Σε υποσχέσεις για την προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων προχώρησε ο Κ. Μητσοτάκης με χθεσινές δηλώσεις του στις οποίες προανήγγειλε τη δημιουργία του προγράμματος «Κανένα παιδί μόνο του».
«Όλοι αναγνωρίζουμε την εθνική πρόκληση του μεταναστευτικού που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Γνωστά είναι, επίσης, τα προβλήματα στα νησιά μας και οι οργανωμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με τη συμπαράσταση όλων των Ελλήνων. Όπως φανερές είναι και οι μεγάλες ευθύνες των γειτόνων μας, αλλά και της Ευρώπης. Για ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, που εκδηλώνεται στα ανατολικά όρια της ηπείρου μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Υπάρχει, ωστόσο, και μία πληγή του προσφυγικού που μπορούμε να κλείσουμε αμέσως και μόνοι μας. Μας το επιβάλλει ο πολιτισμός, η ανθρωπιά, η ευαισθησία, η ίδια η παράδοσή μας. Μιλώ για την προστασία των ανήλικων παιδιών που βρέθηκαν εδώ ασυνόδευτα. Χωρίς κανέναν δίπλα τους και χωρίς ελπίδα μπροστά τους. Δεν πρέπει να τα αφήσουμε να χαθούν μέσα στην εκμετάλλευση και στο έγκλημα».
Αρμοδιότητες στο Γραφείο του Πρωθυπουργού
Μάλιστα, σημείωσε ότι αναλαμβάνει προσωπικά την υπόθεση «συγκεντρώνοντας όλες τις σχετικές αρμοδιότητες στο Γραφείο του Πρωθυπουργού» καθώς «οι μικρές ψυχές του κόσμου δεν μπορεί να γίνονται θύματα των ενόχων του κόσμου».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για συνεργασία με την «Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμούς, ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς που ενδιαφέρονται. Όλοι μαζί, τώρα, θα πετύχουμε περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά.
Θέση πήρε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης για το σχέδιο που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας τις συνέπειες της πρόσφατης ψήφισης του νόμου για το άσυλο από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι με τον νόμο της κυβέρνησης τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα άνω των 15 ετών, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των ασυνόδευτων, δεν αντιμετωπίζονται ως «ευάλωτα». «Πριν τρεις βδομάδες με την ίδια υπερηφάνια ψηφιζόταν ο νόμος για το άσυλο και τη διεθνή προστασία. Εκεί οριζόταν ότι τα ασυνόδευτα παιδιά άνω των 15 έτων, δηλαδή το 93% των παραπάνω παιδιών, εξαιρούνται από τις ευάλωτες κατηγορίες και η εξέταση των αιτήσεων ασύλου τους θα γίνεται με ταχύρρυθμες διαδικασίες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασυνόδευτων παιδιών που έρχονται στην χώρα μας μπορεί να απελαθούν, χωρίς οι αιτήσεις τους να εξεταστούν ουσιαστικά, σε χώρες που κινδυνεύουν ή διώκονται» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του.
Oλόκληρη η ανάρτηση του διευθυντή του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας:
«Ο Πρωθυπουργός ορίζει εθνικούς συντονιστές για τα ασυνόδευτα και δηλώνει υπερήφανα ότι “η Ελλάδα δίνει πρώτη το σύνθημα της ανθρωπιάς” και ότι “κανένα παιδί μόνο”. Ωραία όλα αυτά.
Πριν τρεις βδομάδες με την ίδια υπερηφάνια ψηφιζόταν ο νόμος για το άσυλο και τη διεθνή προστασία. Εκεί οριζόταν ότι τα ασυνόδευτα παιδιά άνω
των 15 έτων, δηλαδή το 93% των παραπάνω παιδιών, εξαιρούνται από τις ευάλωττες κατηγορίες και η εξέταση των αιτήσεων ασύλου τους θα γίνεται με ταχύρρυθμες διαδικασίες.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασυνόδευτων παιδιών που έρχονται στην χώρα μας μπορεί να απελαθούν, χωρίς οι αιτήσεις τους να εξεταστούν ουσιαστικά, σε χώρες που κινδυνεύουν ή διώκονται.
Πώς το είπατε αυτό με το “σύνθημα της ανθρωπιάς”;»
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ζήτημα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων έως τώρα ήταν αρμόδια η υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου. Ωστόσο, ο Κ. Μητσοτάκης μετέφερε τις αρμοδιότητες και για αυτό το θέμα στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ το πόστο ανέλαβαν ως Εθνική Συντονίστρια η Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο γνωστός συγγραφέας και σκηνοθέτης, Απόστολος Δοξιάδης.
Έκταση έχουν πάρει τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παλιές αναρτήσεις της – πλέον αρμόδιας για τα ασυνόδευτα – Ειρήνης Αγαπηδάκη.
Ενδεικτικά, μερικές από αυτές: