Ολοκληρώθηκε με μαζική προσέλευση φτάνοντας το 70%, η πανεθνική ψηφοφορία με διακύβευμα τις συνταγματικές αλλαγές που προωθεί η Ρωσική κυβέρνηση.  Πρόκειται για την δεύτερη απόπειρα διεξαγωγής της διαδικασίας καθώς ο κορονοϊός είχε  παγώσει τα σχέδια της Κυβέρνησης για πραγματοποίηση της εκλογικής διαδικασίας τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, περίπου το 78% των ψηφοφόρων υπερψήφισαν την αλλαγή του συντάγματος ενώ μόλις το 21% τάχθηκε κατά της αναθεώρησης. Ωστόσο η αντιπολίτευση αρνείται να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, καταγγέλλοντας την διαδικασία και κάνοντας λόγο για στημένη ψηφοφορία. 

«Ένα ρεκόρ στην παραποίηση ψήφων στήθηκε στη Ρωσία», καταγγέλλει ο Ναβάλνι ηγέτης της Ρωσικής Αντιπολίτευσης, σε ανάρτηση του στο Facebook. «Το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε δεν έχει καμία σχέση με τη γνώμη των ανθρώπων», τόνισε. Η απόκλιση του τελικού αποτελέσματος σε σχέση με τις επικρατούσες δημοσκοπήσεις που προσέφεραν ποσοστό 59% υπέρ του Πούτιν, δημιουργεί επίσης προβληματισμούς στους επικριτές του Ρώσου Προέδρου.

Από την μεριά του, το μη κυβερνητικό παρατηρητήριο εκλογών Golos αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πιστότητα του εκλογικού αποτελέσματος.

Τις τελευταίες ώρες  πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που συνδέουν την σαρωτική νίκη Πούτιν με πρακτικές δωροδοκίας, καθώς από ότι γνωστοποιείται 1 μόλις μέρα πριν το δημοψήφισμα έγινε παροχή έκτακτου οικογενειακού επιδόματος.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν από το εκλογικό σώμα, ο Πούτιν πλέον έχει την δυνατότητα  να διεκδικήσει εκ νέου την ανανέωση της θητείας του στην Προεδρία της χώρας, κόντρα στις ισχύουσες μέχρι πρότινος συνταγματικές προβλέψεις. Ο ίδιος έχοντας συμπληρώσει συνολικά 16 χρόνια στην θέση του Προέδρου, κερδίζοντας 2 διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες, θα ήταν συνταγματικά αδύνατον να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη φορά, εάν δεν προχωρούσε στην παρούσα μεταβολή.

Οι προβλέψεις βέβαια των συνταγματικών αλλαγών δεν αφορούν μονάχα την επέκταση στην δυνάμει θητεία ενός προσώπου αλλά διαφοροποιούν και τον βαθμό ισχύος που θα διαθέτει η κυβέρνηση έναντι του Προέδρου, ενώ παράλληλα διευκολύνεται η άμεση απόσυρση και τοποθέτηση του Πρωθυπουργού κατά τις προθέσεις του Προέδρου.

Αξιοσημείωτο μέρος των εν λόγω αλλαγών είναι η περαιτέρω συντηρητικοποίηση που επιχειρείται εισάγοντας συνταγματικές προβλέψεις που μεταξύ άλλων επιτρέπουν τους γάμους μονάχα μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών , προσδίδουν πατριωτικό χαρακτήρα στην εκπαιδευτική διαδικασία και συνταγματικοποιούν την πίστη στον Θεό.  

Τα παραπάνω έρχονται σε απόλυτη σύμπνοια με την συντηρητική ρητορική του Προέδρου Πούτιν και φανερώνουν την σαφέστατη προσπάθεια καθολικοποίησης των αρχών του προεδρεύοντος.