Ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα σχολεία από Δεκέμβριο ή Ιανουάριο έθεσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, τονίζοντας ότι τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, καθώς όπως είπε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, πρέπει οι μαθητές να κερδίσουν χρόνο σε περίπτωση που τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία, αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα.

«Δεν ξέρουμε αν θα κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά όλο τον χειμώνα. Δηλαδή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η δύναμη της επιδημίας τον χειμώνα» είπε. Ενώ πρόσθεσε πως «καλό είναι τώρα που μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία, έστω και μια βδομάδα να την κερδίσουμε».

Σχετικά με το αν πρέπει να μειωθούν οι μαθητές σε κάθε τάξη και να γίνουν περισσότερα τα τμήματα, έδωσε μια αινιγματική απάντηση ότι «εάν η πολιτεία έχει την δυνατότητα να κάνει μικρότερα τμήματα, να τα κάνει. Αν δε γίνεται, να πάνε στο σχολείο 25 μαθητές ανά τάξη, αλλά με μάσκες».

Υπενθυμίζεται ότι η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού είχε δηλώσει προ ημερών ότι «η μάσκα βοηθάει» αλλά «δεν θα λύσει το πρόβλημα» στις σχολικές μονάδες,  τονίζοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν συλλογικά πολλά μέτρα στα σχολεία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη για μικρότερες τάξεις.

«Στις τάξεις των 25 μαθητών δεν αρκεί η μάσκα»

Επιπλέον, ο Σύψας είπε ότι «είναι προτιμότερο να πηγαίνουν τα παιδιά στα σχολεία ακόμα και σε τάξεις των 25, παρά να κάθονται στο σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη τους και την υγεία τους».

Σχετικά με τα «σκαμπανεβάσματα» που παρατηρούνται στον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, επισήμανε ότι φαίνεται να υπάρχει «επιπέδωση της καμπύλης του Αυγούστου», ωστόσο σημείωσε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη, καθώς τότε θα φανούν τα αποτελέσματα της επίδρασης του Δεκαπενταύγουστου, οπότε και καταγράφηκε το μεγαλύτερο κύμα αδειούχων του καλοκαιριού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν όσοι επιστρέφουν από διακοπές, τόνισε ότι ο αυτοπεριορισμός είναι καλύτερο μέτρο ακόμα και από το τεστ και συνέστησε προσοχή ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο φθινόπωρο.

Διαφορετική η γραμμή Μαγιορκίνη

Από την μεριά του. με ένα διάγραμμα και με ανάλυση που είναι αμφίβολο για το αν ανταποκρίνονται στη σχολική πραγματικότητα, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, επανήλθε το Σάββατο στο θέμα του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει πειστεί ότι έχει τόση σημασία».

Η ενημέρωση του Μαγιορκίνη έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες εντολές για το άνοιγμα των σχολείων τον Μάιο – Ιούνιο, αλλά και του γεγονότος ότι ο καθηγητής αναφέρθηκε την Παρασκευή στον κίνδυνο προσλήψεις εκπαιδευτικών να αυξήσουν τη μετάδοση του ιού, αλλά και σε «εκθέσεις» που δείχνουν ότι το επίπεδο εκπαίδευσης δεν είναι καλύτερο σε μικρότερες τάξεις, ξεφεύγοντας από το πεδίο του.

Αμφιλεγόμενο διάγραμμα Μαγιορκίνη για τον αριθμό των παιδιών στις τάξεις

Αξίζει να σημειωθεί η απάντηση που έδωσε ο καθηγητής (την Παρασκευή) σε ερώτηση για το άνοιγμα των σχολείων και την στρατηγική που έχει χαράξει η κυβέρνηση, μη διστάζοντας να καλύψει την κυβερνητική πολιτική, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ενδεχόμενη αύξηση των σχολικών τμημάτων με μείωση των μαθητών ανά τάξη θα αύξανε τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος απάντησε πως η απάντηση είναι πολύπλοκη, επικαλούμενος επιδημιολογικά μοντέλα που φέρονται να δείχνουν ότι εάν αυξηθούν οι τάξεις, μπορεί να αυξηθούν οι εστίες μόλυνσης από την αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών. Ο ίδιος σημείωσε πως «δεν έχουμε μεγάλο κέρδος αυξάνοντας τις τάξεις και μειώνοντας τους μαθητές» ούτε σε επιδημιολογικό επίπεδο ούτε σε επίπεδο εκπαιδευτικό.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η κυβέρνηση εξετάζει την παράταση του ανοίγματος των σχολείων κατά μία εβδομάδα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Παράταση μίας εβδομάδας στο άνοιγμα των σχολείων εξετάζει η κυβέρνηση