Σε κοινή δήλωση προχώρησαν ο τομεάρχης Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Διονύσης Καλαματιανός σχετικά με την εστία μολύνσεων κορονοϊού στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τους τονίζεται πως «παρά τα μεγάλα λόγια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» η κατάσταση στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης φαίνεται να είναι «εκτός ελέγχου», αφού όπως αναφέρουν έδειξε «προκλητική αδιαφορία στα αιτήματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των κρατουμένων για διενέργεια προληπτικών ελέγχων, μαζικών διαγνωστικών τεστ και απολύμανσης».

Ολόκληρη η δήλωση:

Παρά τα “μεγάλα λόγια” του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την λήψη μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στα σωφρονιστικά καταστήματα, η κατάσταση στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι είναι πλέον εκτός ελέγχου. Κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο καθώς ήδη έχουν διαγνωσθεί 21 συνολικά κρούσματα, από τα οποία τα 16 αφορούν κρατούμενους. Πριν λίγες μέρες στη φυλακή Κέρκυρας διαγνώστηκαν επίσης 10 κρούσματα, αλλά το Υπουργείο αδιαφόρησε.

Το χειρότερο όμως όλων είναι η προκλητική αδιαφορία που έδειξαν το αρμόδιο Υπουργείο στα αιτήματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των κρατουμένων για διενέργεια προληπτικών ελέγχων, μαζικών διαγνωστικών τεστ και απολύμανσης στις φυλακές των Διαβατών τα οποία, όπως οι ίδιοι οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποί αναφέρουν, είχαν υποβληθεί εδώ και τουλάχιστον 15 ημέρες, με την εμφάνιση των πρώτων 4 κρουσμάτων. Το μόνο μέτρο που έχουν λάβει είναι η στέρηση των αδειών και των επισκεπτηρίων των κρατουμένων και η διανομή δημοσίου χρήματος με απ’ ευθείας αναθέσεις.

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, είχαμε προειδοποιήσει ότι οι χώροι μαζικού εγκλεισμού μπορούν να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες και εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, αν δεν τηρηθούν αυστηρά μέτρα προστασίας και αν δεν διεξαχθούν μαζικά διαγνωστικά τεστ. Τα ίδια επαναλάβαμε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στις φυλακές Κορυδαλλού. Αλλά δεν εισακουστήκαμε.

Το Υπουργείο αντί να πράξει τα αυτονόητα, εξαγγέλλει νομοσχέδιο για τη περιστολή των δικαιωμάτων των κρατουμένων!

Υπενθυμίζεται τα κρούσματα κορονοϊού έχουν φτάσει πλέον τα 62, εκ των οποίων 56 αφορούν κρατουμένους και 6 σωφρονιστικούς υπαλλήλους της συγκεκριμένης κλειστής δομής.

Συναγερμός στις φυλακές Διαβατών με τουλάχιστον 60 κρούσματα