Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στην ΚΕΑ θα συμμετέχουν τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και οι Γραμματείς των Νομαρχιακών Οργανώσεων του κόμματος, ενώ αναμένεται να αξιοποιηθούν στελέχη του κόμματος που αυτή τη στιγμή δεν έχουν κάποια κομματική «χρέωση», αρμοδιότητα, τομέα ευθύνης, πρώην βουλευτές, πρόσωπα που βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης κατά τη διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν απεύθυνση σε τοπικές κοινωνίες. Από τα όσα έχουν προκύψει μέχρι στιγμής, περιγράφεται ως ένα πολυπληθές όργανο, που στοχεύει στην αποτύπωση και την ευρύτητα της επιδιωκόμενης διεύρυνσης.

Ακόμη, κατά τους σχεδιασμούς, θα συμμετέχουν στελέχη των συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ, της Προοδευτικής Συμμαχίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στη σύνθεση της ΚΕΑ θα ενταχθούν και προσωπικότητες από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή στην Προοδευτική Συμμαχία, που θα σηματοδοτήσουν την ευρύτερη διεύρυνση που επιδιώκεται. Το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο θα είναι ένα μικρότερο σχήμα που θα έχει συντονιστικό και λειτουργικό ρόλο για την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς της ΚΕΑ.

Ανακοινώσεις για τη σύνθεση της ΚΕΑ αναμένεται να γίνουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως και την Τετάρτη, ενώ το νέο όργανο θα συνεδριάσει το επόμενο Σαββατοκύριακο, 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου.

Υπογραμμίζεται ότι τόσο η ΚΕ όσο και η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν σε ισχύ. Στην πορεία προς το συνέδριο η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει με αντικείμενο την έγκριση του απολογισμού της προηγούμενης περιόδου. Επιπλέον, το διεθνές συνέδριο που θα επικεντρώσει στον απολογισμό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Συνέδριο θα διεξαχθεί, πιθανότατα μετά το Πάσχα.

Παράλληλα, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση οι περιοδείες και οι ανοικτές εκδηλώσεις και συνελεύσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του κόμματος ανά την επικράτεια.

Σημειώνεται τέλος πως, μεταξύ των αποφάσεων που εληφθησαν την Παρασκευή, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, αναλαμβάνει εκπρόσωπος του κόμματος σε θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ρ. Δούρου θα έχει ρόλο διατομεακό, και θα αφορά την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και την ενέργεια τομείς, ενώ φέρεται να ετοιμάζεται για τις πρώτες της παρεμβάσεις, σε Ρόδο και Ξάνθη.