Αδέσποτες σφαίρες, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, δολοφονίες, ένοπλες ληστείες, διαρρήξεις καταστημάτων και άλλα περιστατικά που συντελούν βαρύνουσα εγκληματικότητα, τα οποία φέρεται να αυξήθηκαν κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αναδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση με ανακοίνωσή της. Τα δελτία των ειδήσεων είναι χαρακτηριστικά για τις περιπτώσεις αυτές, για εγκλήματα που διακρίνονται από ιδιαίτερη βία, ενώ πολλά εξ αυτών πραγματοποιούνται σε δημόσιο χώρο και «μέρα μεσημέρι», με κίνδυνο για τους διερχόμενους ανυποψίαστους πολίτες, αφού πολλά εγκλήματα εμπλέκουν ανταλλαγή πυρών. Η αξιωματική αντιπολίτευση δημοσίευσε και σχετικό κατάλογο στον οποίο περιέχονται πάνω από 180 τέτοια περιστατικά, από την έναρξη διακυβέρνησης της ΝΔ, έως και τον Ιανουάριο του 2021.

Ωστόσο κάτι τέτοιο θα φάνταζε παράλογο αν αναλογιστεί κανείς τις προσλήψεις στην αστυνομία, τους νέους εξοπλισμούς που παρέλαβε η ΕΛΑΣ αλλά και τις διακηρύξεις περί «νόμου και τάξης» από πλευράς κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιήθηκαν από τη κυβέρνηση, προκειμένου να περιοριστούν ατομικές ελευθερίες. Κατάλογο εξέδωσε και για περιστατικά αστυνομικής βίας τα οποία ξεπερνούν τα 40 από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2021.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση «την ώρα που το οργανωμένο έγκλημα δρα ανεξέλεγκτο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ασχολείται με την προστασία και τη διασφάλιση της ασφάλειας των Ελλήνων αλλά με τη χειραγώγηση των πολιτών μέσα από την καλλιέργεια φόβου και τον περιορισμό των, συνταγματικά κατοχυρωμένων, ατομικών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών».

Στο ίδιο πλαίσιο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο κείμενο της οποίας αναφέρεται πως «η ηγεσία του ΥΠροΠο επαίρεται για δήθεν μείωση της συνήθους εγκληματικότητας κατά το 2020, παραβλέποντας τις αλλαγές στις κοινωνικές συνθήκες λόγω της πανδημίας και την ανάπτυξη προσαρμοσμένων σε αυτήν μορφών εγκλημάτων. Η κατ’ οίκον παραμονή, η αναστολή λειτουργίας της εστίασης, κα, είναι συνθήκες που εκ των πραγμάτων οδηγούν σε αλλαγή της ταυτότητας του εγκλήματος (π.χ. καταγράφηκε μείωση κατά το ενδεκάμηνο 2020 των κλοπών και των διαρρήξεων – 28% στην επικράτεια ενώ οι απάτες αυξήθηκαν στη Θεσσαλονίκη 67,93% και στην Αθήνα, μόνο το Νοέμβριο, 57%)».

Επίσης γνωστοποιεί ότι σύμφωνα με στελέχη της ΕΛΑΣ με την άρση των μέτρων αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία η εγκληματικότητα, ενώ «ανησυχητικά είναι φαινόμενα της αυξανόμενης εφηβικής και νεανικής βίας και παραβατικότητας», αναφέρει ο βουλευτής.
Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «έχει προτεραιότητα την χειραγώγηση του πολίτη, καλλιεργώντας τον φόβο, με μείωση των ατομικών ελευθεριών, στοχοποιώντας από τις πρώτες της ημέρες τους νέους ανθρώπους, καταπατώντας το οικογενειακό άσυλο, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης, με άλλοθι την υγειονομική κρίση».

Αυτό όπως αναφέρει αναδεικνύεται από τις υποθέσεις ξυλοδαρμού των οικογενειών Ινδαρέ και Καττή, από την επικίνδυνη και εν τέλει αχρείαστη βία στις διαδηλώσεις, τις άνευ λόγου συλλήψεις, τις αιφνιδιαστικές εφόδους σε χώρους διασκέδασης, την κακομεταχείριση συλληφθέντων, τη σκληρότητα προς πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και την παρεμπόδιση μετακίνησης βουλευτών.

Τα ερωτήματα που θέτει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη προς τον αρμόδιο υπουργό έχουν ως εξής:

  1. Με ποιούς τρόπους προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την αυξημένη βαρύνουσα εγκληματικότητα και την ένοπλη βία; Πόσους αστυνομικούς τοποθετήσατε και πόσοι υπηρετούν στα ΜΑΤ, στην ομάδα ΔΡΑΣΗ και ΔΙΑΣ, με πόσους ενισχύσατε και πόσοι υπηρετούν στην καταπολέμηση της σοβαρής παραβατικότητας και του οργανωμένου εγκλήματος και σε ποιες;
  2. Με ποιους τρόπους προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τις δυσλειτουργίες στα σώματα ασφαλείας και να διασφαλίσετε τη δημοκρατική λειτουργία τους;

Ολόκληρη η ερώτηση το τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: Αύξηση των εγκλημάτων, ενώ η κυβέρνηση περιορίζει ατομικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα

Ένας βασικός επικοινωνιακός άξονας της ΝΔ ως αντιπολίτευση ήταν το δόγμα «Νόμος και Τάξη», επικαλούμενη την ασφάλεια του πολίτη και ταυτόχρονα παρουσιάζοντας την ψευδή αίσθηση μη αντιμετώπισης της εγκληματικότητας από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αντίθετες επίσημες αναφορές και στοιχεία της ΕΛΑΣ, που έδειχναν τη μείωση της.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τους πραγματικούς σκοπούς της αστυνομίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος και κυρίως του οργανωμένου εγκλήματος, για την οδική ασφάλεια, για την ενδοοικογενειακή βία και για την κοινωνική συνεισφορά της ΕΛΑΣ, προκρίνοντας θεσμικά και επιχειρησιακά τον περιορισμό ακόμη και των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών ελευθεριών. Ο απολογισμός 19 μηνών της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ο τρόμος και ο φόβος κάθε πολίτη και από την εγκληματικότητα και από τα συχνά περιστατικά ανταλλαγής πυροβολισμών στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και από τον αντιδημοκρατικό κατήφορο και από τις διαταγές μηδενικής ανοχής προς τους πολίτες και από την ανεξέλεγκτη δράση ακροδεξιών στοιχείων εντός της ΕΛΑΣ.

Μέσα στο 2020 τα δελτία ειδήσεων αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα καθημερινών περιστατικών δολοφονιών και πυροβολισμών σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες των πόλεων της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή των ανυποψίαστων διερχόμενων πολιτών. Τα περιστατικά άγριας βίας, δολοφονιών μετά από σκληρό βασανισμό υπερηλίκων για λίγα ευρώ, η συχνή χρήση όπλων σε καταστήματα αποτελούν πλέον συνηθισμένη και ανατριχιαστική είδηση, που σκορπά τον φόβο. Η ηγεσία του ΥΠροΠο επαίρεται για δήθεν μείωση της συνήθους εγκληματικότητας κατά το 2020, παραβλέποντας τις αλλαγές στις κοινωνικές συνθήκες λόγω της πανδημίας και την ανάπτυξη προσαρμοσμένων σε αυτήν μορφών εγκλημάτων. Η κατ’ οίκον παραμονή, η αναστολή λειτουργίας της εστίασης, κα, είναι συνθήκες που εκ των πραγμάτων οδηγούν σε αλλαγή της ταυτότητας του εγκλήματος (π.χ. καταγράφηκε μείωση κατά το ενδεκάμηνο 2020 των κλοπών και των διαρρήξεων – 28% στην επικράτεια ενώ οι απάτες αυξήθηκαν στη Θεσσαλονίκη 67,93% και στην Αθήνα, μόνο το Νοέμβριο, 57%). Στελέχη της ΕΛΑΣ επισημαίνουν ότι αναμένεται, με την άρση των μέτρων, να αυξηθεί ραγδαία η εγκληματικότητα, ενώ ανησυχητικά είναι φαινόμενα της αυξανόμενης εφηβικής και νεανικής βίας και παραβατικότητας.

Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προτεραιότητα την χειραγώγηση του πολίτη, καλλιεργώντας τον φόβο, με μείωση των ατομικών ελευθεριών, στοχοποιώντας από τις πρώτες της ημέρες τους νέους ανθρώπους, καταπατώντας το οικογενειακό άσυλο, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης, με άλλοθι την υγειονομική κρίση. 19 μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καθιερώσει την αστυνομική αυθαιρεσία κατά πολιτών και τη δράση της ΕΛΑΣ στο δόγμα της καταστολής με κάθε μέσο και όχι της πρόληψης προς όφελος της κοινωνίας. Οι υποθέσεις ξυλοδαρμού των οικογενειών Ινδαρέ και Καττή, η επικίνδυνη και εν τέλει αχρείαστη βία στις διαδηλώσεις, οι άνευ λόγου συλλήψεις, οι αιφνιδιαστικές έφοδοι σε χώρους διασκέδασης, η κακομεταχείριση συλληφθέντων, η σκληρότητα προς πρόσφυγες και μετανάστες, ακόμη και η παρεμπόδιση μετακίνησης βουλευτών, έγιναν πάγιες τακτικές της ΕΛΑΣ.

Σε αυτό το ζοφερό για την ελληνική κοινωνία τοπίο, αντί να αποτελεί κύριο στόχο η αντιμετώπιση των δομικών δυσλειτουργιών των σωμάτων ασφαλείας, η εμπέδωση του δημοκρατικού χαρακτήρα και της διαφάνειας στην άσκηση του έργου τους και η λογοδοσία στον πολίτη, διαπιστώνεται δυστυχώς ότι προτεραιότητες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η υπερστελέχωση με αδιαφανείς πελατειακές διαδικασίες νεοσύστατων τμημάτων της ΕΛΑΣ, με ανεπαρκή εκπαίδευση, η τρομοκράτηση των πολιτών, η περιστολή των δικαιωμάτων και η στέρηση βασικών τους ελευθεριών, η αστυνομοκρατία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ακόμα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ένα μοντέλο παρεμβατικής αστυνομίας στο δημόσιο χώρο, μια κοινωνία συνεχώς επιτηρούμενη, σε καταστολή, πολίτες σε φόβο και ανασφάλεια.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Με ποιούς τρόπους προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την αυξημένη βαρύνουσα εγκληματικότητα και την ένοπλη βία; Πόσους αστυνομικούς τοποθετήσατε και πόσοι υπηρετούν στα ΜΑΤ, στην ομάδα ΔΡΑΣΗ και ΔΙΑΣ, με πόσους ενισχύσατε και πόσοι υπηρετούν στην καταπολέμηση της σοβαρής παραβατικότητας και του οργανωμένου εγκλήματος και σε ποιες;

2. Με ποιους τρόπους προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τις δυσλειτουργίες στα σώματα ασφαλείας και να διασφαλίσετε τη δημοκρατική λειτουργία τους;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ