Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ντόναλτ Τραμπ χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την κατάρριψη του drone από το Ιράν, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο «ανθρώπινου λάθους», ενώ σύμφωνα με τον Independent, επέλεξε να χαρακτηρίσει το περιστατικό ως «νέα ρυτίδα», και με μία φράση από την Αγία Γραφή, που φέρεται να χρησιμοποιείται για περιπτώσεις όταν κάτι απροσδόκητο συμβαίνει (fly in the ointment).

Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ίδιος υποστήριξε πως το μη επανδρωμένο αεροπλάνο πετούσε σε διεθνή ύδατα, και όχι σε ιρανική περιοχή. Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει τις συνομιλίες με το Ιράν.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον Independent, ο Ντ. Τραμπ ρωτήθηκε εάν δέχεται πιέσεις για να απαντήσει στρατιωτικά, με τον ίδιο να απαντά πως «δεν είναι αυτό το ζήτημα», και να υποστηρίζει πως «σε μερικές περιπτώσεις συμβαίνει το αντίθετο». Υπενθυμίζεται πως στελέχη του όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, και ο σύμβουλος ασφαλείας, Τζον Μπόλτον, έχουν επανειλημμένα τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ μίας σκλήρυνσης της στάσης απέναντι στο Ιράν.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αljazeera, το επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, «Φρουροί της Επανάστασης» ανακοίνωσε ότι κατέρριψε αμερικανικό drone λόγω του ότι εισήλθε στον ιρανικό εναέριο χώρο. «Το αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε στη νότια επαρχία Χουρμουζγκάν, καθώς παραβίασε τον εναέριο μας χώρο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Μετά την κατάρριψη του drone, ο επικεφαλής των «Φρουρών της Επανάστασης», Χουσεΐν Σάλαμι, απάντησε πως το Ιράν είναι έτοιμο για το ενδεχόμενο πολέμου. «Δεν επιθυμούμε την πολεμική σύγκρουση με καμία χώρα, αλλά είμαστε σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο πολέμου. Τα σύνορα μας αποτελούν την κόκκινη γραμμή μας και κάθε εχθρός που τα παραβιάζει θα αντιμετωπίζει τις κατάλληλες κυρώσεις».

Από την πλευρά τους, αξιωματικοί της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Μέση Ανατολή (USAF), υποστηρίζουν πως το drone βρισκόταν 34χλμ μακριά από την ακτή του Ιράν όταν καταρρίφθηκε.

Παρακολουθήστε το βίντεο των δηλώσεων του Τραμπ στους δημοσιογράφους: