του Δημήτρη Λαμπρόπουλου

Εμφανίστηκε χαμογελαστός στην αίθουσα, όπως και στις προηγούμενες δίκες, και μετά από λίγο μπήκε και η πρόεδρος αναφέροντας ότι η δίκη διακόπτεται για 20 λεπτά.  Ο κόσμος που είχε μαζευτεί πλέον δεν χωρούσε στην αίθουσα του δικαστηρίου. Στις 16:00 ο Τασος Θεοφιλου βγήκε από τον κορυδαλλό, αποφυλακίστηκε

Στην διάρκεια της διακοπής εμφανιστήκαν ΜΑΤ, αρχικά στον διάδρομο έξω από την αίθουσα ενώ μετά μπήκαν παραταγμένοι και μέσα στην αίθουσα, για πρώτη φορά σε ολόκληρη την δίκη, ώστε να χωρίζουν τον συγκεντρωμένο κόσμο από τον Τάσο Θεοφίλου.

Χαμογελαστός και ήρεμος μπήκε στην αίθουσα του Εφετείου ο Τάσος Θεοφίλου και μετά την διακοπή, περιμένοντας να ακούσει την απόφαση του δικαστηρίου. Στην αίθουσα βρίσκονταν πλέον περισσότεροι από 150 φίλοι και αλληλέγγυοι περιμένοντας κι αυτοί να ακούσουν ένα καλό νέο, ένα ευχάριστο νέο από την Πρόεδρο.

Η Πρόεδρος του Εφετείου ζήτησε από το ακροατήριο να μη γίνει φασαρία όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα. Το καλό όμως νέο δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει ενθουσιασμό. «Το δικαστήριο κρίνει τον κατηγορούμενο αθώο για όλες τις κατηγορίες» είπε η πρόεδρος. Οι άνθρωποι που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα κλαίνε και αγκαλιάζονται. Ο Τάσος είναι αθώος και χαμογελά σηκώνοντας τις γροθιές του ψηλά, ενώ οι αλληλέγγυοι ξεσπούν σε συνθήματα με την αίθουσα του εφετείου να σείεται από τις ζητωκραυγές «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά».


Περιμένοντας το αυτονόητο

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο Τάσος Θεοφίλου αθωώθηκε κατά πλειοψηφία (3-2) για το σύνολο των κατηγοριών και συγκεκριμένα για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατασκευή – προμήθεια – κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη κατοχή όπλων και άλλα.

Σε δήλωσή τους, οι συνήγοροι του Τάσου Θεοφίλου, Κώστας Παπαδάκης, Αννυ Παπαρούσσου και Σπύρος Φυτράκης, αναφέρουν ότι «η πανηγυρική αθώωσή του αποτελεί θριαμβευτική νίκη μέσα σε μία γκρίζα πολιτική συγκυρία που απαλλάσσει συστηματικά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς από κάθε αναστολή να αυθαιρετούν και να στήνουν σκευωρίες. Ταυτόχρονα, είναι μία ιστορική νίκη του νομικού πολιτισμού, που κατακτήθηκε με αιώνες λαϊκών αγώνων και όχι από την καλοσύνη οποιασδήποτε εξουσίας, διότι απέτρεψε την επιδιωκόμενη μετατροπή του ποινικού δικαίου, από δίκαιο αποδείξεων, σε δίκαιο ενδείξεων και κυρίως “δίκαιο” υποδείξεων». Ενώ καταλήγουν ότι: «Μετά από πέντε χρόνια άδικης φυλάκισης ο Τάσος βγαίνει σήμερα. Με το βλέμμα σε κάθε διωκόμενο αγωνιστή, ο αγώνας συνεχίζεται».

Σε αποκλειστική δήλωση στο TPP η δικηγόρος του,Άννυ Παπαρούσσου,  υπογραμμίζει ότι, «η ουσία της σημερινής απόφασης είναι ότι με καθυστέρηση, αποκαθιστάται η αδικία που έγινε στον Τάσο Θεοφίλου που φυλακίστηκε για πέντε έτη και αυτό αποκαθιστά και το κύρος της δικαιοσύνης που με την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση είχε πληγωθεί καίρια, γιατί η μελέτη της δικογραφίας αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε κανένα ενοχοποιητικό στοιχειό εις βάρος του και η αθώωση του ήταν μονόδρομος».

Κλείνοντας σας αφήνω να διαβάσετε ένα από τα ποιήματα του Τάσου Θεοφίλου

Κάποτε θα τελειώσουν όλα αυτά.
Και θα λέμε ότι τουλάχιστον προσπαθήσαμε.
Ότι δεν ήρθαμε άδικα στη ζωή.
Ότι δε γίναμε άδικα βάρος στη γη.
Ότι κάτι αφήσαμε πίσω μας.

Και θα’ χουμε ρυτίδες στα πρόσωπα.
Κάθε ρυτίδα και μια χαρακιά.
Για κάθε στιγμή αγωνίας.
Για κάθε αιωνιότητα μοναξιάς.

Όσοι φοβούνται τις ρυτίδες,
φοβούνται το παρελθόν τους,
το ανούσιο παρόν τους,
το προδιαγεγραμμένο μέλλον τους.

Μισούν τον εαυτό τους. Αυτό που γίνονται.
Ο χρόνος αφήνει τα σημάδια του.
Κι εμείς θα τα φέρουμε περήφανα.
Κάποτε θα τελειώσουν όλα αυτά…..

Τάσος Θεοφίλου