X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Τα αίματα του Ζακ στο μαχαίρι και μία έρευνα με στόχο το θύμα

Αίματα του Ζακ Κωστόπουλου στον χώρο εντός του καταστήματος στην Ομόνοια, στον πυροσβεστήρα, πέριξ του καταστήματος, στην άκρη της λαβής και στην λάμα του μαχαιριού, εντόπισε η έκθεση ανάλυσης βιολογικού υλικού της αστυνομίας, σύμφωνα με το πλήρες κείμενο της. Σε αντίθεση με τις αστυνομικές διαρροές και τα συμπεράσματα που ενστερνίστηκαν πολλά ΜΜΕ, μιλώντας αόριστα για «DNA» και έκαναν λόγο για αποδείξεις ότι ο Ζακ κρατούσε το μαχαίρι, η έκθεση δεν αποδεικνύει τίποτα τέτοιο.
|

του Θάνου Καμήλαλη

Την Τρίτη, αστυνομικές πηγές έκαναν λόγο για «ευρήματα DNA του Ζακ Κωστόπουλου στο μαχαίρι», παραλείποντας να αναφέρουν ότι το DNA ήταν αίμα και ότι επίσης, ο χώρος εντός και πέριξ του καταστήματος ήταν γεμάτος με αίματα του νεκρού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που έσπευσαν να αναφέρουν άκριτα πολλά ΜΜΕ, «το σχετικό πόρισμα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων φέρεται να επιβεβαιώνει ότι ο 32χρονος  κρατούσε το μαχαίρι  στην διάρκεια της εισόδου του στο κοσμηματοπωλείο, παρότι δεν είχαν βρεθεί πάνω στο αιχμηρό αντικείμενο τα αποτυπώματά». 

Η πλήρης έκθεση όμως της ανάλυσης του βιολογικού υλικού από την αστυνομία δείχνει μια διαφορετική εικόνα, επιβεβαιώντας τις ενστάσεις ότι, καθώς δεν βρέθηκαν αποτυπώματα του νεκρού στο μαχαίρι, τα δείγματα DNA δεν επιβεβαιώνουν τίποτα.

Σύμφωνα με αυτήν, που δημοσίευσε το VICE Greece, έχουν βρεθεί:

  • ίχνη καστανέρυθρης απόχρωσης στη λαβή του πυροσβεστήρα
  • διάχυτες καστανέρυθρες κηλίδες, που υπήρχαν κατά μήκος του ανωτέρω πυροσβεστήρα
  • διάχυτες καστανέρυθρες κηλίδες, στις ακμές της μπροστινής και της πίσω επιφάνειας κορνίζας
  • διάχυτα ίχνη καστανέρυθρης απόχρωσης στις ακμές της πλαστικής λαβής του μαχαριού
  • καστανέρυθρες κηλίδες, που υπήρχαν στη λάμα του συγκεκριμένου μαχαιριού

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η συλλογή του γενετικού υλικού έχει γίνει τις 25 Σεπτεμβρίου, τέσσερις μέρες μετά τον θάνατο του Κωστόπουλου, κάτι που επιβεβαιώνει την αστυνομική ολιγωρία στις έρευνες για το συμβάν και προστίθεται στην προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε (δεν ασφαλίστηκε ο χώρος, ο ιδιοκτήτης καθάρισε κλπ,)


Πηγή: VICE Greece

Στα συμπεράσματά της που έχει στην κατοχή του το TPP, η έκθεση αναφέρει ότι η ανάλυση του DNA των δειγμάτων, που αναφέρονται πλέον ξεκάθαρα ως αίμα, ταυτίζεται πέραν πάσης αμφιβολίες με το DNA του Κωστόπουλου. Το στοιχείο ότι το DNA του Ζακ βρέθηκε μόνο λόγω των κηλίδων αίματος, γίνεται σαφές στη συνέχεια, όπου αναφέρεται ότι από την ανάλυση των υπολοίπων δειγμάτων δεν προέκυψε κάτι αξιοποιήσιμο.

Με βάση τα παραπάνω είναι τουλάχιστον βιαστικό και περίεργο το αστυνομικό συμπέρασμα που διαρρέεται και αναμεταδίδεται από πολλά ΜΜΕ, ότι το ότι βρέθηκε αίμα του Ζακ στο μαχαίρι «επιβεβαιώνει οτι το κρατούσε στην είσοδό του στο κοσμηματοπωλείο». Ο χώρος, όπως φάνηκε από το οπτικό υλικό και αποδεικνύεται από την αστυνομική έκθεση, είναι γεμάτος με αίμα του Κωστόπουλου, ενώ το μαχαίρι, σύμφωνα με καταθέσεις αλλά και το βίντεο που δείχνει έναν αστυνομικό να το κρατάει, περιφέρεται εντός και εκτός του καταστήματος.

Μάλιστα ο αυτόπτης μάρτυρας Φ.Κ., που παρενέβη τη στιγμή του ξυλοδαρμού, είχε από τις πρώτες ημέρες δηλώσει πως αν και είδε τελικά το μαχαίρι,:

«Δεν το είδα καθόλου όσο ήτανε μέσα, δεν το είδα καθόλου όταν μπουσούλαγε να βγαίνει έξω. Όταν έξω τον είχανε που είχε φάει το ξύλο του θανάτου, λίγο πριν έρθει ο τραυματιοφόρεας, λίγο πριν έρθουνε οι μπάτσοι, δεν ξέρω, το ‘βγαλε από την τσέπη του, το βρήκε και το έπιασε κάτω, όπως έπιασε το γυαλί, αντί το γυαλί πιο μετά, βρήκε εκείνη την ώρα ένα μαχαίρι κι έπιασε; Αλλά ένα κουζινομάχαιρο της λαϊκής, έτσι, που κόβουνε κρεμμύδια. Δεν ήτανε μαχαίρι για ληστεία, κάποιος σουγιάς, κάτι απειλητικό. Δεν είδα πώς βρέθηκε στο χέρι του. Απλά είδα έναν τύπο, όχι απ’ αυτούς του δύο που τον χτυπάγανε, ένας άλλος με μαύρα, του πήρε το μαχαίρι και τον είχε ρε παιδιά, πολίτης τώρα κι αυτός, με το γόνατο καθισμένο κάτω και του είχε κολλήσει το μαχαίρι στην καρωτίδα. Και του λέω: “Θα τόνε σφάξεις; Πάμε καλά;»

Η υπόθεση ότι ο Κωστόπουλος κρατούσε το μαχαίρι όταν μπήκε στο κατάστημα, όταν προσπαθεί να βγεί και επίσης ότι απείλησε με αυτό προσπαθώντας να «ληστέψει», έχει αμφισβητηθεί από μάρτυρες κι επίσης δεν προκύπτει από το οπτικό υλικό που έχει δημοσιευθεί. 

Παράλληλα, στο μαχαίρι δεν έχουν βρεθεί αποτυπώματα του και η εξήγηση που διαρρέει η αστυνομία δεν ευσταθεί. Η αστυνομία αποδίδει το γεγονός αυτό «στην μορφή και στο μικρό μέγεθος της λαβής του μαχαιριού που δεν επιτρέπει την λήψη πλήρων αποτυπωμάτων αλλά κι από το γεγονός ότι το κράτησαν κι άλλα άτομα».

Όπως σημειώνουν πηγές του TPP, το συμπέρασμα αυτό είναι αυθαίρετο, καθώς στην αστυνομική έκθεση αναφέρεται ξεκάθαρα και μόνο, ότι στο μαχαίρι «δεν βρέθηκαν αποτυπώματα». Η έκθεση δεν αναφέρει π.χ. ότι «δεν είναι ευδιάκριτα», ούτε «μη αξιολογήσιμα», ούτε αποτυπώματα στα οποία δεν μπόρεσε να γίνει ταυτοποίηση. 

Παράδοξο είναι επίσης, ότι στο μαχαίρι δεν βρέθηκαν ούτε αποτυπώματα του δεύτερου κατηγορούμενου, ο οποίος στην κατάθεσή του στον ανακριτή υποστηρίζει ότι το έπιασε και το πέταξε μέσα στο μαγαζί, ούτε από τα «πολλά άτομα» που το κράτησαν, σύμφωνα με την αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες από ειδικούς, η εξήγηση ότι δεν μπορεί να μείνει αποτύπωμα επειδή το μαχαίρι είναι μικρό δεν ευσταθεί.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές διαρροές επίσης, το σενάριο που «εξετάζεται» είναι η σύνδεση του θανάτου του Κωστόπουλου με τη χρήση ουσιών. Στο δημοσίευμα του «Βήματος» αναφέρεται ότι: «Οι αξιωματικοί εξετάζουν εάν οι αιτίες θανάτου του 32χρονου είναι όμοιες με πρόσφατο περιστατικό όπου έχασε την ζωή του 47χρονος χρήστης ναρκωτικών  στην Ομόνοια ύστερα από την σύλληψή του αλλά και την περίπτωση του θανάτου 20χρονου σπουδαστή τον Μάιο του 2017, σε φεστιβάλ στο Γκάζι, μετά από χρήση χαπιών που του είχαν δώσει  μέλη σπείρας από το Καρπενήσι».

Σε αυτήν όμως την υπόθεση, απαντούν οι πληροφορίες και οι αποδείξεις ότι το ΕΚΑΒ παρέλαβε νεκρό τον Κωστόπουλο από το σημείο. «Έχουμε το έγγραφο από το ΕΚΑΒ, το οποίο περισυνέλεξε τον Ζακ στις 3:04, νεκρό φυσικά. Η αστυνομία, που προφανώς ήξερε ότι έχει πεθάνει, δεν απέκλεισε τον χώρο, ούτε με κορδέλα, ούτε με σφράγιση ούτε με τίποτα», είχε τονίσει η δικηγόρος της οικογένειας Κωστόπουλου, Χρύσα Πετσιμέρη, στο TPP. Το δελτίο του ασθενοφόρου, που έφερε στη δημοσιότητα το «Κόκκινο» επιβεβαίωσε αυτούς τους ισχυρισμούς, με όλα τα στοιχεία να συγκλίνουν στο ότι ο Κωστόπουλος δεν είχε σφυγμό. Επομένως, το σενάριο ότι ο θάνατος συνδέεται με ουσίες υποστηρίζει ότι, κατά «σύμπτωση», ο θάνατος επήλθε λίγα μετά τον ξυλοδαρμού του Κωστόπουλου και την (τουλάχιστον) κακομεταχείριση από την αστυνομία. 

Το παράλογο, τέλος, σε όλα αυτά, είναι ότι όλη η έρευνα της αστυνομίας περιστρέφεται γύρο από το νεκρό θύμα. Οι κατηγορούμενοι, να θυμίσουμε, είναι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και ο δεύτερος άνδρας, μέλος του «Πατριωτικού Μετώπου», που ξυλοκοπούν τον Ζακ. Σοβαρά ερωτήματα επίσης έχουν προκύψει και σχετικά με την συμπεριφορά της αστυνομίας και την ελλειπή της έρευνα, που ομολογείται έμμεσα από την απουσία αποτυπωμάτων. «Το ζήτημα που με απασχολεί είναι ότι αφού ασχολήθηκαν τα εγκληματολογικά εργαστήρια με το να κάνουν μία έκθεση, γιατί δεν έχει ληφθεί βιολογικό υλικό από τους κατηγορούμενους. Διότι εδώ διερευνούμε την υπόθεση με βάση την κατηγορία, δεν είναι κατηγορούμενος ο νεκρός» σημείωσε η δικηγόρος της οικογένειας, Άννυ Παπαρούσσου, μιλώντας σήμερα στον Real.

Μέχρι στιγμής, οι έρευνες επιχειρούν να επαναφέρουν συνεχώς την υπόθεση του «ληστή με το μαχαίρι», που καταρρίπτεται ξανά και ξανά και ασχολούνται με τις κινήσεις του θύματος, αντί των κατηγορουμένων και της αστυνομίας. Αυτό που έδειξαν όμως τα βίντεο είναι ο  ξυλοδαρμός ενός ανήμπορου ανθρώπου, που δεν φαίνεται πουθενά να απειλεί και στη συνέχεια, η βίαια συμπεριφορά της αστυνομίας εναντίον του. Η εικόνα που μεταφέρθηκε στο πρώτο βίντεο, δεν έχει αλλάξει, απλώς επιχειρεί να αποσιωπηθεί, με κατασκευή μιας εναλλακτικής πραγματικότητας. Το διακύβευμα, όσο απλοϊκό κι αν φαντάζει, είναι να μην ξεχάσουμε τι είδαμε.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις