Άλλωστε ο Π. Μοσκοβισί έκανε σαφές ότι θα υπάρξει συμφωνία σε πνεύμα αμοιβαίου συμβιβασμού και συνεργασίας έως την Δευτέρα που συνεδριάζει το Eurogroup, λέγοντας ότι εάν δεν υπάρξει λύση, «η δουλειά μας θα είναι πιο δύσκολη». 
 
Για «παράλογες απαιτήσεις» στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας έκανε λόγο, νωρίτερα, ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου με τον Μάρτιν Σούλτς, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση δε θα κάνει πίσω». 
 
Πεπεισμένος ότι για το επίμαχο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας «θα βρεθεί λύση η οποία θα δημιουργεί ασφάλεια στους πολίτες και θα συνιστά ένα ακόμη πεδίο στο οποίο θα υπάρξει συμφωνία», εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης μετά το γεύμα εργασίας με τον Επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
 
«Πρέπει να γίνουν τρία πολύ σημαντικά βήματα, στα οποία συμφωνούμε από κοινού: πρώτον, να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, δεύτερον, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα στη χώρα και τρίτον, να υπάρξει μια συζήτηση ελάφρυνσης του χρέους ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες μακροχρόνιας ασφάλειας», συμπλήρωσε.
 
Από την πλευρά του ο Επίτροπος μίλησε για άψογη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση κατά την «εξαιρετικά χρήσιμη» διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα, αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της ζώνης του ευρώ.
 
Σύμφωνα με τον επίτροπο, Κομισιόν και Αθήνα έχουν τον ίδιο στόχο: «Η Ελλάδα να έχει κοινωνική δικαιοσύνη και να βρει τον δρόμο της ανάπτυξης. Είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και τείνουμε ευήκοα ώτα στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας. Είναι ανάγκη η χώρα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να καταστεί ελκυστική για τους επενδυτές. Για όλα αυτά τα θέματα μιλήσαμε με τον υπουργό Οικονομίας, τον υπουργό Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό».
 
Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε σήμερα ότι «ως την ερχόμενη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες θα επέλθει η συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ».
 
Ο ίδιος, υπενθύμισε ότι στη συνέχεια θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, το οποίο συνδέεται με την υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ.
 
Σχετικά με την αξιολόγηση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι τα σημαντικότερα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι οι πλειστηριασμοί, ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και οι κατώτατες τιμές στα γενόσημα φάρμακα.

Τροπολογία για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση – Νέα παράταση
Εντωμεταξύ, την παράταση ως και 16 Νοεμβρίου 2015 της προθεσμίας για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.
 
Με την παράταση της προθεσμίας, δίνεται λύση στο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση μέχρι να τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης που αναζητά ισοδύναμα ώστε να αποφευχθεί η υλοποίηση του μέτρου. Παράλληλα με την τροπολογία καταργούνται πρόστιμα που τυχόν επιβλήθηκαν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για την μη υπαγωγή τους ή εκπρόθεσμη ένταξή τους στο καθεστώς του ΦΠΑ, στο διάστημα δηλαδή που το θέμα βρισκόταν σε εκκρεμότητα και επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
 
Από ό,τι φαίνεται κερδίζει έδαφος η επιβολή φόρου στο ΚΙΝΟ του ΟΠΑΠ, αντί της επιβολής ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι από το μέτρο αυτό μπορούν να εισπραχθούν έσοδα που να υπερκαλύψουν τα προσδοκώμενα από τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.