X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας

Τα 28 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία, συμφώνησαν σήμερα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Προς συρρίκνωση σε 72.000, αντί για 160.000 του αριθμού των προσφύγων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και επιπλέον χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ για την Τουρκία. 54.000 νέες θέσεις μετεγκατάστασης από τα κράτη - μέλη, αλλά σε εθελοντική βάση
The European Union / SOOC
|

Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπόλοιποι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, τόνισαν πως θα δοθεί αγώνας ενάντια στους διακινητές

Τα βασικά σημεία της Συμφωνίας:

1) Όλοι οι νέοι παράτυποι μετανάστες που περνούν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Δεν πρόκειται να υπάρξουν μαζικές απελάσεις. Αυτό θα είναι ένα προσωρινό μέτρο που είναι αναγκαίο για να λήξει η ταλαιπωρία των ανθρώπων και να αποκατασταθεί η τάξη. Οι μετανάστες που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα καταγράφονται και οι αιτήσεις τους για άσυλο θα εξετάζονται κατά περίπτωση από τις ελληνικές αρχές, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Όσοι δεν υποβάλλουν αίτημα ασύλου ή το αίτημά τους απορρίπτεται, θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Η συμφωνία προβλέπει την παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά και Ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου. Το κόστος της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών θα καλυφθεί από την ΕΕ.

2) Για κάθε έναν Σύριο που θα επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας συμπατριώτης του θα μετεγκαθίεσταται από την Τουρκία στην ΕΕ. Θα διασφαλιστεί πως οι δύο διαδικασίες θα ξεκινήσουν την ίδια μέρα. Θα δοθεί προτεραιότητα σε μετανάστες που δεν έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν να εισέλθουν παρατύπως σε ευρωπαϊκό έδαφος. Από την πλευρά της η ΕΕ, θα εφαρμόσει το σχέδιο μετεγκατάστασης, πρωτίστως μέσω των δεσμεύσεων των κρατών-μελών που απορρέουν από τη Σύνοδο της 20ης Ιουλίου 2015, από τις οποίες παραμένουν ακόμη 18.000 θέσεις. Περαιτέρω ανάγκες μετεγκατάστασης θα πραγματοποιηθούν μέσω μίας παρόμοιας – εθελοντικής – συμφωνίας με όριο 54.000 περαιτέρω ατόμων.

3) Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσει νέες διαδρομές παράτυπης μετανάστευσης από την Τουρκία στην ΕΕ.

4) Μόλις οι ροές από την Τουρκία σταματήσουν ή μειωθούν σημαντικά, θα εγκαθιδρυθεί ένα εθελοντικό σχήμα ανθρωπιστικής υποδοχής.

5) Οι διαδικασίες για απελευθέρωση της βίζας θα επιταχυνθούν και – με προϋπόθεση να έχουν εκπληρωθεί οι όροι – αυτή θα έχει εφαρμοστεί ως το τέλος του Ιουνίου 2016. Η Κομισιόν, βασισμένη στην πρόοδο της Τουρκίας, θα θέσει υπόψη του ευρωκοινοβουλίου και του ευρωπαϊκού συμβουλίου μία πρόταση ως το τέλος Απριλίου ώστε να παρθεί μία τελική απόφαση

6) Θα επιταχυνθεί η αποδέσμευση των 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία και θα προσδιοριστούν τα έργα στα οποία τα χρήματα θα διατεθούν, ως το τέλος Μαρτίου. Μόλις χρησιμοποιηθούν οι εν λόγω πόροι, η ΕΕ θα αποδεσμεύσει, με ορίζοντα το 2018, περαιτέρω 3 δισ. ευρώ.

7) Αποφασίστηκε από κοινού η συνέχιση των εργασιών για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

8) Ανοίγει εκ νέου το κεφάλαιο 33 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κατά τη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας.

9) Η ΕΕ και η Τουρκία θα συνεργαστούν ώστε να βελτιωθούν οι ανθρωπιστικές συνθήκες στο έδαφος της Συρίας, ειδικότερα σε περιοχές που συνορεύουν με την Τουρκία, ώστε ο πληθυσμός να μπορέσει να διαβιώσει με ασφάλεια.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις