Οι δύο ηγέτες τόνισαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου πως οι χώρες τους ευελπιστούν πως το προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών συνθηκών -που κατά κύριο λόγο προβλέπουν ενίσχυση των αυστηρών μέτρων λιτότητας και την εγγραφή του λεγόμενου «χρυσού κανόνα» στους προϋπολογισμούς- θα έχει υπογραφεί έως «την 1η Μαρτίου».

«Ευελπιστούμε πως οι διαβουλεύσεις θα περαιωθούν εντός των προσεχών ημερών» και πως το προσχέδιο των μεταρρυθμίσεων «θα έχει υπογραφεί έως την 1η Μαρτίου», δήλωσε ο Σαρκοζί, για την αλλαγή της καταστατικής συνθήκης της ΕΕ, που εγκρίθηκε από τις 26 από τις 27 της χώρες τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «προσωπικά» υποστηρίζει τη βούληση του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί να επιβάλει ένα φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, όμως πρόσθεσε, πως αντιμετωπίζει την αντίδραση της ίδιας της κυβέρνησής της.

Μολονότι ο Σαρκοζί τόνισε, μετά τη σημερινή συνάντησή τους στο Βερολίνο πως πεποίθησή του είναι «πως εάν δεν δώσουμε εμείς το παράδειγμα, αυτό δεν πρόκειται να γίνει» και πως «η ιδέα της Γαλλίας είναι να εφαρμοσθεί το σχετικό προσχέδιο της οδηγίας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μέρκελ επέμεινε πως «στόχος της χώρας της είναι να έχουν θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι προτάσεις των υπουργών Οικονομίας για την επιβολή του φόρου αυτού έως τις αρχές Μαρτίου».

Η καγκελάριος δήλωσε πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία στους κόλπους της κυβέρνησής της για τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, αλλά διαβεβαίωσε πως «εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε γι' αυτό».

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες έστειλαν από τη γερμανική πρωτεύουσα αυστηρή προειδοποίηση στην Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να δοθεί η επόμενη δόση στη χώρα εάν δεν υπάρξει ραγδαία πρόοδος στο δεύτερο πακέτο βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες.

Η Ανγκελα Μέρκελ, επανέλαβε πως η επίλυση της κρίσης είναι μία διαδικασία «βήμα προς βήμα» και δεν υπάρχει μία μονοδιάστατη λύση.