Σημαντικές αλλαγές στις αγορές προϊόντων από χώρες εκτός Ε.Ε., και ειδικά από τις αγορές της Κίνας, φέρνει εγκύκλιος των ΕΛΤΑ, κατά την οποία από τις αρχές Φεβρουαρίου ξεκινά να εφαρμόζεται τέλος εκτελωνισμού ύψους 15 ευρώ, ακόμα και σε πακέτα των οποίων η αξία είναι μικρότερη του επιβαλλόμενου τέλους. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, όσα πακέτα προέρχονταν από χώρες εκτός ΕΕ και η αξία τους ήταν μικρότερη των 22 ευρώ, κατατάσσονταν στα τελωνειακώς ελεύθερα, και δεν επιβαρύνονταν ούτε με ΦΠΑ και δασμούς, αλλά ούτε και με τέλος εκτελωνισμού από τα ΕΛΤΑ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε περίπτωση που το τελωνειακώς ελεύθερο -μέχρι πρότινος- πακέτο συμπεριληφθεί στα πακέτα που μπαίνουν σε δειγματοληπτικό τελωνειακό έλεγχο, ο πελάτης θα καλείται πλέον να καταβάλλει τέλος εκτελωνισμού 15 ευρώ, που αντιστοιχεί στην παρουσία τελωνειακού υπαλλήλου. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή το πακέτο δεν περάσει από δειγματοληπτικό έλεγχο, θα παραδίδεται κανονικά στον πελάτη χωρίς επιπλέον χρέωση.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της εγκυκλίου που διακινείται στο διαδίκτυο με τίτλο «Τιμολογιακή και Εκπτωτική Πολιτική» (Ειδικά Τέλη Εκτελωνισμού Ταχυδρομικών Αντικειμένων), με βάση τις αποφάσεις των ΕΛΤΑ και σε συνδυασμό με απόφαση που έλαβαν τα Ελληνικά Ταχυδρομία την πρώτη εβδομάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη (1.1.2/13499/011.03/12-07-2019 απόφαση ΔΣ), «όλα τα αντικείμενα που επιλέχθηκαν από τους τελωνειακούς υπαλλήλους, να προσκομισθούν στο Τελωνείο και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απελευθερώθηκαν, χωρίς την επιβολή δασμών ή φόρων, θα επιβαρύνονται με το Ειδικό Τέλος Εκτελωνισμού, το οποίο ορίζεται σε 15 ευρώ (12,10 ευρώ + ΦΠΑ)».

Δείτε το έγγραφο για τα Ειδικά Τέλη Εκτελωνισμού που δημοσίευσαν τα ΕΛΤΑ στις αρχές Φεβρουαρίου:

Μάλιστα, παρακάτω στην εγκύκλιο αποσαφηνίζεται πως «το τέλος θα καλύπτει τα διαχειριστικά κόστη των ΕΛΤΑ για την υλοποίηση της προβλεπόμενης ΚΥΑ – τελωνειακής διαδικασίας», επικαλούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ του Δεκεμβρίου του 2016.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον ελληνικό ιστότοπο του GizChina.com που ασχολείται με θέματα γύρω από την αγορά τεχνολογίας της Κίνας, τα ΕΛΤΑ υποστηρίζουν πως στοχεύουν να γενικευθούν οι έλεγχοι σε κάθε αντικείμενο στο άμεσο μέλλον, γεγονός που σημαίνει πως η χρέωση θα επιβαρύνει κάθε αντίστοιχο δέμα. https://gr.gizchina.com/2020/02/06/agores-apo-kina-extra-chreosi-15e-se-ola-ta-teloneiakos-eleythera/