Ο Φώτης Κουβέλης επιμένει στις ενστάσεις του, ενώ σε ανάλογη κατεύθυνση κινείται πλέον και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Την ίδια στιγμή, παραμένει και η διαφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Το επώδυνο πακέτο των μέτρων δοκιμάζει γενικότερα τις αντοχές των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κυβερνητικών εταίρων: Χθες, ο Ιωάννης Μιχελογιαννάκης ανεξαρτητοποιήθηκε από τη ΔΗΜΑΡ, μία ημέρα νωρίτερα από την Κ.Ο. της Ν.Δ. διεγράφη ο Νίκος Σταυρογιάννης, ενώ αίσθηση προκάλεσε η κριτική που άσκησε στον κ. Βενιζέλο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως γράφει σήμερα η «Καθημερινή», ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη συμφωνία με την τρόικα και να τη φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, θέτοντας άπαντες, περιλαμβανομένων των δύο κυβερνητικών εταίρων, προ των ευθυνών τους.

Πιθανό αδιέξοδο θα οδηγήσει τον Σαμαρά να υιοθετήσει ο ιδιος τα μέτρα

Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα του ηλεκτρονικού «Βήματος», το οποίο επισημαίνει πως ο χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και έως τις 10 ή το αργότερο 11 Νοεμβρίου, πριν τη σύνοδο του Eurogroup που θα έχει ως αντικείμενο την απόφαση για την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, θα πρέπει να έχει η ελληνική Βουλή:

α)  επικυρώσει το πολυνομοσχέδιο με τις 89 προαπαιτούμενες ενέργειες που περιγράφονται στο σχετικό σημείωμα της τρόικας και
 
β) να έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται τα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές μας.
 
Κατά τη σύσκεψη της Τρίτης των πολιτικών αρχηγών, στο επίκεντρο θα είναι τα εργασιακά που είναι και το μεγάλο αγκάθι, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την εισαγωγή των σχετικών αλλαγών (όπως θα συμβεί και με τα δημοσιονομικά μέτρα) προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
 
Η πορεία της σύσκεψης και κυρίως για το εάν θα υπάρξει συμφωνία, εξαρτάται από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στα εργασιακά, ενώ δεν υπάρχει θέμα για το δημοσιονομικό πακέτο, αφού συμφώνησαν οι κυβερνητικοί εταίροι.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν κατά τη σύσκεψη διαπιστωθεί αδιέξοδο, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ο Πρωθυπουργός να αναλάβει την ευθύνη της υιοθέτησης των μέτρων και να καλέσει τους εταίρους να τα υποστηρίξουν.
 
Στόχος του κ. Σαμαρά είναι οι κυβερνητικοί εταίροι να επικυρώσουν τα μέτρα έως την προσεχή Παρασκευή, ημέρα συνεδρίασης των τεχνοκρατών του Eurogroup (euroworking group) και στη συνέχεια στην κυβέρνηση αναμένουν τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης, των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Οκτωβρίου, οι οποίοι ουσιαστικά θα εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
 
Λίγο πριν από τη σύσκεψη, κυβερνητικά στελέχη, για να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων εξέπεμπαν σήμα κινδύνου στην κοινή γνώμη, αλλά και σε εσωκομματικό επίπεδο, όσον αφορά την κρισιμότητα των επόμενων ημερών για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς εξαντλείται η δυνατότητα να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους.
 
«Στενό μαρκάρισμα» στους επίφοβους της κυβερνητικής πλειοψηφίας
 
Θεωρητικά, ενδεχόμενο να απορριφθεί το “πακέτο” δεν υπάρχει, καθώς καμία πληροφορία δεν ανεβάζει τον αριθμό των επίδοξων ανταρτών στους… 25 βουλευτές, αναφέρει το capital.gr.
 
Κυβερνητικοί παράγοντες ωστόσο υποστηρίζουν ότι μία υπερψήφιση “στον πόντο”, δηλαδή με 151-152 ψήφους, θα μεταφραστεί ως ήττα που θα θέσει σε δοκιμασία την αντοχή της κυβέρνησης και θα πυροδοτήσει κοινωνικές “εκρήξεις”.
 
Το «γαλάζιο» άγχος

Το μεγαλύτερο άγχος το έχει η ΝΔ, δεδομένου ότι στην ψηφοφορία του “Μνημονίου 2” τον περασμένο Φεβρουάριο, περίμενε 5-6 διαρροές και της προέκυψαν… 22, η διαγραφή των οποίων οδήγησε στο “κόμμα Καμμένου”. 

Κι αυτή τη φορά μιλούν για “πέντε ύποπτους”, ενώ καλού-κακού το καθημερινό “μασάζ” το έχουν αναλάβει ανώτερα κομματικά στελέχη και ο (πρόεδρος της Βουλής) Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Για “τρεις” κάνουν λόγο στη ΔΗΜΑΡ (σ.σ. ο ένας, ο Γ. Μιχελογιαννάκης αποχώρησε χθες από τον κοινοβουλευτική ομάδα), ενώ για άλλους τόσους “φοβούνται” στο ΠΑΣΟΚ.

Συνολικά, γίνεται λόγος για “περίπου 13” βουλευτές που κινούνται ανάμεσα στο “ναι” και στο “όχι”.

Διάγγελμα πριν από την κατάθεση

Το στενό μαρκάρισμα που επιχειρούν οι επιτελείς στους επίφοβους βουλευτές δεν αρκεί. Για τον λόγο αυτό το Μαξίμου ποντάρει πολλά στο διάγγελμα που θα απευθύνει ο Αντώνης Σαμαράς “στον ελληνικό λαό και… στους κυβερνητικούς βουλευτές”, προκειμένου “να τους εμψυχώσει και να άρει τις επιφυλάξεις τους”.

Κατά τις πληροφορίες μάλιστα το διάγγελμα θα γίνει όχι πριν από την ψήφιση των μέτρων, αλλά πριν από την κατάθεσή τους στη Βουλή, ώστε να υπάρξει χρονικό περιθώριο “ζύμωσης”.

Πότε θα γίνει αυτό; Πλην απροόπτου στα τέλη της επόμενης ή στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας, καθώς το dead line για την ψηφοφορία τοποθετείται λίγο πριν από το έκτακτο Eurogroup  της 12ης Νοεμβρίου.

Για τα δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα ο κλοιός σφίγγει ακόμη περισσότερο, αφού θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο νέο σχέδιο του Προϋπολογισμού (για το 2013) που θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από τις 10 Νοεμβρίου.