του Γιώργου Μουργή

«Τα Ωραία Εξάρχεια» για δύο βδομάδες έρχονται στην πλατεία για να τη δροσίσουν και να τη γεμίσουν με φως, αξιοπρέπεια, δημιουργικότητα και αλληλεγγύη, θυμίζοντάς μας ότι η γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας αναπνέει, τραγουδάει, χορεύει και διαβάζει, μακριά από τον φόβο και το σκοτάδι του άβατου, όπως κάποιοι σκόπιμα θέλουν να την παρουσιάζουν.
 
Η Θέκλα Τσελεπή, Εξαρχιώτισσα από κούνια και ραδιοφωνική παραγωγός μίλησε στο TPP γι' αυτή την πρωτοβουλία.
 
Ποια ανάγκη οδήγησε στο να στηθεί το Αναψυκτήριο «Τα Ωραία Εξάρχεια» αυτή την εποχή;
 
Η ανάγκη μας να ζήσουμε την πλατεία ως τόπο συνάντησης και χαράς. Ή αν θες, η ανάγκη τής επιβίωσης ενός πολιτισμού.
 
Βλέποντας τις συμμέτοχες καλλιτεχνών και διοργανωτών καταλαβαίνω πως η ευαισθησία ξεπερνάει τα στενά όρια της γειτονιάς. Θα ξαναδούμε τα Εξάρχεια όπως τα ζήσαμε, όταν η μυρωδιά των πολιτικών και πολιτιστικών ιδεών αποτελούσε κεντρική αφετηρία και πόλο έλξης;
 
Το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι, καλλιτέχνες, μουσικοί, ανταποκρίθηκαν κι έρχονται να παίξουν αφιλοκερδώς, κάτι δείχνει. Όπως λέει ο Ηράκλειτος, δεν μπορείς να μπεις στο ίδιο ποτάμι δυο φορές. Κάθε φορά που το περνάς, το ποτάμι είναι άλλο. Το μέλλον είναι άγνωστο αλλά εξαρτάται κι από μας αν θα είναι φωτεινό ή σκοτεινό. Αγάπη, αγώνας, αλληλεγγύη, γλέντια! Η φτώχεια θέλει καλοπέραση.
 
Τι προσδοκάς με τη δική σου συμμετοχή; Θα σε δούμε να παίζεις μουσική;
 
Συμμετέχω στο οργανωτικό κομμάτι που έχει να κάνει με τις μπάντες. Όπου μπορώ, τις δύο εβδομάδες του φεστιβάλ, ευελπιστώ να συνεισφέρω.
 
Τα «φώτα» στη Πλατεία Εξαρχείων, μετά το φεστιβάλ, θα παραμείνουν ανοιχτά;
 
Είθε. Εδώ στα Εξάρχεια ήταν το σπίτι των παππούδων μου. Ακόμα είναι. Σχεδόν όλη μου τη ζωή, ζω κι εργάζομαι και στα Εξάρχεια. Καταλαβαίνεις πως η επιθυμία μου να συμβάλω μαζί με όλους που συμμετέχουν βρίσκεται απέναντι στα σκοτάδια και τον φόβο.   

Η πρωτοβουλία που διοργανώνει αυτό το πολιτιστικό, λαϊκό πανηγύρι στο κάλεσμα της αναφέρει:
 
Για 14 ημέρες ανάβουμε τα φώτα της πλατείας κόντρα στα σκοτάδια των καιρών μας.

Ευελπιστώντας να κάνουμε τη περιοχή που ζούμε, τα αγαπημένα μας Εξάρχεια, αυτό που τους αξίζει, μια ανθρώπινη γειτονιά με φώς αξιοπρέπεια και αλληλεγυή, πήραμε πρωτοβουλία – άτομα και συλλογικότητες που ζουν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται στη γειτονιά, να διοργανώσουμε ένα πολιτιστικό πανηγύρι μέσα στην πλατεία, ένα φεστιβάλ με μουσικές, χρώματα, χορούς, εκθέσεις από τις 16 έως και τις 29 Ιουλίου.

Χωρίς σπόνσορες ή χορηγούς κόντρα σε όσους επιβουλεύονται την ζωή της γειτονιάς μας. Θέλουμε η γειτονιά να αναπνέει με αέρα δημιουργικότητας, τα παιδιά να παίζουν στους δρόμους, με μια λέξη να νικήσουμε τον φόβο από όπου κι αν αυτός εκπορεύεται. 

Τα Εξάρχεια ποτέ δεν ήταν «άβατο» όπως παρουσιάζεται στα κανάλια της παραπληροφόρησης. Ήταν και θα είναι νησίδα ελευθερίας, κοιτίδα πολιτισμού, πηγή ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

Σας καλούμε να στηρίξετε αυτή τη προσπάθεια ενεργά, με την παρουσία σας και τη συμμετοχή σας.

Λαική Συνέλευση Εξαρχείων
Κατάληψη Στέγης Μεταναστών, Νοταρά 26
Κατάληψη Σπύρου Τρικούπη
Κατάληψη Όνειρο
Πάρκο Ναυαρίνου
Κοινωνικός Χώρος Νοσότρος
Στέκι Μεταναστών
Εκδόσεις – Βιβλιοπωλείο Ελεύθερος Τύπος
Εκδόσεις – Βιβλιοπωλείο Bibliotheque
Εκδόσεις Τυφλόμυγα
περιοδικό Καινά Δαιμόνια
Clipart Radio [εναλλακτικό διαδικτυακό ραδιόφωνο]
Μεταδεύτερο [ραδιόφωνο πολιτιστικής και πολιτικής παρέμβασης]
θερινό σινεμά ΒΟΞ
θερινό σινεμά ΡΙΒΙΕΡΑ