Συνέντευξη στον «ΑΝΤ1» παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας για στοιχεία της πορείας της πανδημίας στη χώρα, κατά το δεύτερο κύμα που διανύουμε.

Όπως είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός, διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα και οι τελικές αποφάσεις για το πότε θα λήξει το lockdown θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών, ενώ παράλληλα επαναλαμβάνοντας την «πολεμική ρητορική» της κυβέρνησης σημείωσε πως «βρισκόμαστε σε πόλεμο» και «προετοιμαζόμαστε ακόμη και για το χειρότερο δυνατό σενάριο», σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο.

Μάλιστα ο Β. Κοντοζαμάνης, στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση αναφορικά με το ότι οι ειδικοί προειδοποιούσαν για το δεύτερο κ΄θυμα της πανδημίας και η κυβέρνηση ολιγώρησε στο να προετοιμάσει το σύστημα Υγείας, υπεραμύνθηκε των ενεργειών της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι από τον Ιούλιο αναπτύχθηκαν 310 νέες ΜΕΘ και πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει και σε χιλιάδες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.

Ειδικότερα για τη βόρεια Ελλάδα, η οποία και δοκιμάζεται περισσότερο από τη πανδημία, είπε ότι τον τελευταίο μήνα προστέθηκαν 155 ΜΕΘ στο σύστημα με τις 73 από αυτές το τελευταίο δεκαήμερο στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστικό για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη κριτική ήταν το σημείο στο οποίο ο υφυπουργός Υγείας είπε πως ναι μεν υπάρχει ραγδαία αύξηση των θανάτων από τον κοροναϊό το τελευταίο διάστημα -υπενθυμίζεται ότι από τη Παρασκευή 283 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό – αλλά είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. «Τα έχουμε καταφέρει καλά», δήλωσε συγκεκριμένα.

Καταλήγοντας είπε πως «δεν είναι ώρα για συνδικαλισμό» και προειδοποίησε ότι «αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε και στην επίταξη γιατρών».

Καθ’ οδόν προς το τρίτο κύμα;

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που ο υφυπουργός Υγείας, φροντίζει να καθησυχάσει τους πολίτες, οι ειδικοί προειδοποιούν ήδη για ένα πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας, το οποίο και θα είναι επίσης σφοδρό.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Νάμπαρο, ειδικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την COVID-19, ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη είναι πιθανό να χτυπήσει στις αρχές του 2021, αν επαναληφθεί η αποτυχία των κυβερνήσεων να κάνουν αυτό που χρειαζόταν ώστε να προληφθεί το δεύτερο κύμα.

«Έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα», είπε χαρακτηριστικά ο ειδικός του ΠΟΥ, μιλώντας τη Κυριακή σε ελβετικά Μέσα Ενημέρωσης.

«Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα. Αν δεν δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους», εξήγησε.