Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Ευρωπαίας Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τονίζει ότι εφόσον η επιστροφή των μεταναστών που βρίσκονται υπό κράτηση, δεν είναι έφικτη λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ των χωρών εξαιτίας του κορονοϊού, καθίσταται στο εξής και παράνομη, καθώς όπως προβλέπει η νομοθεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων «η κράτηση μεταναστών με σκοπό αυτού του είδους τις επιστροφές είναι νόμιμη μόνο στο βαθμό που παραμένει εφικτό να πραγματοποιηθεί η επιστροφή».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτρόπου, οι επιστροφές βάσει της σύμβασης του Δουβλίνου, είναι ασαφές πότε θα επιτραπούν καθώς λόγω της κρίσης από τον κορονοϊό έχουν ανασταλεί αναγκαστικά.

Επίσης όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «οι δομές κράτησης μεταναστών δεν παρέχουν στους μετανάστες και στο προσωπικό τη δυνατότητα επαρκούς απομόνωσης και άλλων μέτρων προστασίας».

Ακόμη η Ν.Μιγιάτοβιτς επισημαίνει ότι «απελευθέρωση κρατουμένων έχει σημειωθεί σε πολλά κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία, όπου μόλις ανακοινώθηκε αναθεώρηση της κατάστασης όλων των κρατούμενων μεταναστών» και προσθέτει ότι «Είναι σημαντικό να συνεχίσει αυτή η διαδικασία και να ακολουθήσουν και άλλα κράτη μέλη».

Όσον αφορά το ποιούς θα πρέπει να αφορά κυρίαρχα η απελευθέρωση αποσαφηνίζει ότι «Προτεραιότητα πρέπει να είναι η απελευθέρωση των πιο ευάλωτων. Τα παιδιά, είτε ασυνόδευτα είτε με την οικογένειά τους, πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα, καθώς δεν αποτελεί ποτέ βέλτιστο συμφέρον των παιδιών η κράτηση».

Παράλληλα τονίζει ότι οι αρχές των κρατών – μελών πρέπει να αναστείλουν την έκδοση νέων αποφάσεων κράτησης ανθρώπων, οι οποίοι «δεν είναι πιθανό να απομακρυνθούν στο κοντινό μέλλον».

Όπως εξηγεί, «τα κράτη – μέλη πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι χορηγείται σε όσους αφήνονται ελεύθεροι επαρκής πρόσβαση σε στέγη και σε βασικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», ενώ σημειώνει ότι «αυτό είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η αξιοπρέπειά τους, αλλά και για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία».

Τέλος, η Επίτροπος συμπληρώνει ότι «Η απελευθέρωση των κρατούμενων μεταναστών αποτελεί μόνο ένα από τα μέτρα που μπορούν να πάρουν τα κράτη μέλη όσο διαρκεί η πανδημία του κορονοϊού για να προστατέψουν τα δικαιώματα γενικότερα των ανθρώπων που στερήθηκαν την ελευθερία τους, όπως επίσης όσων ζητούν άσυλο και των μεταναστών».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Επιτρόπου Μιγιάτοβιτς όπως τη δημοσίευσε «Η Εφημερίδα των Συντακτών»

Καλώ όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να αναθεωρήσουν την κατάσταση των κρατούμενων παράτυπων μεταναστών και αυτών που έχει απορριφθεί η αίτησή τους για άσυλο, και αν τους αφήσουν ελεύθερους στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του Covid-19, πολλά κράτη μέλη αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις αναγκαστικές επιστροφές ανθρώπων που δεν είχαν πια την άδεια να μείνουν στην επικράτειά τους, μεταξύ αυτών τις λεγόμενες επιστροφές του κανονισμού του Δουβλίνου. Είναι ασαφές πότε θα μπορέσουν να ξαναγίνουν.

Όπως προβλέπει η νομοθεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κράτηση μεταναστών με σκοπό αυτού του είδους τις επιστροφές είναι νόμιμη μόνο στο βαθμό που παραμένει εφικτό να πραγματοποιηθεί η επιστροφή. Ξεκάθαρα αυτή η προοπτική δεν είναι σήμερα ορατή σε πολλές περιπτώσεις. Επιπλέον, σε γενικές γραμμές οι δομές κράτησης μεταναστών δεν παρέχουν στους μετανάστες και στο προσωπικό τη δυνατότητα επαρκούς απομόνωσης και άλλων μέτρων προστασίας.

Απελευθέρωση κρατουμένων έχει σημειωθεί σε πολλά κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία, όπου μόλις ανακοινώθηκε αναθεώρηση της κατάστασης όλων των κρατούμενων μεταναστών. Είναι σημαντικό να συνεχίσει αυτή η διαδικασία και να ακολουθήσουν και άλλα κράτη μέλη.

Προτεραιότητα πρέπει να είναι η απελευθέρωση των πιο ευάλωτων. Τα παιδιά, είτε ασυνόδευτα είτε με την οικογένειά τους, πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα, καθώς δεν αποτελεί ποτέ βέλτιστο συμφέρον των παιδιών η κράτηση. Οι αρχές των κρατών μελών πρέπει να μην εκδίδουν νέες αποφάσεις κράτησης ανθρώπων που δεν είναι πιθανό να απομακρυνθούν στο κοντινό μέλλον.

Τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι χορηγείται σε όσους αφήνονται ελεύθεροι επαρκής πρόσβαση σε στέγη και σε βασικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η αξιοπρέπειά τους, αλλά και για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

Η απελευθέρωση των κρατούμενων μεταναστών αποτελεί μόνο ένα από τα μέτρα που μπορούν να πάρουν τα κράτη μέλη όσο διαρκεί η πανδημία του κορονοϊού για να προστατέψουν τα δικαιώματα γενικότερα των ανθρώπων που στερήθηκαν την ελευθερία τους, όπως επίσης όσων ζητούν άσυλο και των μεταναστών.