Τα στοιχεία προέρχονται από το δικηγορικό γραφείο του Παναμά, Mossack Fonseca, έναν από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο των offshores, και περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις εταιρείες, τα καταπιστεύματα, τα ιδρύματα και ταμεία που λειτουργούν σε 21 φορολογικούς παραδείσους, από το Χονγκ Κονγκ, μέχρι την Νεβάδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όταν δημοσιευθεί η βάση δεδομένων, οι χρήστες θα είναι σε θέση να επεξεργαστούν τα στοιχεία και να αναζητήσουν μέσα από τα δεδομένα τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της κάθε εταιρείας. Η εφαρμογή δεν θα είναι, όπως λέει το άρθρο του ICIJ, μια «χωματερή δεδομένων» των πρωτότυπων εγγράφων – αλλά μια προσεκτική απελευθέρωση των βασικών εταιρικών πληροφοριών.

Στα στοιχεία αυτά θα συμπεριλαμβάνονται όποτε αυτό είναι εφικτό, τα εσωτερικά αρχεία της Mossack Fonseca με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της εταιρείας. Η διαδραστική βάση δεδομένων θα περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες για πάνω από εκατό χιλιάδες πρόσθετες εταιρείες που αποτελούσαν μέρος της έρευνας του ICIJ το 2013.

Παρόλα αυτά ξεκαθαρίζεται ότι ενώ η βάση δεδομένων ξετυλίγει για πρώτη φορά έναν κόσμο που δεν έχει αποκαλυφθεί ποτέ ξανά σε τέτοια μαζική κλίμακα, η εφαρμογή δεν θα είναι μια «χωματερή δεδομένων» των πρωτότυπων εγγράφων, αλλά θα είναι μια προσεκτική απελευθέρωση των βασικών εταιρικών πληροφοριών.

Το ICIJ επίσης υποστηρίζει ότι δεν θα απελευθερώσει προσωπικά δεδομένα. Η βάση δεδομένων δεν θα περιλαμβάνει αρχεία, όπως τραπεζικούς λογαριασμούς, οικονομικές συναλλαγές, e-mails και άλλες επιστολές, διαβατήρια και αριθμούς τηλεφώνου, αλλά επιλεγμένες και περιορισμένες πληροφορίες που δημοσιεύονται για το δημόσιο συμφέρον.