«Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποστέλλει στον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη, βίντεο και αναφορές, που αναπαράγονται στο διαδίκτυο», επιλέγοντας να βάλει σε εισαγωγικά τις αναφορές για «αστυνομική βία», κατά τη διάρκεια των χθεσινών εκδηλώσεων και πορειών στη μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου. Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συνοδεύεται από την παράκληση να διερευνηθούν κατά προτεραιότητα.

Δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου αναφέρει πως πρόκειται για ένα βίντεο με συλλήψεις διαδηλωτών από τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια και μια φωτογραφία που απεικονίζει νεαρό τον οποίο έχουν γδύσει οι αστυνομικοί, την ώρα της σύλληψης, «καθώς και καταγγελίες που έχουν κάνει το γύρω του διαδικτύου, με πολύ αρνητικά σχόλια».

Παράλληλα, καλούνται πολίτες, που έχουν αντίστοιχο υλικό ή είναι μάρτυρες ή θεωρούν ότι έχουν υποστεί βία σε ανάλογα περιστατικά, να αποταθούν στον προαναφερθέντα μηχανισμό διερεύνησης του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στην πραγματικότητα, τα βίντεο και οι καταγγελίες είναι πολύ περισσότερα, καθώς εικόνες ντροπής ήρθαν στο φως σε πολύ περισσότερες περιπτώσεις. Χαρακτηριστική η περίπτωση της «προσαγωγής» μίας κοπέλας στην πλατεία Εξαρχείων, με αστυνομικό που φαίνεται σε βίντεο να ενεργεί σαν… αθλητής του ράγκμπι, αλλά και άλλο βίντεο, που απεικονίζει αστυνομικούς των ΜΑΤ να χτυπούν βάναυσα και επικίνδυνα αρκετούς «προσαχθέντες».

Δείτε τα σχετικά βίντεο:

Βίαιη προσαγωγή κοπέλας στην πλ. Εξαρχείων ενώ δεν συνέβαιναν επεισόδια

Βίαιη προσαγωγή πρωτοφανούς βαναυσότητας από τους αστυνομικούς στην πλατεία Εξαρχείων. Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν πως δεν συνέβαιναν επεισόδια εκείνη την ώρα, με έναν αστυνομικό να επιτίθεται σε μία κοπέλα και να την κοπανάει στο κράσπεδο του δρόμου. Πληροφορίες αναφέρουν τρεις κοπέλες μεταξύ των προσαχθέντων, η μία χτυπημένη στο κεφάλι, ενδεχομένως η κοπέλα του βίντεο. (βίντεο του @Hibai_ από το twitter, πηγή: https://twitter.com/Hibai_/status/1203045548854521858?fbclid=IwAR0t-dXzASSvyH_twUQIf4UkzZoB2z6cwPo5xSObjL6_Q1YYkcvvjOpRAYk)

Gepostet von The Press Project am Freitag, 6. Dezember 2019

Riot police beats and arrests protester in Exarcheia 6 12 2019

Riot police beats and arrests protester in Exarcheia 6 12 2019

Gepostet von NoBorders am Freitag, 6. Dezember 2019

Επίσης, αρκετές είναι και οι μαρτυρίες που περιγράφουν την αστυνομική τρομοκρατία που επικράτησε στα Εξάρχεια το βράδυ της Παρασκευής, όπως αυτή που δημοσίευσε το TPP και έλαβε χώρα στην οδό Σολωμού, όπου ένας νεαρός ξεγυμνώθηκε και βασανίστηκε, δημοσιεύει το TPP, μαζί με σχετικά βίντεο. Διαβάστε σχετικά:

«Μένω εδώ και δύο χρόνια στα Εξάρχεια, είμαι 18 χρονών. Γύρω στις 9 κατεβήκαμε με τη μαμά μου να δούμε τι γίνεται…»

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η απόφαση του αρχηγείου της αστυνομίας και η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για παραπομπή στον Συνήγορο του Πολίτη έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ερωτήματα, καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά στους πειθαρχικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς της ίδιας της αστυνομίας.

Δείτε αναλυτικά μερικές από τις στιγμές αστυνομικής βαρβαρότητας της 6ης Δεκέμβρη:

Ξεγυμνώματα, προσαγωγές και αστυνομική τρομοκρατία στα Εξάρχεια

Σακελλαρίδης: Οι χθεσινές περιπτώσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά

«Κάποιοι θα πουν ότι το φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει μία στιγμή και δεν αποδίδει τις πραγματικές συνθήκες. Αυτό που τρομάζει πλέον είναι τί συμβαίνει όταν δεν υπάρχει φωτογραφικό υλικό ή όταν δεν υπάρχει το θάρρος να γίνουν καταγγελίες, όταν κλείνουν τα φώτα και μακριά από τα πλήθη» σχολίασε από το πρωί του Σαββάτου ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώνοντας τη φωνή του με όσους καταγγέλλουν τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων.

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση του Γ. Σακελλαρίδη:

Οι χτεσινές περιπτώσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Έρχονται να προστεθούν σε ένα γαϊτανάκι πολλών δεκάδων περιστατικών που γίνονται συστηματικά και έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά.

Προασαγωγές στον σωρό που κάποιες πρέπει να μετατραπούν σε συλλήψεις με κοινότυπες κατηγορίες «περί αντίστασης και εξύβρισης» και μόνους μάρτυρες τους αστυνομικούς.

Ξύλο μετά μανίας σε όποιον/α βρεθεί στον διάβα του, δικαιολογούμενο με τη λογική ότι “αφού βρέθηκε εκεί κάτι έκανε”.

Διαπομπεύσεις, δημόσιοι εξευτελισμοί, ξεγυμνώματα στη λογική «έχω τα νεύρα μου και θα κάνω ότι γουστάρω γιατί μπορώ».

Οι ΕΔΕ σπάνια απέδιδαν καρπούς, αλλά το γεγονός ότι ούτε μία τυπική ανακοίνωση από την ΕΛΑΣ και την πολιτική ηγεσία δεν βγαίνει και ούτε μία ΕΔΕ δεν ανακοινώνεται, πλέον δίνει το πράσινο φως στα διάφορα σώματα της Αστυνομίας να βγάλουν τα απωθημένα τους χωρίς φόβο και με όλο τους το πάθος.

Κάποιοι θα πουν ότι το φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει μία στιγμή και δεν αποδίδει τις πραγματικές συνθήκες. Αυτό που τρομάζει πλέον είναι τί συμβαίνει όταν δεν υπάρχει φωτογραφικό υλικό ή όταν δεν υπάρχει το θάρρος να γίνουν καταγγελίες, όταν κλείνουν τα φώτα και μακριά από τα πλήθη.

Οι χτεσινές περιπτώσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Έρχονται να προστεθούν σε ένα…

Gepostet von Gabriel Sakellaridis am Samstag, 7. Dezember 2019