«Η ριζική ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας που είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται πράξη με τη σημερινή ανακοίνωση των 419 υποψηφίων βουλευτών της, οι οποίοι θα διεκδικήσουν μια θέση στη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου» αναφέρουν «πηγές» της Νέας Δημοκρατίας που συνοδεύουν την ανακοίνωση, ρίχνοντας βάρος στα νέα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στις λίστες των υποψηφίων.

Μεταξύ των υποψηφίων, συναντά κανείς τους δημοσιογράφους Κωνσταντίνο Μπογδάνο, Μπάμπη Παπαδημητρίου, Δημήτρη Μαρκόπουλο, Γιάννη Λοβέρδο, Αντώνη Πανούτσο, Φωτεινή Πιπιλή, Άννα Καραμανλή, τον αδερφό του Κυριάκου Βελόπουλου, Δημήτρη Βενιέρη και άλλους συναδέλφους τους, τηλεοπτικές περσόνες όπως του Πέτρου Τατσόπουλου και του Δημήτρη Καιρίδη, στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή όπως ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, αλλά και πλήθος στελεχών της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, όπως η Σοφία Βούλτεψη, ο Θάνος Πλεύρης, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Σίμος Κεδίκογλου. Στα νέα πρόσωπα, συναντώνται προσωπικότητες όπως του Κωνσταντίνου Κυρανάκη, του Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, του Νίκου Ρωμανού, του Ευάγγελου Συρίγου, ο Γιάννης Καλιάνος. Πρεσβεύουσα θέση έχουν τα πρώην στελέχη του Ποταμιού, καθώς περιλαμβάνονται στις λίστες της Νέας Δημοκρατίας ο Γιώργος Αμυράς, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο Δημήτρης Τσιόδρας, η Κατερίνα Μάρκου και ο Χάρης Θεοχάρης. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία θα είναι και ο ελεγχόμενος για την εμπλοκή στο ΚΕΕΛΠΝΟ, πρώην εκπρόσωπος των εργαζομένων, Σταμάτης Πουλής.

«Έξι στους δέκα υποψηφίους είναι νέα πρόσωπα που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν εμπλακεί στην κεντρική πολιτική σκηνή και θα είναι η πρώτη φορά που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων σε εθνικές εκλογές. Στην πράξη, μάλιστα, η ανανέωση αυτή είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή. Και αυτό γιατί αν εξαιρεθούν οι 78 σημερινοί βουλευτές της ΝΔ που διεκδικούν την επανεκλογή τους, από τους 341 “υπολοίπους” υποψηφίους, οι 243 -δηλαδή το 72%- δεν είχε ποτέ στο παρελθόν διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών για το εθνικό Κοινοβούλιο. Έχει, δε, ιδιαίτερη σημασία ότι 43 υποψήφιοι προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών. Δηλαδή την καινοτόμο πρωτοβουλία που υλοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ, απευθύνοντας δημόσια πρόσκληση πολιτικής συμπόρευσης σε πρόσωπα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική», προσθέτουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η ανανέωση γίνεται πράξη και ηλικιακά. Εκατόν τριάντα εννέα από τους υποψηφίους είναι κάτω των 45 ετών. Μάλιστα 67 εξ αυτών ανήκουν στην γενιά των 30άρηδων, ενώ 12 έχουν γεννηθεί στην δεκαετία του ’90, δηλαδή δεν έχουν κλείσει καν τα 30 τους χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας όλων των υποψηφίων είναι τα 49 έτη, ενώ η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα που απολύτως συνειδητά ξεπέρασε ακόμη και το υποχρεωτικό όριο ποσόστωσης των φύλων, καθώς το 43% των υποψηφίων είναι γυναίκες. Σε ορισμένες μάλιστα περιφέρειες είναι η πρώτη φορά που υπάρχει απόλυτη ισορροπία (50%-50%) στους υποψήφιους ανάμεσα στα δύο φύλα.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ως αρχηγός κόμματος δικαιούται να είναι υποψήφιος σε τρεις περιφέρειες, επέλεξε τη Δυτική Αθήνα, τη Β’ Πειραιά και την Αχαΐα, οι οποίες ήταν από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας, στις οποίες η ΝΔ δεν είχε την πρώτη θέση στις πρόσφατες Ευρωεκλογές», καταλήγουν.

Δείτε αναλυτικά τους υποψηφίους της ΝΔ σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες: