Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε διεξήχθη η τηλεοπτική δημόσια αντιπαράθεση (debate) των δεκαέξι υποψηφίων για την προεδρία του Ισημερινού, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Φεβρουαρίου, οπότε διεξάγονται βουλευτικές εκλογές και ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών. Εκ των 16 υποψηφίων τρεις φαίνεται να περνούν μπροστά, διεκδικώντας την Προεδρία της χώρας. Από αυτούς οι δύο πρώτοι θα περάσουν στο δεύτερο γύρο, που είναι προραμματισμένος να διεξαχθεί στις 11 Απριλίου. 

Την υποστήριξη του αυτοεξόριστου πρώην προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορρέα, έχει ο 35χρονος μαθηματικός και οικονομολόγος Αντρές Αραούζ, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Πολιτισμού και υπουργός Παιδείας στην τελευταία κυβέρνηση Κορρέα. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν κατ’ ελάχιστον 25% στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Φεβρουαρίου, και μάλλον θα είναι ο ένας εκ των δύο υποψηφίων που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο, εκφράζοντας την κεντροαριστερά. Ο συνασπισμός δυνάμεων που στηρίζει  τον Αραούζ φέρει την ονομασία Ένωση Για την Ελπίδα (Union Esperanza), και κατόρθωσε να κατέβει στις εκλογές παρά τις προσπάθειες του σημερινού Προέδρου, Λενίν Μορένο, να εμποδίσει την νόμιμη κάθοδό του. 

Στις προηγούμενες εκλογές στον Ισημερινό, κέρδισε τις εκλογές το κόμμα του Ραφαέλ Κορρέα, PAIS (Patria Altiva i Soberana, Υπερήφανη και Εθνικά Κυρίαρχη Πατρίδα), φέρνοντας στην εξουσία ως διάδοχό του τον Λένιν Μορένο, ο οποίος, όμως, έκανε στροφή 180 μοιρών και ακολούθησε το δρόμο του νεοφιλελευθερισμού – είναι υπεύθυνος, δε, και για την παράδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις Βρετανικές Αρχές. Ακολούθως, ο Μορένο προσπάθησε να αποτρέψει τη δημιουργία και κάθοδο στις εκλογές της Ένωσης για την Ελπίδα, στην οποία μετέχει ο Κορρέα, αλλά η κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση του σχεδίου Μορένο. Το αρχικό σχήμα, που το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο του Ισημερινού απέρριψε, προέβλεπε Αραούζ Πρόεδρο και Κορρέα Αντιπρόεδρο, αλλά κρίθηκε ότι ο Κορρέα, που έχει κάνει δύο θητείες ως Πρόεδρος και έχει καταδικαστεί σε στημένο δικαστήριο για δωροδοκία, δεν είχε δικαίωμα καθόδου. Με νέα προσφυγή, και νέο σχήμα, εντέλει, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε, προ τριμήνου, με ψήφους 3-2 να επιτρέψει την κάθοδο του Αραούζ για την προεδρία και του δημοσιογράφου Κάρλος Ραμπασκάλ, για την αντιπροεδρία της χώρας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες είχαν κατέβει στο δρόμο ζητώντας «δημοκρατία και όχι δικτατορία». 

Βασική ατζέντα του δίδυμου Αραούζ – Ραμπασκάλ είναι η «αντιστροφή όλων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του Λένιν Μορένο», οι οποίες έχουν οδηγήσει στη φτώχεια μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι άνω του 80% έχει χάσει το ήμισυ του εισοδήματός του. Ο Ισημερινός έχει περίπου 17,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Την «καθαρόαιμη» αριστερά εκροσωπεί ο 50χρονος Γιακου Πέρεζ, περιφερειάρχης της περιοχής Αζουάι, ιθαγενής ηγέτης από τη φυλή Κιτσούα Κανιάρι, ο οποίος ηγείτο των ιθαγενικών κινημάτων της χώρας μέχρι πέρισυ. Είναι νομικός, με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος, και έχει ασκήσει κριτική από τα αριστερά τόσο στην κυβέρνηση Κορρέα όσο και στην κυβέρνηση Μορενο. Ωστόσο, αν δεν περάσει στο δεύτερο γύρο, οι υποστηρικτές του αναμένεται να στηρίξουν τους Αραούζ- Ραμπασκάλ. 

Την δεξιά εκπροσωπεί ο 65χρονος Γκιγιέρμο Λάσσο, εκλεκτός των ελίτ της χώρας, τραπεζίτης και ιδιοκτήτης γης, που ξεκίνησε την καριέρα του ως διευθυντής της Κόκα Κόλα του Ισημερινού. Είναι γνωστός, επίσης, ως μέλος των «σκληρών» ρωμαιοκαθολικών του Όπους Ντέι. Έχει ξανακατέβει το 2013 και το 2017, χωρίς επιτυχία.