Ο τεχνοκράτης Γιώργος Στάσσης είναι ο εκλεκτός του Υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε.) για να αναλάβει το τιμόνι της ΔΕΗ. Η πρόταση του ΔΣ του Υπερταμείου θα υποβληθεί στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ που πρόκειται να συνεδριάσει σύντομα. Σημειώνεται ότι το όνομα του Γ. Στάσση έχει βρεθεί στη λίστα των Panama Papers, όπου καταγράφονται στοιχεία offshore εταιριών και ανθρώπων που έχουν συνεργαστεί μαζί τους σε υποθέσεις φοροδιαφυγής. Ο Ευάγγελος Αντώναρος ζήτησε απάντηση σχετικά με αυτό μέσω ανάρτησης στο twitter.

Συνεργάτες του Κ. Χατζηδάκη δήλωσαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι πρόκειται για έναν μάνατζερ από τον χώρο της ενέργειας έχει εμπειρία σε αναδιάρθρωση ενεργειακών επιχειρήσεων. «Ο Γιώργος Στάσσης είναι μάνατζερ από το χώρο της ενέργειας, έχει κάνει καριέρα σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, έχει εμπειρία σε αναδιάρθρωση ενεργειακών επιχειρήσεων, είναι νέος σε ηλικία και είναι ένας Έλληνας, που επιστρέφει από το εξωτερικό για να βοηθήσει στην προσπάθεια της κυβέρνησης».

Το βιογραφικό του

O Γεώργιος Ι. Στάσσης από το 2016 έως και σήμερα κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στη Εnel Romania SrL, τη μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας στη Ρουμανία. Ο Γ. Στάσσης εργάστηκε στον ιταλικό όμιλο ενέργειας ENEL SpA, όπου από το 2007 διετέλεσε επικεφαλής της Εnel Green Power για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, υπεύθυνος μεταξύ άλλων για τις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, και Αίγυπτο.

Διαθέτει περισσότερα από 13 χρόνια εμπειρίας στη αγορά της ενέργειας και έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε οργανισμούς και φορείς του κλάδου. Από το 2001 έως και το 2006 εργάστηκε στην Tellas Telecommunications S.A., ως μέλος της Διοικητικής Ομάδας και ως Executive Director of Strategic Projects and Procurement.

Σήμερα κατέχει επίσης τη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Ξένων Επενδυτών (Foreign Investments Council) στη Ρουμανία, είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Συνομοσπονδίας για την Ανάπτυξη της Ρουμανίας (Coalition for Romania’s Development), ενώ παράλληλα συμμετέχει στο Δ.Σ. του ACUE (Association of Utilities ), στο Board of Trustees του Αspen Institute Romania, και στο ΔΣ του Κέντρου Ενέργειας Ρουμανίας (CRE).

Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), μέλος της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του G20Y. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Kingston στη Μεγάλη Βρετανία και είναι κάτοχος MBA στο Construction Management. Έχει συμμετάσχει σε executive προγράμματα με αντικείμενο την αειφόρο ανάπτυξη στο ELIS Management Academy, καθώς και Executive Leadership στο Harvard University.

Η συνεχόμενη απαξίωση της ΔΕΗ από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της για το μέλλον της ΔΕΗ, ωστόσο εδώ και εβδομάδες κυβερνητικά στελέχη απαξιώνουν τη ΔΕΗ, λέγοντας πως πρόκειται για μια επιχείρηση με πολύ μεγάλα προβλήματα λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Προ ημερών, ο Κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για  ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής, αναπροσαρμογή των τιμολογίων του ρεύματος και «σταδιακή απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων», που θα συνδυαστεί με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Είχε τονίσει ότι το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» που θα οδηγούσε στην ιδιωτικοποίηση του 1/3 της επιχείρησης θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξυγίανση της, επισημαίνοντας ότι τα μεγάλα χρέη της επιχείρησης οφείλονται στον δημόσιο χαρακτήρα της.