Η κυβέρνηση ελπίζει σήμερα σε συμφωνία στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ώστε να «ξεμπλοκάρει» τουλάχιστο το 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από την διαπραγμάτευση του Ιουλίου. 
 
Τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ μετά την χθεσινοβραδινή συνάντηση με τους δανειστές, αισιοδοξούσαν για συμφωνία, αν όχι σήμερα στην Αθήνα, αύριο στις Βρυξέλλες. Σήμερα – είπαν – θα αποφασιστεί  αν θα υπάρξει νέα συνάντηση για τα ΕΑΣ αφού η τρόικα πρώτα μελετήσει τα στοιχεία που της εστάλησαν αργά χθες το βράδυ.
 
 

Κοντά σε συμφωνία για τα ΕΑΣ, πιθανή εκταμίευση της δόσης

Κλειδώνει σήμερα η συμφωνία για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ώστε εντός της εβδομάδας να αποδεσμευτεί και η υποδόση του ενός δισ. ευρώ.
“Θα εκπλαγώ αν δεν κλείσουμε τη Δευτέρα με τα ΕΑΣ” ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου περοιγράφοντας το κλίμα στη διαπραγμάτευση διάρκειας 2,5 ωρών μεταξύ της Τρόικας και του ΥΠΟΙΚ που έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής. 
 
Μετείχαν η ηγεσία της τρόικας, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμύνης,  Φώφη Γεννηματά, με τα επιτελεία τους.

Με τον τρόπο αυτό θα πέσει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και η αυλαία στα προαπαιτούμενα, ένα θέμα που ταλάνισε επί μακρόν την ελληνική κοινωνία, ώστε να πάνε όλοι διακοπές και από Γενάρη να ξεκινήσουν τα δύσκολα.
Στελέχη του υπουργείου αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για το πού πηγαίνει η τελική συμφωνία για τα ΕΑΣ ωστόσο πληροφορίες των τελευταίων ημερών ανέφεραν διάσπαση του πολιτικού από το στυρατιωτικό σκέλος το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί και με εξαγωγικό προσανατολισμό για μια μεταβατική περίοδο αλλά με δραστική μείωση του  προσωπικού του.

Την Τρίτη η συνεδρίαση του EWG

Δευτέρα το απόγευμα η τρόικα θα πρέπει να συντάξει και να στείλει το “complient report΄ και τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ ευρώ, δηλαδή θα προτείνει ή όχι την εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί από τον Ιούλιο
 
Την Τρίτη το πρωί συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το euroworking group για το θέμα. 
 
Αν η εισήγηση είναι θετική η δόση εγκρίνεται.
 
Αν η εισήγηση είναι αρνητική το θέμα παραπέμπεται στο Eurogroup που συνεδριάζει το απόγευμα της Τρίτης.
 
Αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η δόση έχει προγραμματιστεί να εκταμιευτεί την Πέμπτη 19/12.
 
Σε κάθε περίπτωση το “παρών” στο Eurogroup θα δώσουν και οι επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να παρουσιάσουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Αθήνα.

Νέα νομοθετήματα εντός του Δεκεμβρίου
 

Μετά, πρέπει να έρθουν (;) οι αποφάσεις για τα δύο μέτωπα που απαιτούν, εντός του 2013, νομοθετική παρέμβαση:

α) Τους πλειστηριασμούς που αν συνεχισθούν οι ενστάσεις των δανειστών θα πρέπει – αναφέρουν κυβερνητικές πηγές – να εξεταστεί μονομερής νομοθέτηση, όχι πολύ  «μακριά» από τις θέσεις της τρόικας, για να αποφευχθεί ρήξη, με ότι αυτό σημαίνει για την προστασία της 1ης κατοικίας το 2014.
 
β) Τον ΦΠΑ εστίασης με αρμόδιες πηγές να λένε ότι η ανταλλαγή στοιχείων θα συνεχιστεί  αλλά η τρόικα διαφωνεί για την «τρύπα» που προκαλεί ο χαμηλός ΦΠΑ στα έσοδα. Και η «τρύπα» σημαίνει – εξηγούν – απαίτηση για ισοδύναμα μέτρα πέραν των 315 εκατ. ευρώ που «βλέπουν» από τον φόρο ακινήτων…
 
Η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με το «δημοσιονομικό κενό» του 2014 τον Ιανουάριο, επιχειρώντας να αποφύγει τον «σκόπελο» των νέων μέτρων. Ωστόσο, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, οι πολύ αργοί ρυθμοί στην διαπραγμάτευση του Δεκεμβρίου δείχνουν ότι η τρόικα δεν βιάζεται και ότι δεν κάνει «πίσω» στις θέσεις της.

Από Γενάρη η κουβέντα για τη νέα δόση

“Θα κάνουμε αυτό που πρέπει” απάντησε κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ στο  ερώτημα τί θα συμβεί με το ΦΠΑ της εστίασης σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα. Πρόσθεσε ότι το θέμα παραμένει στο τραπέζι αλλά δε συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση. 
 
“Θα συνεχίσουμε τις επόμενες ημέρες” ανέφερε άλλη κυβερνητική πηγή εξηγώντας ότι παραμένει η απόσταση μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας στην απόδοση του φόρου. 
 
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στην ατζέντα της έχει συνολικά τέσσερα ανοιχτά ζητήματα. Πέραν των ΕΑΣ και του ΦΠΑ, υπάρχει το ακανθώδες θέμα των πλειστηριασμών και η απόδοση του φόρου ακινήτων.
 
Στους πλειστηριασμούς, κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι ακόμα και στο σενάριο της μονομερούς νομοθέτησης, η κυβέρνηση θα προσανατολιζόταν σε ένα σενάριο που να μην είναι πολύ μακριά από τη θέση των δανειστών
 
Φόρος ακινήτων: Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος η τρόικα υπολογίζει την απόδοση του φόρου ακινήτων στα 2,335 δισ. ευρώ έναντι 2,650 δισ που λέει η ελληνική πλευρά. Δηλαδή, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει μία απόκλιση 315 εκατ. ευρώ. Με αυτά, το δημοσιονομικό κενό για το 2004, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ανεβαίνει στο 1,2 δισ. ευρώ.
 
Το θέμα του κενού του 2014 μαζί με το μεσοπρόθεσμο με τις υπόλοιπες εκκρεμότητες, θα τεθούν επί τάπητος στη νέα κάθοδο της τρόικας, αυτή του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος αναμένεται να διαρκέσει δέκα με δεκαπέντε ημέρες και θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το Εurogroup της 27ης Ιανουαρίου.
 

Χατζηδάκης: Δεν θα συμφωνήσουμε με ό,τι φέρνουν

«Πρόθεση μας είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά δεν θα συμφωνήσουμε σε ό,τι μας φέρουν» τόνισε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης για τη διάσταση απόψεων που υπάρχει στο ζήτημα των πλειστηριασμών με τους δανειστές. 
 
«Στόχος είναι να συμφωνήσουμε με την τρόικα, όπως και στο θέμα των ΕΑΣ, αλλά είναι προφανές ότι δεν θα συμφωνήσουμε με κάθε τίμημα (…) η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω και να δεχθεί ό,τι της προσφέρεται» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, εξηγώντας ότι «η τρόικα έχει πιο αυστηρή προσέγγιση από εμάς, σε σχέση με τα όρια προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεν αισθανόμαστε ότι αυτή είναι η καλύτερη».
 
«Για να μην κλείνουμε το θέμα, προφανώς προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο» σημείωσε. Όπως συμπλήρωσε με νόημα ο υπουργός Ανάπτυξης, «είναι εύκολο να συμφωνήσεις αλλά μετά θα πρέπει να διαχειριστείς τις κοινωνικές συνέπειες». 
 
Τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευτούν όσοι έχουν ανάγκη όχι επιτήδειοι. «Με την οριζόντια προστασία άνθρωποι με σπίτι 450.000 ευρώ καλύπτονται από τον σημερινό νόμο (σ.σ για τους πλειστηριασμούς» ανέφερε. 

(με πληροφορίες από capital.gr, naftemporiki.gr)