Την παραίτησή του ανακοίνωσε την Τετάρτη ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Ρικάρντο Ρουσελιό, μετά από ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων λόγω του σκανδάλου που προέκυψε γύρω από μηνύματα που αντάλλασσε με άλλα 11 μέλη του στενού του κύκλου. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, στα μηνύματα μοιράζονταν ομοφοβικά και σεξιστικά σχόλια. Το περιεχόμενο των μηνυμάτων, που ανέρχεται σε 880 σελίδες, διέρρευσε την 13η Ιουλίου και οδήγησε σε πολλές ημέρες διαμαρτυριών.

Η αντίδραση του Ρ. Ρουσελιό στο κύμα διαμαρτυριών ήταν να ανακοινώσει την παραίτησή του από το αξίωμα του κυβερνήτη, δηλώνοντας ότι η απόφαση αυτή θα τεθεί σε ισχύ από την Παρασκευή 2 Αυγούστου στις 17:00. Η ανακοίνωση αυτή ξεσήκωσε πανηγυρισμούς στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαν Χουάν από χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως νέους. «Νιώθω ότι αν συνεχίσω στη θέση του κυβερνήτη, η συνέχιση της επιτυχίας που έχω κατορθώσει θα δυσχεράνει» σημείωσε.

Ήδη από τη Δευτέρα, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές  βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας την παραίτηση του Ρ. Ρουσελιό από το αξίωμα του κυβερνήτη. Ο ίδιος είχε διαβεβαιώσει τη Κυριακή ότι θα παρέμενε και θα διεκδικούσε την επανεκλογή του στο αξίωμα το 2020. Εκτός από τα ομοφοβικά και σεξιστικά σχόλια, στις διαρροές περιλαμβάνονταν επίσης προσβολές για τα θύματα του θανατηφόρου τυφώνα «Μαρία» το 2017.

Τη Δευτέρα, μερικοί διαδηλωτές μπλόκαραν τους αυτοκινητόδρομους, ζητώντας από τον κυβερνήτη να παραιτηθεί, ενώ τα hastag #RickyRenuncia (Ρίκι παραιτήσου) και #ParoNacional (εθνική απεργία) βρίσκονταν στις πρώτες τάσεις στο Twitter. Πληροφορίες του BBC αναφέρουν ότι σύμφωνα με ειδικούς εμπειρογνώμονες, το μέγεθος των διαδηλωτών άγγιζε παρόμοια ποσοστά με αυτά της μεγαλύτερης διαμαρτυρίας του Πουέρτο Ρίκο πριν 15 χρόνια, όταν οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο ανάγκασαν τον Αμερικανικό στρατό να εγκαταλείψει τις εκπαιδευτικές βάσεις στο νησί Βιέκες (Vieques).

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε χαρακτηρίσει τον Ρ. Ρουσελιό «άθλιο κυβερνήτη», δηλώνοντας απευθυνόμενος στον κυβερνήτη του Πουέρτο Ρίκο ότι «η ηγετική σας θέση στην κορυφή του Πουέρτο Ρίκο είναι αηδιαστικά ακατάλληλη». «Η ηγεσία είναι διεφθαρμένη και ανίκανη» προσέθεσε σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο. Ο Ρ. Ρουσελιό αναμένεται να αντικατασταθεί από την υπουργό Δικαιοσύνης, Βάντα Βάσκεθ (Wanda Vázquez).

Βίντεο από τους δρόμους του Πουέρτο Ρίκο τη Δευτέρα:

Οι πανηγυρισμοί μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Ρ. Ρουσελιό: