Mε την οικονομική ανέχεια και την εξαθλίωση μεγάλου τμήματος της ρωσικής κοινωνίας να έχει οδηγήσει πολλούς γονείς αλλά και ανήλικες μητέρες ακόμη και σε δολοφονίες των νεογέννητων βρεφών τους, τουλάχιστον 13 ρωσικές περιφέρειες από το 2011 αποφάσισαν να εισάγουν τον θεσμό των λεγόμενων «baby boxes» που τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία των πόλεων, συνήθως νοσοκομεία και βρεφοκομεία, και στα οποία οποιοσδήποτε μπορεί να αφήσει ένα βρέφος και υπό καθεστώς απόλυτης ανωνυμίας.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

Στη συνέχεια, εννέα τοπικοί εισαγγελείς; προχώρησαν στην απαγόρευση των συγκεκριμένων θυρίδων, σε δυο άλλες περιφέρειες βρίσκονται υπό νομοθετική ασάφεια και μόνο σε δυο λειτουργούν απολύτως νόμιμα.

Η διά νόμου απαγόρευση των baby boxes πρώτη φορά προτάθηκε τον Αύγουστο του 2015 και από το εθνικιστικό κόμμα LDPR το οποίο πρότεινε αυστηρά πρόστιμα αλλά και ποινές καταναγκαστικής εργασίας για όσους το εγκαθιστούσαν, με αφορμή την έκρηξη του αριθμού των εγκαταλελειμμένων βρεφών.

Περίπου την ίδια εποχή, ο γερουσιαστής Κονσταντίν Ντομπριγίν από την περιφέρεια του Arkhangelsk  επιχείρησε να ορίσει ένα πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργίας τους, θέτοντας λεπτομερείς προδιαγραφές και απαιτήσεις που αφορούν τόσο την κατασκευή των συγκεκριμένων κουτιών όσο και του προσωπικού που καθ' οιονδήποτε τρόπο το διαχειρίζονται, υπερασπιζόμενος το συγκεκριμένο σύστημα ως κάτι που θα μείωνε δραματικά τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες, συνήθως ανήλικες μητέρες αλλά και άποροι γονείς εγκατέλειπαν κυριολεκτικά στους δρόμους ή ακόμη και δολοφονούσαν τα μωρά τους.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά και με τον αριθμό πλέον των εγκαταλελειμμένων βρεφών να έχει γνωρίσει ανησυχητική αύξηση, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ρωσίδα γερουσιαστής δήλωσε πως πλέον μπαίνει το νομοσχέδιο βάζει τέλος στα baby boxes  καθώς δεν μπορεί μια τέτοια διαδικασία να ενθαρρύνεται με την ευκολία που παρέχει.

«Το νομοσχέδιο εισάγει πλέον την διοικητική ευθύνη για οποιαδήποτε οντότητα, φυσικό πρόσωπο ή και νομικό πρόσωπο, εγκαθιστά baby box σε οποιοδήποτε σημείο κτιρίου που έχει στην ευθύνη του ενώ ταυτόχρονα, για τους παραβάτες προβλέπει πρόστιμα που φτάνουν ακόμη τα 5 εκατ. ρούβλια (περίπου 70 χιλ. ευρώ) καθώς και τρίμηνη αναστολή των δραστηριοτήτων του ιδρύματος ή της εταιρίας που το έχει εγκαταστήσει.

Η Ελένα Μιζουλίνα αναφέρθηκε και σε προηγούμενη εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος και στα αντίθετα τελικά και τραγικά αποτελέσματα που οδήγησε όταν, επί Ρωσικής Αυτοκρατορίας και τον 18ο αιώνα, εκατοντάδες χιλιάδες μωρά βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα από τους γονείς τους κάτι που οδήγησε το κράτος σε αδιέξοδο, μη μπορώντας με κανέναν τρόπο να αντιμετωπίσει έναν τόσο μεγάλο αριθμό ορφανών παιδιών, με αποτέλεσμα να αποφασίσει την κατάργηση του μέτρου.

Ταυτόχρονα ωστόσο υποστήριξε την ορθότητα της απαγόρευσης των baby boxes στους ακραίους κινδύνους που τελικά προκύπτουν, καθώς οι αδιαφανείς και ανεπίσημες διαδικασίες ανοίγουν τον δρόμο, όχι μόνο στο εμπόριο παιδιών «για κάθε χρήση» αλλά ακόμη και στο εμπόριο οργάνων.

Όταν εφαρμόζεις τέτοιες πρακτικές, και λόγω της ανωνυμίας και μη επίσημης καταγραφής του βρέφους, στην πραγματικότητα δημιουργεις όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την διευκόλυνση της εμπορίας παιδιών καθώς και την αφαίρεση και εμπορία οργάνων τους» είπε, αναφερόμενη σε συγκεκριμένα εγκληματικά κρούσματα που υπήρξαν και τα οποία εκτιμά πως θα σταματήσει οριστικά το νέο νομοσχέδιο, το οποίο ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει περάσει από το Ρωσικό Κοινοβούλιο.