Από τη μεριά της κυβέρνησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης αναφέρθηκε στο γεγονός πως το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «ηθικοπολιτική διάσταση» στην απόφαση που ελήφθη. «Αυτό που έγινε σήμερα είναι -μετά από μεγάλη επιχειρηματολογία και θα έλεγα και ένταση, όπου το κάθε κόμμα είπε την άποψή του- ότι καταλήξαμε κατά πλειοψηφία (η ΝΔ απείχε) ότι πρέπει να ανακαλέσουμε, να αναιρέσουμε τις δύο αποφάσεις. Τις αποφάσεις του Ιανουαρίου και του Μαρτίου του 2017 που αφορούν την πώληση των βλημάτων και των βομβών» σημείωσε ο Ν. Φίλης και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι η σημερινή αναίρεση γνώμης της επιτροπής εξοπλιστικών, αυτή για να είναι εκτελεστή και να παράγει μία έννομη συνέπεια για το κράτος, χρειάζεται και απόφαση του ΚΥΣΕΑ» δήλωσε ο Ν. Φίλης.
 
«Όταν έχεις τρεις αποφάσεις της Ευρωβουλής -Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο φέτος- αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κλιμάκωση του διεθνούς ενδιαφέροντος και της διεθνούς πίεσης για να σταματήσει ο εξοπλισμός της Σαουδικής Αραβίας, διότι κρίνεται ως υπεύθυνη για ανθρωπιστική καταστροφή με τα όπλα που παίρνει από διάφορες χώρες. Άρα, έχουμε μία νέα διεθνή πραγματικότητα, την οποία οφείλει να συνυπολογίσει και η χώρα μας» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
 
«Προφανώς και υπήρχαν και παλαιότερες αποφάσεις. Είναι, λοιπόν, περίεργο πως, ενώ οι ευρωβουλευτές των κομμάτων ψηφίζανε αυτές τις αποφάσεις στην Ευρωβουλή, οι βουλευτές των ίδιων κομμάτων -των κομμάτων μας- στην ελληνική Βουλή δεν είχαν την ανάλογη στάση. Και αν αυτό το ερώτημα ισχύει για όλους μας -και είμαι πρόθυμος να πάρω κι εγώ την ευθύνη του κόμματός μου- θεωρώ ότι αυτό το ερώτημα είναι ακόμη μεγαλύτερο όταν η ΝΔ, προχθές, στην Ευρωβουλή, καταψήφισε την πρόταση για εμπάργκο στη Σαουδική Αραβία, λέει ότι ψήφισε μία παρόμοια πρόταση του Λαϊκού Κόμματος, αλλά όλοι ξέρουμε τι ψήφισε και τι καταψήφισε, και άρα είναι σημαντικό ότι σήμερα εδώ αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία, κατά τη γνώμη μου υποκριτικά». «Η ΝΔ αρνήθηκε να πάρει μέρος στην ψηφοφορία διότι δεν θέλει να καταδικάσει και να αναιρέσει αυτήν την απόφαση στην Ελλάδα. Και αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο ερώτημα γιατί δεν θέλει» παρατήρησε, καθώς από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας έγινε ειδική αναφορά σε προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Ακόμη, υπεραμύνθηκε της στάσης του για το γεγονός πως έκανε «αυτοκριτική για τη στάση και του κόμματός μας και της κυβέρνησής μας», ενώ συμπλήρωσε πως δεν κάνει τον Πόντιο Πιλάτο. «Και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παραδέχθηκε ότι υπάρχει ζήτημα αναθεώρησης της στάσης και για τα βλήματα και για τις βόμβες» σημείωσε αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο, ενώ πρόσθεσε «και αν για βλήματα πει κανείς ότι δεν είναι όπλα μαζικής επίδρασης, είναι όπλα που δίνονται σε παραστρατιωτικές οργανώσεις που σκοτώνουν αμάχους στην Υεμένη».
 
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων αποφάσισε στην προσεχή συνεδρίασή της να ασχοληθεί με τη στάση που τήρησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έλαβε τον λόγο εντός της Επιτροπής, στη συνεδρίαση που ήταν κεκλεισμένων των θυρών, και λίγο μετά τα όσα είπε είχαν δημοσιευθεί σε sites, κατά παράβαση της μυστικότητας της συνεδρίασης. «Αυτό είναι ένα θέμα που θα ελέγξει η Επιτροπή, η οποία αποφάσισε στην επόμενη συνεδρίαση, την προσεχή Τρίτη, να συζητηθεί το θέμα συμπεριφοράς και παραβίασης του Κανονισμού εκ μέρους του κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη» είπε ο Ν. Φίλης.
 

Απείχε η Νέα Δημοκρατία

 
«Εμείς παίρνουμε τις ευθύνες μας, δεν λέμε ότι κάναμε λάθος. Ψηφίσαμε τότε. Δεν μετέχουμε, όμως, σε προσχηματικές ανακλήσεις, οι οποίες επικαλούνται το Ευρωκοινοβούλιο αλλά επιλεκτικά», δήλωσε, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, ενώ συμπλήρωσε πως «το Ευρωκοινοβούλιο είχε αποφασίσει δύο φορές, πριν την απόφαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών, με το ίδιο λεκτικό και το ίδιο σκεπτικό για ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ενώ η ημερήσια διάταξη έκανε λόγο για ενημέρωση επί της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, ετέθη θέμα να ανακληθεί η γνώμη της Επιτροπής. Σημείωσε, δε, ότι «η ανάκληση ή η αναίρεση γνώμης δεν αλλάζει τίποτε και το ΚΥΣΕΑ είναι εκείνο που πρέπει να ανακαλέσει την απόφαση».
 
«Εμείς αρνηθήκαμε να λάβουμε μέρος σε αυτήν την απόφαση. Παρουσίασα απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 25ης Φεβρουαρίου του 2016, η οποία κάνει αναφορά σε άλλη απόφαση της 9ης Ιουλίου του 2015 που την έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, όπου καλείται η Μογκερίνι να δρομολογήσει εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία, λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό το έκανα για να δείξω ότι η επίκληση του Ευρωκοινοβουλίου είναι υποκριτική, επειδή το θέμα έχει δυσκολέψει την κυβέρνηση, για να ανακληθεί δηλαδή μία απόφαση που δυσκολεύει την κυβέρνηση, ενώ ξέραμε 11 μήνες πριν πάρουμε την απόφαση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών, ότι έχει λάβει απόφαση το Ευρωκοινοβούλιο που μιλάει για την ανθρωπιστική κρίση» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.
 

«Πολιτική ήττα του Καμμένου»

 
«Από σήμερα, η σύμφωνη γνώμη που είχε δώσει η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία αναιρείται» παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, συμπληρώνοντας ότι η εξέλιξη συνιστά πολιτική ήττα της κυβέρνησης και προσωπικά του Πάνου Καμμένου. Ο Θ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε ότι μετά τη σημερινή συνεδρίαση, «η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εξοπλιστικών δεν υπάρχει για όλα όσα έχουν συμβεί το καλοκαίρι και αφήνουν πολιτικά έκθετο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, διότι έχουν αποκαλυφθεί συγκεκριμένα πράγματα σε σχέση με τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη και επειδή υπάρχει και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»