Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», η Έφη Αχτσιόγλου, υποστήριξε ότι επανέρχονται τον Αύγουστο δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ αναφερόμενη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που βρίσκεται υπό διαβούλευση, υποστήριξε ότι είναι το δεύτερο νομοσχέδιο της κυβέρνησης στα εργασιακά σε λιγότερο από έναν χρόνο, με θετικές ρυθμίσεις.
 
Ως προς τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων οι οποίες όπως υποστήριξε θα επανέλθουν από τον Αύγουστο, εξήγησε ότι πρόκειται για την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, (όταν υπάρχουν περισσότερες συμβάσεις, υπερισχύει η ευνοϊκότερη για τον εργαζόμενο) και την αρχή της επεκτασιμότητας, (όταν μία συλλογική σύμβαση καλύπτει τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων του κλάδου, ισχύει για όλο τον κλάδο, ανεξαρτήτως αν την έχουν υπογράψει όλοι οι εργοδότες).
 
Παράλληλα, σημείωσε ότι το νέο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και δεν σχετίζεται με αξιολογήσεις, διαπραγματεύσεις και προαπαιτούμενα. «Είναι το δεύτερο νομοσχέδιο της κυβέρνησης στα εργασιακά σε λιγότερο από έναν χρόνο, με θετικές ρυθμίσεις, επέκταση δικαιωμάτων των εργαζόμενων και προστασία από διάφορες μορφές παραβατικότητας ή καταχρηστικής άσκησης δικαιωμάτων των εργοδοτών» τόνισε η υπουργός Εργασίας.
 
Σύμφωνα με την Ε. Αχτσιόγλου, από τις σημαντικότερες διατάξεις του είναι αυτές με τις οποίες μπαίνουν κανόνες στις εργολαβίες. «Είναι εξίσου σημαντικές ρυθμίσεις με αυτές για τις συλλογικές συμβάσεις, γιατί το φαινόμενο των εργολαβιών έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στην ελληνική αγορά εργασίας, με την κατάχρησή τους» ανέφερε, εξηγώντας πως πολύ συχνά οι αναθέτοντες είναι στην πραγματικότητα εργοδότες που παραχωρούν διάφορες πάγιες δραστηριότητες της επιχείρησης σε εργολάβο, για να μην έχουν ευθύνη σε περίπτωση που συμβούν παραβάσεις απέναντι στους εργαζόμενους, όπως μη καταβολή δεδουλευμένων, μη πληρωμής ενσήμων και ασφαλιστικών εισφορών. 
 
«Μπαίνει τέλος στο καθεστώς κατάχρησης των εργολαβιών» διεμήνυσε η υπουργός.