Ένας κλάδος ο οποίος για πολλές δεκαετίες αποτελούσε έναν από τους μεγάλους παραγωγικούς πόλους της χώρας, οδεύει προς το απόλυτο σκοτάδι λίγο μόνο καιρό μετά, από όταν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης υποσχόταν την ανασύνταξή του.

Ο λόγος για την βιομηχανία ζάχαρης, η οποία με αρκετά εργοστάσια στη χώρα αλλά και δύο ενεργές μονάδες στη Σερβία, για πολλά χρόνια υπήρξε σημαντικός παραγωγικός κλάδος στη χώρα μας.

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια μεγάλα οικονομικά προβλήματα και έχει συσσωρεύσει μεγάλα χρέη τόσο προς τις ΔΕΚΟ όσο και προς τον ΟΤΑ. Έτσι λοιπόν, όπως σημειώνει ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», τη Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου με δελτίο Τύπου το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Άδωνι Γεωργιάδη, σημείωνε πως σε σύσκεψη «υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη και τη συμμετοχή της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Φωτεινής Αραμπατζή, του γενικού γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Ορέστη Καβαλάκη, του προέδρου της Royal Sugar κ. Χρήστου Καραθανάση και εκπροσώπων της Intrum και τευτλοπαραγωγών συμφωνήθηκε ότι η Royal Sugar θα ξεκινήσει την παραλαβή των τεύτλων το αργότερο ώς την 1η Νοεμβρίου 2020 για παραγωγή ζάχαρης στο εργοστάσιο των Σερρών σε συμφωνημένη με τους παραγωγούς τιμή».

Επομένως, φαινόταν πως τα γρανάζια της παραγωγής ζάχαρης θα έπαιρναν και πάλι μπροστά και μάλιστα η εταιρεία του Χ. Καραθανάση διεκήρυττε σύμφωνα με το δημοσίευμα πως οι τευτλοπαραγωγοί θα λάμβαναν τιμές 22 με 36,5 ευρώ (ανάλογα με τον ζαχαρικό τίτλο), ενώ όπως δήλωσε ο Χ. Καραθανάσης, η τιμή θα διαμορφωθεί στα 20 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά δεν είναι μόνο η τιμή που άλλαξε αλλά και η χρήση των ζαχαρότευτλων. Όπως ανέφερε ο ίδιος σε πρόσφατη ραδιοφωνική παραγωγή και μεταφέρει το δημοσίευμα, τα δύο εργοστάσια τα οποία έχει επινοικιάσει, δεν θα παράγουν πλέον ζάχαρη αλλά βιοαέριο και ζωοτροφές, αλλάζοντας εντελώς το αφήγημα για επανέναρξη της παραγωγής αλλά εξαλείφοντας κάθε ελπίδα για επανέναρξη της λειτουργίας του κλάδου.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών»