Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη της Χίου», ο μητροπολίτης Μάρκος έδωσε προ καιρού προφορική εντολή για να μην τελούνται γάμος και βάπτιση την ίδια μέρα. Η απόφαση αυτή έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα σε ζευγάρια. Το δημοσίευμα δίνει το παράδειγμα ζευγαριού που παντρεύτηκε πρόσφατα στον Μητροπολιτικό Ναό και στη συνέχεια νιόπαντροι και καλεσμένοι έτρεχαν για να τελέσουν την βάπτιση του παιδιού τους στον Άγιο Ιάκωβο.

Δεν επιβάλλεται από την εκκλησία η απόφαση

Η απόφαση για τη μη τέλεση γάμου και βάπτισης την ίδια μέρα είναι καθαρά απόφαση του μητροπολίτη της Χίου, καθώς δεν επιβάλλεται από την εκκλησία. «Το τι σκέφτεται ο Μητροπολίτης και γιατί προχώρησε σε αυτή την απόφαση είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Ως γραμμή, δηλαδή η ξεχωριστή τέλεση γάμου και βάπτισης, δόθηκε στις τελευταίες μας ιερατικές συνάξεις. Δεν υπάρχει καμία εγκύκλιος είτε από την Ιερά Σύνοδο, είτε από τη Μητρόπολη Χίου και δεν το επιτάσσουν και οι ιεροί κανόνες της Εκκλησίας μας, άρα πρόκειται για μία προσωπική απόφαση του Μητροπολίτη μας».

Παράλληλα, υποστηρίζουν με την απόφαση αυτή ο μητροπολίτης θέλει να επαναφέρει στην «κανονικότητα» τα νέα ζευγάρια. «Πιθανά με αυτόν τον τρόπο να θέλει να επαναφέρει στην τοπική κοινωνία την κανονικότητα. Δηλαδή τα νέα ζευγάρια πρώτα να παντρεύονται και στη συνέχεια να κάνουν παιδιά, ό,τι συνέβαινε και παλιά».