Ενάντια στο ψήφισμα τάχθηκαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, όπως ακριβώς συνέβη και το 2016. Το μη δεσμευτικό ψήφισμα καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν το εμπάργκο κατά της Κούβας, που τέθηκε σε ισχύ το 1960 και αυστηριοποιήθηκε το 1962, με σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση εισαγωγών και εξαγωγών. Η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. από το 1992 καταδικάζει κάθε χρόνο την συνεχιζόμενη επίδραση του εμπάργκο και δηλώνοντας ότι πρόκειται για παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, μπορεί το ψήφισμα του ΟΗΕ να έχει πολιτικό βάρος, αλλά μόνο το αμερικανικό Κονγκρέσο μπορεί να άρει τον οικονομικό αποκλεισμό της Κούβας.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ χαρακτήρισε «πολιτικό θέατρο» τη διαδικασία, κατηγορώντας την κουβανική κυβέρνηση πως «στέλνει ψευδές μήνυμα στον κόσμο, ότι για την κακή κατάσταση της οικονομίας, την καταπίεση του λαού της και την εξαγωγή καταστροφικής της ιδεολογίας δεν ευθύνεται η ίδια».

Από την άλλη πλευρά όμως, όπως αναφέρει το Telesur, μία μετά την άλλη οι υπόλοιπες χώρες ζήτησαν το τέλος του εμπάργκο, υπογραμμίζονταςτον θετικό και προοδευτικό ρόλο της Κούβας στη διεθνή κοινότητα. Για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος των αφρικανικών αναφέρθηκε στην σπουδαία συνεισφορά της Κούβας στους αγώνες των αφρικανικών λαών για ελευθερία, αλλά και την προσφορά του κουβανικού λαού σε προγράμματα ιατρικής περίθαλψης. «Οι λαοί της Αφρικής», ανέφερε, «θα θυμούνται για πάντα την συνεισφορά αυτή». Ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν, μεταξύ πολλών άλλων και οι αντιπροσωπείες της Βολιβίας και της Βενεζουέλας.

Οι ΗΠΑ ψηφίζουν κάθε χρόνοα κατά της άρσης του εμπάργκο στην Κούβα. Εξαίρεση αποτέλεσε η περσινή ψηφοφορία, όταν, λίγο πριν το τέλος της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία. Το 2014 επίσης ΗΠΑ και Κούβα ξεκίνησαν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, με άνοιγμα ξανά των πρεσβειών στις δύο χώρες. Ωστόσο, μετά την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, οι διπλωματικές σχέσεις «πάγωσαν» ξανά, με τις ΗΠΑ να εξετάζουν εκ νέου αυστηρότερους περιορισμούς στα ταξίδια αμερικανών πολιτών στην Κούβα

Σύμφωνα με την κουβανική κυβέρνηση, το κόστος του οικονομικού της αποκλεισμού απότις ΗΠΑ είναι 4 δισ. δολάρια το 2017 και σύμφωνα με υπολογισμούς ερευνητών του ΟΗΕ συνολικά 753,9 δισ. δολάρια από την έναρξη του το 1960. Εκτιμάται επίσης ότι το εμπάργκο προκαλεί και ζημία 3,6 δισ. δολαρίων στην αμερικανική οικονομία.