Προκλητική η απάντηση που έλαβε ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Τούρκο πρόεδρο, με αφορμή τα σχόλια του πρώτου για τα σύνορα της Ελλάδας και για όσους τα αμφισβητούν.
 
«Όσοι θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους ας πάνε να κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία τους. Όσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το μπόι τους πρώτα να διαβάσουν βιβλία ιστορίας. Ας μάθουν πολύ καλά πως γλίτωσαν από το να παστωθούν στο Σαγγάριο, και πως έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα» είπε με αφορμή τις δηλώσεις του Πρ. Παυλόπουλου, ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στη Μάχη του Σαγγάριου το 1921 κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
 
Ο Πρ. Παυλόπουλος  ευρισκόμενος στον εορτασμό της 70ης επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, στη Νίσυρο, έστειλε μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την ελληνικότητα των νησιών και των νησίδων της Δωδεκανήσου. 
 
«Καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μου, και όχι μόνο, θα πράξω ό,τι μου αναλογεί προκειμένου να υπερασπισθώ αφενός την μακραίωνη Ιστορία και την αναντίρρητη ελληνικότητα της Νισύρου και όλων των Δωδεκανήσων. Και, αφετέρου, τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν γένει» δήλωσε ο ΠτΔ.
 
Σχετικά με την αμφισβήτηση των συνόρων τόνισε ότι «κάθε αμφισβήτηση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ελλάδος συνιστούν αμφισβήτηση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
«Τα συμπεράσματα αυτά απευθύνονται προς κάθε κατεύθυνση, πρωτίστως δε προς εκείνους οι οποίοι είτε επινοούν δήθεν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο, είτε διεκδικούν εδάφη που δεν τους ανήκουν είτε, τέλος, αμφισβητούν την πλήρη κυριαρχία της Ελλάδας επί των Δωδεκανήσων» κατέληξε ο ΠτΔ.