«Ο θάνατος ενός 27χρονου πολίτη στο Βόλο, λίγο χρονικό διάστημα μετά τη σύλληψή του από την ΕΛ.ΑΣ. και τον τραυματισμό του κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, θα έπρεπε αυτονόητα να εγείρει την απαίτηση από όλους, για σαφή και άμεση διερεύνηση όλων των σχετικών συνθηκών» σημειώνει το ΚΙΝΑΛ, λίγες μέρες μάλιστα μετά το «ναι» του κόμματος στο νομο περιορισμού των διαδηλώσεων. Συνεχίζει λέγοντας:

«Με απόλυτη διαφάνεια, θα περίμενε κανείς, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ανακοινώσει την εντολή του για πλήρη διαλεύκανση ενός τόσο σοβαρού θέματος. Την απώλεια της ζωής ενός νέου ανθρώπου. Και να μας πείσει με τη σοβαρότητά του, ότι εγγυάται πλήρως την αντικειμενικότητα της διερεύνησης , εάν υπάρχει ευθύνη οργάνων της ΕΛ.ΑΣ. Γιατί ο ρόλος του είναι να προστατεύει απόλυτα τα δικαιώματα των πολιτών και να περιφρουρεί το κύρος του Κράτους Δικαίου.

Αντί γι’ αυτό, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε μια κομματική ανακοίνωση που προϊδεάζει το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης που ακόμη δεν διενεργήθηκε . Δίνει κατεύθυνση, υπονοεί προκαταβολική κάλυψη των υπαιτίων αν προκύψουν, καταστρατηγεί βασικά δικαιώματα των πολιτών και αμαυρώνει συλλήβδην το ρόλο της ΕΛ.ΑΣ. που την εντάσσει στην συσκότιση και την κάλυψη. Τα κόμματα με τις ανακοινώσεις τους αναλαμβάνουν την ευθύνη της όποιας διάψευσής τους.

Η Πολιτεία όμως έχει την πλήρη ευθύνη να μην παρασύρεται σε μικροκομματικά παιχνίδια, ειδικά όταν αφορά ανθρώπινες ζωές, τις οποίες οφείλει από το Σύνταγμα να εγγυάται και να διερευνά κάθε επιβούλευσή τους. Από οποιονδήποτε και πολύ περισσότερο από κρατικά όργανα. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να παριστάνει την ανίδεη. Το αρμόδιο Υπουργείο έχει διαπράξει τεράστιο ολίσθημα και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό σε καμία δημοκρατική Πολιτεία».

Υπενθυμίζεται ότι με μια οργισμένη ανακοίνωση κατά δημοσιευμάτων, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έσπευσε να επιτεθεί σε «ΜΜΕ που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον αντιεξουσιαστικό χώρο» με σωρεία χαρακτηρισμών, την ώρα που η υπόθεση του θανάτου του 27χρονου είχε γίνει θέμα από το σύνολο των διαδικτυακών μέσων, ενώ δεν υπήρχαν πολιτικές αντιδράσεις.

Οργισμένη ανακοίνωση του υπουργείου ΠΡΟΠΟ για τα δημοσιεύματα για τον θάνατο του 27χρονου στο Βόλο

Απαντήσεις για μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν τόσο τον προ μηνός ξυλοδαρμό του 27χρονου, Βασίλη Μάγγου, από αστυνομικούς, όσο και τη διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν τελικά στον θάνατό του, ζητάει ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Καμίνης, με ερώτηση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. «Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα το υπουργείο οφείλει να έχει ως πρώτιστο μέλημα την αναζήτηση της αλήθειας και όχι την εμπλοκή σε στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις» καταλήγει ο κ. Καμίνης θέτοντας τα ακόλουθα ερωτήματα:

– Προέβη η ΕΛ.ΑΣ στη σύλληψη του 27χρονου στις 14 Ιουνίου 2020;

– Εαν ναι, με ποιες κατηγορίες; Κατεγράφη ή όχι το περιστατικό στο Βιβλίο Συμβάντων; Αφέθηκε ή όχι ελεύθερος ο 27χρονος προκειμένου να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Βόλου;

– Διατάχθηκε ΕΔΕ σε βάρος των αστυνομικών που πρωταγωνίστησαν στο ως άνω βίντεο; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Θα αναθέσετε την υπόθεση στον Συνήγορο του Πολίτη;

– Που οφείλεται η βεβαιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως εκφράστηκε από την επίσημη ανακοίνωση, ότι είναι «ψέμα και αθλιότητα» η σύνδεση του θανάτου του νεαρού με τον προ μηνός ξυλοδαρμό του;

Σημειώνεται επίσης ότι μία μέρα μετά την αναφορά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε «καταγγελία» του Βασίλη Μάγγου για αστυνομική βία πριν από έναν μήνα, ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη και υπό το βάρος των στοχείων που κυκλοφόρησαν ευρέως, έκανε λόγο αυτήν τη φορά για «περιστατικό» και «γεγονός αστυνομικής βίας». Υπεραμύνθηκε ωστόσο της χθεσινής ανακοίνωσης του Υπουργείου του περί «ψεμάτων» όσων «συνέδεσαν» τα γεγονότα, υποστήριξε ότι «δεν προδικάζει το πόρισμα», ενώ αναφέρθηκε και σε προσπάθεια «στοχοποίησής του» επί έναν χρόνο, με τα ντοκουμέντα που τεκμηριώνουν καταστολή σε σωρεία περιπτώσεων.

Παραδέχεται την αστυνομική βία κατά του Β.Μάγγου προ μηνός ο Χρυσοχοϊδης, επιμένει στην «στοχοποίηση»