X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Τεράστιο πακέτο ενίσχυσης 2 τρισ. δολάρια για την αμερικανική οικονομία

Στην ομόφωνη έγκριση του μεγαλύτερου πακέτου βοήθειας έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ προχώρησε την Τετάρτη η Γερουσία, ανάβοντας το πράσινο φως για ενισχύσεις ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην αμερικανική οικονομία.
Τεράστιο πακέτο ενίσχυσης 2 τρισ. δολάρια για την αμερικανική οικονομία
|

Η έγκριση ήρθε ομόφωνα, με τις ψήφους των 96 μελών της που ήταν παρόντα, ενώ το «ιστορικό» σχέδιο που προβλέπει να δαπανηθούν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης στον πλανήτη, και για την κατεπείγουσα αγορά ιατρικού εξοπλισμού και υλικού, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.000 ανθρώπους στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το παραπάνω αποτέλεσμα ήρθε από μία Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται κατά βάση από τους Δημοκρατικούς, ενώ το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την Παρασκευή. Το σχέδιο νόμου, που υποστηρίζεται θερμά από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και αποτέλεσε τον καρπό διαπραγμάτευσης του Λευκού Οίκου με γερουσιαστές που διήρκεσε αρκετές ημέρες, αναμένεται να εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με το CNN, από το συνολικό πακέτο των 2 τρισ. δολ., τα 250 δισ. δολ. προορίζονται για άμεσες πληρωμές σε ιδιώτες και οικογένειες, τα 350 δισ. δολ. σε δάνεια μικρών επιχειρήσεων, τα 250 δισ. δολ. σε παροχές ασφάλισης για τους ανέργους, ενώ ποσό ύψους 500 δισ. δολ. στοχεύουν σε δάνεια προβληματικών εταιρειών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο στοχεύει στην τόνωση της αμερικανικής οικονομίας που ήδη πλήττεται από την σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ περιλαμβάνει διατάξεις που αναμένεται να βοηθήσουν, εκτός των εργαζόμενων και των οικογενειών τους, μικρές επιχειρήσεις αλλά και μεγάλες βιομηχανίες, όπως οι αεροπορικές εταιρείες.

Ακόμα πιο αναλυτικά, εισοδήματα έως 75.000 δολ. δικαιούνται ποσό ύψους 1.200 δολ. ενώ τα παντρεμένα ζευγάρια με εισόδημα έως 150.000 θα λαμβάνουν 2.400 δολ., με επιπλέον 500 δολάρια ανά παιδί. Τα ποσά της κρατικής ενίσχυσης θα μειώνονται ανάλογα με το μεγαλύτερο εισόδημα, ενώ καλύπτει εισοδήματα έως 99.000 δολ. τον χρόνο για ένα άτομο, και έως 198.000 δολ. για ζευγάρια.

Κατά τις υπόλοιπες ενισχύσεις, προβλέπεται ενίσχυση νοσοκομείων που πλήττονται σκληρά, 130 δισ. δολ., καθώς και 150 δισ. δολ. για κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την εξάπλωση της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διάταξη που εμποδίζει τον Τραμπ και την οικογένειά του, αλλά και άλλους κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέλη του Κογκρέσου, να λάβουν δάνεια ή επενδύσεις από κρατικά προγράμματα.

Σημειώνεται πως αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ταμείο ανεργίας ενδέχεται να έφτασε τα 4 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα καθώς τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού έχουν σταματήσει την οικονομία, προκαλώντας μαζικές απολύσεις. Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για τον ακριβή αριθμό των νέων αιτήσεων, που θα γίνει αργότερα σήμερα, θα ρίξει περισσότερο φως στις καταστροφικές επιπτώσεις της covid-19 στην οικονομία της χώρας και όχι μόνο.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων, οι νέες αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας είναι πιθανό να αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου, αριθμός σαφώς μεγαλύτερος από το ρεκόρ των 695.000 που είχε καταγραφεί σε διάστημα μίας εβδομάδας το 1982. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για 4 εκατομμύρια. Οι πιο αισιόδοξες αναλύσεις αναφέρουν μόνο 525.000 νέες αιτήσεις για την εβδομάδα 15 με 21 Μαρτίου, τεράστια αύξηση σε σχέση με τις 281.000 νέες αιτήσεις της εβδομάδας που τελείωσε στις 14 Μαρτίου.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας στην Καλιφόρνια, μία από τις πολιτείες που έχει πληγεί περισσότερο, έφτασαν τις 550.000. Αντίστοιχα στη Νέα Υόρκη, που πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, ο αριθμός των ανέργων εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 210.000 και στην πολιτεία Ουάσινγκτον κατά περίπου 100.000.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις