Οι σοροί τεσσάρων παιδιών ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή της πόλης Ζαουίγια της δυτικής Λιβύης με την λιβυκή επιτροπή της Ερυθράς Ημισελήνου να κάνει λόγο για «πλεούμενο που ανατράπηκε στην ακτή Μουτρούντ στη δυτική Ζαουίγια, όπου επέβαιναν σε αυτό περίπου 30 μετανάστες».  Όπως μετέδωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής, Χόσνι αλ Μπάι οι έρευνες συνεχίζονται για τους υπόλοιπους επιβαίνοντες στο σκάφος, που ναυάγησε.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσής (ΔΟΜ), το σκάφος φέρεται να μετέφερε περισσότερα από 120 άτομα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, τουλάχιστον 1.054 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους το 2020 κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν σε χώρες της Ευρώπης διανύοντας τη θάλασσα της Μεσογείου, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες ακόμα παραμένουν αγνοούμενοι.

«Η αυξανόμενη απώλεια ζωών στη Μεσόγειο είναι μια απόδειξη της αδυναμίας των κρατών να αναλάβουν αποφασιστική δράση και να πράξουν τα αναγκαία για την αναζήτηση και διάσωση ατόμων κατά τη θανατηφόρα θαλάσσια διέλευση»,  είχε δηλώσει το Νοέμβριο ο Federico Soda, επικεφαλής του ΔΟΜ για τη Λιβύη.