Όπως αναφέρουν πληροφορίες του CNBC, που επικαλείται ιταλικά ΜΜΕ, μέχρι το βράδυ της Κυριακής είχαν επιβεβαιωθεί 203 κρούσματα του κορονοϊού, ενώ το πρωί τη Δευτέρα επιβεβαιώθηκε πως έχουν πεθάνει πέντε άνθρωποι από τον ιό, με τις ιταλικές αρχές να σημειώνουν πως και οι πέντε ήταν ηλικιωμένοι και με προβλήματα υγείας.

Καραμπινιέροι στους δρόμους του Μιλάνου

Ο Έλληνας πρόξενος στο Μιλάνο, Νίκος Σάκκαρης, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ» ότι οι ιταλικές αρχές έχουν πάρει μέτρα, κατεβάζοντας στους δρόμους της πόλης εκατοντάδες καραμπινιέρους, ενώ την ίδια στιγμή δεν λειτουργούν σχολεία, πανεπιστήμια και μέσα μεταφοράς.

«Η περιοχή του Μιλάνου έχει χωριστεί σε δύο ζώνες: “κίτρινο” το Μιλάνο και “κόκκινη” μια περιοχή με 50.000 κατοίκους. Πεντακόσιοι καραμπινιέροι με αστυνομικούς δεν αφήνουν κανέναν ούτε να μπει ούτε να βγει από τα χωριά αυτά. Τα  πράγματα είναι λίγο δύσκολα. Δεν κυκλοφορεί το μετρό, δεν λειτουργούν σχολεία και πανεπιστήμια σε όλη την Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βένετο».

Ιταλικές περιφέρειες περιορίζουν τις δημόσιες εκδηλώσεις λόγω κορονοϊού

Κινητοποίηση της ΕΕ

Η Επίτροπος για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και ο Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς, ανακοίνωσαν ότι η Κομισιόν στέλνει στην Ιταλία κλιμάκιο του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων) από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ώστε να αποτιμήσει την κατάσταση.

Η Σ. Κυριακίδου έδωσε εύσημα στις ιταλικές αρχές για την μέχρι τώρα διαχείριση της κρίσης και υπογράμμισε πως η ΕΕ δεν έχει πάρει καμία απόφαση για συνοριακούς ελέγχους. «Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που εξελίσσεται, ο WHO δεν έχει επιβάλει περιορισμούς στις μεταφορές. Θα είμαι πολύ ξεκάθαρη: η αρμοδιότητα για συνοριακούς ελέγχους εναπόκειται στα Κράτη – Μέλη», ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τα κράτη και τους πολίτες να μην ενδίδουν στην παραπληροφόρηση.

Στους 2.592 οι νεκροί στην Κίνα

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Αljazeera, μέχρι το βράδυ της Κυριακής οι αρχές της Κίνας είχαν επιβεβαιώσει πως έχουν πεθάνει 2.592 άνθρωποι σε όλη την Κίνα. Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων προέρχεται από την επαρχία Χουμπέι με πληθυσμό περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων, οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα μετά από απόφαση της κινέζικης κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία, το Πακιστάν και η Αρμενία έχουν κλείσει τα σύνορα με το Ιράν, όπου υπάρχουν 12 νεκροί από τον ιό και έχουν επιβεβαιωθεί 43 κρούσματα. Στη Νότια Κορέα έχουν χάσει τη ζωή τους 7 άνθρωποι και έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 833 κρούσματα.

«Η θνησιμότητα είναι πολύ μεγαλύτερη στους ηλικιωμένους»

Ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ και συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Αθανάσιος Τσακρής, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm» ότι ενδέχεται ο συγκεκριμένος ιός φαίνεται πως έχει υψηλή μεταδοτικότητα, ενώ επισήμανε ότι η θνητότητα είναι πολύ μεγαλύτερη στα ηλικιωμένα άτομα, άνω των 70 ετών.

«Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί και πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων δηλαδή στον χρόνο επώασης και να μεταδοθεί. Ενδείξεις υπάρχουν ότι ανιχνεύεται ο ιός και μετά την αποδρομή της λοίμωξης, δηλαδή συνεχίζει να ανιχνεύεται το ιικό φορτίο που δείχνει ότι πιθανόν ακόμα και σε αυτή τη φάση μπορεί να μεταδοθεί. Όλα αυτά συνηγορούν για υψηλή μεταδοτικότητα.

Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κρούσμα στη χώρα μας. Απλά προσπαθούμε όσο μπορούμε να επιβραδύνουμε την εμφάνιση του ιού στη χώρα μας. Η θνητότητα είναι πολύ μεγαλύτερη στα ηλικιωμένα άτομα, άνω των 70 ετών. Η συνολική θνητότητα στην Κίνα όπως καταγράφεται είναι 2%. Ηλικιωμένοι και χρόνια νοσήματα είναι οι πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνονται περισσότερο από τον νέο ιό».

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων όλων εμπλεκομένων φορέων (ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΦ).  Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με την παρουσία του Βασίλη Κικίλια, της Νίκης Κεραμέως, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Αχιλλέα Καραμανλή.

Η Ν. Κεραμέως δήλωσε μετά τη σύσκεψη ότι «εδώ και δύο εβδομάδες έχουν δοθεί οδηγίες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που αφορούν ατομικά μέσα προστασίας βάσει όσων έχει ανακοινώσει το υπ. Υγείας και ο ΕΟΔΥ».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η υπουργός Παιδείας εμφανίσθηκε καθησυχαστική και επανέλαβε πως η ρύθμιση για την αναστολή των εκδρομών αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. «Οι μαθητές, οι οποίοι είναι ήδη σε διαδικασία επιστροφής στη χώρα μας, θα επιστρέψουν κανονικότατα στις δραστηριότητές τους. Γίνεται μία συστηματική απογραφή τώρα, σε συνεννόηση με όλους τους πρυτάνεις. Δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας».

Στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόληψη προκειμένου να μην υπάρξουν κρούσματα του ιού στην Ελλάδα.  Αν υπάρχει μία λέξη που πρέπει να συγκρατήσει κανείς, αυτή η λέξη είναι η πρόληψη. Αμέσως μόλις είχαμε νέα για την εξάπλωση του ιού, πρώτη μας σκέψη ήταν οι μαθητές, οι φοιτητές, οι σπουδαστές, οι εκπαιδευτικοί και γι’ αυτό σπεύσαμε προληπτικά και έπειτα από εισήγηση του αρμόδιου φορέα, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, να αναστείλουμε προγραμματισμένες εκπαιδευτικές εκδρομές, παρότι δεν είχαμε πληροφόρηση ότι οποιοσδήποτε μαθητής, φοιτητής, καθηγητής βρισκόταν μέσα στις ζώνες της καραντίνας, που έχουν κριθεί από την ιταλική κυβέρνηση ως πληττόμενες άμεσα. Παρόλα αυτά δράσαμε προληπτικά με πρώτο γνώμονα την προστασία των πολιτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».