Ένα πρωτοποριακό διήμερο πρόγραμμα εντοπισμού και απομόνωσης κρουσμάτων κορονοϊού διεξάγει η Σλοβακία, με τη συμμετοχή του συνόλου του πληθυσμού της. Το Σάββατο, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Γιάροσλαβ Ναντ, υποβλήθηκαν σε τεστ αντιγόνων 2,58 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ του συνόλου των 5,5, εκατομμυρίων που είναι ολόκληρος ο πληθυσμός της Σλοβακίας .

Οι αρχές σχεδιάζουν να προχωρήσουν και σε έναν δεύτερο γύρο εξετάσεων το επόμενο Σαββατοκύριακο, ώστε να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα που είτε βγήκαν αρνητικά στην πρώτη φάση ή μολύνθηκαν στο μεσοδιάστημα.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην μείωση της μετάδοσης, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός ενδεχόμενου λοκντάουν. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ένα τέτοιο πρόγραμμα σε μια χώρα αυτού του μεγέθους.

Από τα τεστ του Σαββάτου, 25.850 άνθρωποι ήτοι ποσοστό 1% βρέθηκαν θετικοί στον ιό και θα πρέπει να υποβληθούν σε απομόνωση.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν περισσότεροι από 40.000 γιατροί, νοσηλευτές και υποστηρικτές ομάδες αποτελούμενες από στρατιώτες, αστυνομικούς, δημοσίους υπαλλήλους και εθελοντές, οι οποίοι στελέχωσαν τα περίπου 5.000 ιατρεία όπου γίνονται τα τεστ.

Το τεστ είναι δωρεάν και σε εθελοντική βάση. Ωστόσο, όσοι δεν υποβληθούν σε αυτό θα μπουν αναγκαστικά σε καραντίνα και θα τους απαγορευτεί να πηγαίνουν στη δουλειά τους.

Σύμφωνα με τον «Guardian», o πρωθυπουργός, Ιγκόρ Ματόβιτς, απολογήθηκε για την πίεση προς τους πολίτες να συμμετάσχουν στα τεστ αλλά τόνισε πως η συγκεκριμένη απαίτηση ήταν δικαιολογημένη. «Η ελευθερία πρέπει να συμβαδίζει με την ευθύνη απέναντι σε αυτούς που είναι οι πιο αδύναμοι μεταξύ μας, καρκινοαθείς, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με άλλες ασθένειες», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε

Σημειώνεται ότι η Σλοβακία ανακοίνωσε 2.282 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχεται στα 59.946. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται όσοι βρέθηκαν θετικοί στα τεστ του Σαββάτου. Την ίδια ώρα οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19 στη χώρα ανέρχονται στους 219.