Στην τριχοτομημένη Γερουσία δοκιμάζεται ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, όπου θα παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την καταπολέμηση της κρίσης και να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης του σώματος πριν περάσει στη Βουλή. 
 
Για τον Ρέντσι, αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), το «ναι» της Γερουσίας θεωρείται διασφαλισμένο, δεδομένης της στήριξης της Νέας Κεντροδεξιάς (NCd) του Αντζελίνο Αλφάνο, της κίνησης του Μόντι και μικρότερων σχηματισμών.
 
Ωστόσο, η ψηφοφορία της Δευτέρας θα δείξει το μέγεθος της κοινοβουλευτικής του δύναμης, αλλά κυρίως την αποδοχή του σε όλες τις πτέρυγες του PD, και ιδίως την αριστερή. 

Αν τα «ναι» στη Γερουσία των 320 μελών είναι χαμηλότερα των 173 που είχε ο Ενρίκο Λέτα, θα ξεκινήσει αδύναμος. Η ψηφοφορία στη Βουλή, που θα γίνει την Τρίτη, θεωρείται ευκολότερη, καθώς η αυτοδυναμία του PD σε συνδυασμό με την παρουσία των υπόλοιπων κομμάτων αδρανοποιεί τον όποιο κίνδυνο κομματικής ανταρσίας.
 

 

Περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις
 

Τις λεπτομερέστερες μέχρι στιγμής προθέσεις της κυβέρνησης Ρέντσι για την οικονομία έδωσε την Κυριακή ο Γκρατσιάνο Ντελρία, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και στενός για χρόνια συνεργάτης του Ρέντσι.
 
Σχετικά με το κεντρικό ζήτημα της φορολογίας, ο Ντελρία ανέφερε ότι θα μειωθεί η επιβάρυνση στο μη μισθολογικό κόστος, μείωση που θα αντισταθμιστεί με περικοπές δαπανών και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.
 
Ο υφυπουργός έθεσε επίσης την επιλογή να αυξηθεί η φορολογία στα κέρδη από βραχυπρόθεσμα ιταλικά ομόλογα, στα οποία επενδύουν παραδοσιακά (και) μικρομεσαίοι Ιταλοί, αλλά απέκλεισε νέο φόρο περιουσίας.