Έπειτα από το σάλο με τις καταγγελίες από τους κρατούμενους για πλήρη ανυπαρξία μέτρων στις φυλακές Διαβατών, σε ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, αναφέρει ότι έπειτα από σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αποφασίστηκε η εκπόνηση «σχεδίου για την περαιτέρω θωράκιση των Καταστημάτων Κράτησης όλης της χώρας με τη διενέργεια συνεχόμενων τεστ για κορωνoϊό, ξεκινώντας από τα Διαβατά Θεσσαλονίκης».

Καταγγελίες για πλήρη ανυπαρξία μέτρων από τους κρατούμενους στις φυλακές Διαβατών

Μεταξύ των σημείων του σχεδίου, είναι και η διενέργια ελέγχων κάθε εβδομάδα στους εργαζόμενους στις φυλακές και ότι θα γίνονται τεστ στους κρατούμενους, με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα και βάζοντας σε απόλυτη προτεραιότητα τις φυλακές που εμφανίζουν υψηλό ιϊκό φορτίο.

Τέλος, οι Υγειονομικές Περιφέρειες σε όλη τη χώρα θα παραχωρήσουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα κατά τόπους Καταστήματα Κράτησης.

Ειδικά για το Κατάστημα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα, αποφασίστηκε η αποστολή κλιμακίου του ΕΟΔΥ το οποίο θα πραγματοποιήσει τεστ την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Κρατούμενοι και εργαζόμενοι καταρρίπτουν το αφήγημα της Νικολάου για τα σωφρονιστικά ιδρύματα και τα κρούσματα

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Σχέδιο για την περαιτέρω θωράκιση των Καταστημάτων Κράτησης από τον κορωνοϊό

Ειδικό σχέδιο για την περαιτέρω θωράκιση των Καταστημάτων Κράτησης όλης της χώρας με τη διενέργεια συνεχόμενων τεστ για κορωνoϊό, ξεκινώντας από τα Διαβατά Θεσσαλονίκης, αποφασίστηκε σε σύσκεψη το πρωί της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα μετά την έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνoϊού,  αποφασίστηκε η αναβάθμιση του συστήματος υγειονομικής προστασίας των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, μεταξύ των  Υφυπουργών Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κοντοζαμάνη και  Λευτέρη Οικονόμου, της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκου και του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστου Ροϊλού, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Κάθε εβδομάδα στους εργαζόμενους στα Καταστήματα Κράτησης θα διενεργούνται έλεγχοι.
  • Θα γίνονται τεστ στους κρατούμενους, με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα και βάζοντας σε απόλυτη προτεραιότητα τις φυλακές που εμφανίζουν υψηλό ιϊκό φορτίο.
  • Σε δύο νοσοκομεία της Αττικής δημιουργούνται ειδικές μονάδες με κλίνες για κρατούμενους οι οποίοι θα μεταφέρονται εκεί, εφόσον απαιτείται νοσηλεία τους.
  • Τέλος, οι Υγειονομικές Περιφέρειες σε όλη τη χώρα θα παραχωρήσουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα κατά τόπους Καταστήματα Κράτησης.
    Ειδικά για το Κατάστημα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα, αποφασίστηκε η αποστολή κλιμακίου του ΕΟΔΥ το οποίο θα πραγματοποιήσει τεστ την Πέμπτη και την Παρασκευή.