Σύμφωνα με το ethnos.gr, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, που καθημερινά πραγματοποιούσε 3.000 ελέγχους σε δείγματα, με έγγραφό του σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής (1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια) αλλά και σε κάποια νοσοκομεία της περιφέρειας, ζητά να σταματήσει η αποστολή δειγμάτων καθώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει λόγω του φόρτου εργασίας.

εγγραφο.jpg

«Λόγω περιορισμένων αντιδραστηρίων και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον τεράστιο όγκο των εξετάσεων από τα Νοσοκομεία Αθήνας Και Περιφέρειας και δεν θα παραλαμβάνει από αύριο (σ.σ. χθες) 3.9.2020 δείγματα για μοριακό έλεγχο SARS-CoV-2 (Covid-19)».

Παράλληλα, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την αδυναμία του Εθνικού Κέντρεου Αιμοδοσίας, του μεγαλύτερου δημοσίου κέντρου της χώρας για τη διενέργεια ελέγχων, να εξετάζει τα τεστ μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, καταγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων. « Τα νοσοκομεία ήδη έλαβαν εντολή και στέλνουν τα δείγματα στο ΠΑΣΤΕΡ. Το ΠΑΣΤΕΡ που είναι κλειστό Σαββατοκύριακο. Θα καθυστερεί τα αποτελέσματα πολλές ημέρες με το φόρτο εργασίας και θα υπάρξει μεγαλύτερη νοσοκομειακή διασπορά του ιού» τονίζει.

Όπως συνεχίζει η ΠΟΕΔΗΝ, «το ΠΑΣΤΕΡ δεν θα έχει δυνατότητα όπως τώρα να εξετάζει τον ίδιο αριθμό δειγμάτων του ΕΟΔΥ. Έτσι θα λιγοστέψουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στη κοινότητα και η ιχνηλάτηση επαφών κρουσμάτων. Αντί το υπουργείο να προμηθεύσει αντιδραστήρια το ΕΚΕΑ για να εξυπηρετεί όλο και περισσότερες ανάγκες συρρικνώνονται ο αριθμός των τεστ που διενεργεί.»

Ίδιο πρόβλημα και στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Μάλιστα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, την ίδια αδυναμία αντιμετωπίζει πλέον και το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκςη στα εργαστήριά του, με αποτέλεσμα τα δείγματα να στέλνονται στον ιδιωτικό τομέφα με κόστος 40 και 60 ευρώ το ένα.

«Το ίδιο πρόβλημα προέκυψε και στην Θεσσαλονίκη όπου το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ειδοποίησε τα Νοσοκομεία που εξυπηρετούνται στα εργαστήριά του να μην στέλνουν δείγματα λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Τα Νοσοκομεία αναγκάζονται πια και στέλνουν τα δείγματα στον ιδιωτικό τομέα με κόστος 40 έως 60 ευρώ το ένα και με μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων. Αυτά σημαίνουν μεγαλύτερη διασπορά στα νοσοκομεία, καθυστέρηση επεμβάσεων, περισσότερο κόστος, λιγότερος έλεγχος στη κοινότητα.»