Νέα προειδοποίηση απηύθυνε την Τετάρτη η Τεχεράνη προς τη Δύση, ώστε να ξανασκεφθεί καλύτερα το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο ιρανικό πετρέλαιο.

Ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ είναι «πολύ εύκολος» για τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά προς το παρόν δεν είναι αναγκαίος, δήλωσε ο ναύαρχος Χαμπιμπολάχ Σαγιάρι, αρχηγός του ιρανικούΠολεμικού Ναυτικού.

«'Ολος ο κόσμος γνωρίζει πόσο μεγάλης στρατηγικής σημασίας είναι τα Στενά και ότι βρίσκονται υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Ο αποκλεισμός των στενών είναι πολύ εύκολος για τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, είναι σαν να πίνεις ένα ποτήρι νερό, όπως λέμε στα περσικά… Αλλά σήμερα δεν υπάρχει ανάγκη να αποκλείσουμε τα Στενά, διότι ελέγχουμε τη Θάλασσα του Ομάν και είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τη διέλευση» των πλοίων και του πετρελαίου, είπε.

«Επιδιώκουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Με τις στρατιωτικές αυτές ασκήσεις, οι χώρες της περιοχής αντιλαμβάνονται ότι με τις στρατιωτικές μας ικανότητες, η διέλευση μπορεί να συνεχισθεί» μέσω των Στενών, συνέχισε.

Σε ετοιμότητα το Ιράν

Το ιρανικό ναυτικό άρχισε χθες Τρίτη δεκαήμερες στρατιωτικές ασκήσεις στη ζώνη των στενών του Χορμούζ, από που διέρχεται το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου. Οι ιρανικές ναυτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν ανατολικά των Στενών, στη Θάλασσα του Ομάν και στον Κόλπο του Αντεν, καθώς και στον Ινδικό Ωκεανό.

Χθες, ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Ρεζά Ραχίμι, δήλωσε ότι τα Στενά του Ορμούζ θα είναι κλειστά στη διέλευση του πετρελαίου σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων κατά των ιρανικών πετρελαϊκών εξαγωγών.

«Δεν έχουμε καμία εχθρική διάθεση ή πρόθεση άσκησης βίας… αλλά οι εχθροί θα εγκαταλείψουν τις συνωμοσίες τους μόνον όταν τους βάλουμε στη θέση τους», πρόσθεσε.

Οι δρόμοι του πετρελαίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Ωστόσο, από τα Στενά του Ορμούζ διέρχεται το 1/3 του πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης σε παγκόσμια κλίμακα.

Την Τρίτη, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας διεμήνυσε ότι σε περίπτωση εμπλοκής, έχει τη δυνατότητα να καλύψει τη ζήτηση που θα δημιουργηθεί μέσω της ημερήσιας αύξησης της παραγωγής πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι αρκετές χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ αυτών η Ισπανία και η Ελλάδα, προμηθεύοντια μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από το Ιράν.

Ειδικότερα, η Ελλάδα έχει στραφεί προς το ιρανικό πετρέλαιο, μετά την άρνηση πολλών dealers διεθνώς να της παραδώσουν μεγάλες ποσότητες, φοβούμενοι ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να το αποπληρώσει.