Οι εκδηλώσεις στα πλαίσια της συμπλήρωσης 30 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας Ρεθύμνου θα πραγματοποιηθούν στο Ρέθυμνο στο Σπίτι του Πολιτισμού στις 22,23 και 24 Νοεμβρίου 2017.
 
Στις τριήμερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, προβολή εθνογραφικών ντοκιμαντέρ, Workshops, βιωματικά σεμινάρια.
 
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφιών πολιτικού γκράφιτι στην περίοδο της κρίσης. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο Γιάννης Ζαϊμάκης.


«Σημειογραφίες της Κρίσης»

 
«Η εμβληματική παρουσία των πολιτικών γκράφιτι στο οπτικό σύμπαν των ελληνικών πόλεων στην περίοδο της κρίσης είναι ένα φαινόμενο άρρηκτα συνδεδεμένο με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της ελληνικής κοινωνίας στην περίοδο της εφαρμογής των αυστηρών μέτρων λιτότητας. Συνυφαίνοντας μια αισθητική προσέγγιση της κρίσης με παρεκβατικές πολιτικές αντιλήψεις και υπαρξιακές αναζητήσεις σε ένα παιγνιώδη καμβά δημιουργικότητας, τα γκράφιτι πολιτικοποιούν το πολιτισμικό παλίμψηστο της πόλης, κωδικοποιούν μορφές διαμαρτυρίας και μετατρέπουν την τραυματική εμπειρία της κρίσης σε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Η έκθεση περιλαμβάνει 100 επιλεγμένες φωτογραφίες καλλιτεχνών του δρόμου και της σκηνής του γκράφιτι που έχουν ταξινομηθεί σε επτά θεματικές ενότητες: Σημειογραφίες της Κρίσης∙ Διαμαρτυρία και Μνήμη: Σώματα και Προσωπεία των Απάτριδων∙ Παιδιά της κρίσης∙ Εξεγερμένα Σώματα και Αφύπνιση∙ Γυναίκες, Φύλο, Σεξουαλικότητα: Αμφισβήτηση και Υπέρβαση∙ Μαζική κουλτούρα και Αλλοτρίωση: Κοινωνική Κριτική και Διαμαρτυρία∙ Συναισθηματική Ένταση και Υπαρξιακή Αναζήτηση. Το υλικό προέρχεται από έρευνα πεδίου που έχει γίνει σε 10 πόλεις της Ελλάδος στην περίοδο της κρίσης στο πλαίσιο του προγράμματος Political and existential graffti and voices of protest in urban landscapes in times of crisis. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από το απόγευμα της 22/11ου έως το βράδυ της Παρασκευής στις 20:00 εκτός των μεσημβρινών ωρών 14:00-17:30», αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα.