Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, παρουσίασε το προσχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί επισήμως στις 27 Απριλίου στη Σόφια από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
 
Κατά τις πληροφορίες που μεταφέρονται από τις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των δανειστών και των χωρών της ευρωζώνης προχώρησαν σε συστάσεις για το προσχέδιο «Αναπτυξιακής Στρατηγικής για το Μέλλον της Ελλάδας», κρίνοντάς το μη επαρκώς ικανοποιητικό. Ακόμη, κάλεσαν στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων που έχει αναλάβει να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά εντός των ερχόμενων μηνών.
 
Το τελικό σχέδιο για την αναπτυξιακή στρατηγική αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη Απριλίου από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και, όπως αναφέρεται, θα θέτει στόχους για την προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση της φορολογίας, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αλλά και στόχους για τη μείωση της ανεργίας και την τόνωση της παραγωγικότητας και των εξαγωγών.
 
Σημειώνεται, ακόμα, ότι το «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο» που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση στη Σόφια κρίνεται σημαντικό, όχι μόνο επειδή θα ληφθεί υπόψη στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και επειδή, όπως έχει πει ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, «θα αποτελέσει ένα σημαντικό τεστ για την αξιοπιστία της χώρας στη συνολική συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή».
 
Κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, εκτός του αναπτυξιακού σχεδίου, εξετάστηκε ακόμη η πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη και η μεταμνημονιακή εποπτεία.
 
Αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση, το συμβούλιο των τεχνοκρατών της ευρωζώνης υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης της το αργότερο έως το Eurogroup του Ιουνίου. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, πως κατά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ευκλ. Τσακαλώτου, το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας αναμένεται να περιλάβει σειρά δεσμεύσεων που δεν θα προλάβουν να εφαρμοστούν έως τότε.
 

Πιέσεις για την αξιολόγηση και προαπαιτούμενα

 
Στο δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου υπενθυμίζεται πως η τέταρτη αξιολόγηση συνδέεται με μια σημαντική δόση των δανείων, της τάξεως των 11,7 δισ. ευρώ, η οποία πρέπει να εκταμιευθεί πριν από τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου 2018.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη να προχωρήσει ιδιαίτερα η υλοποίηση ορισμένων εκ των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, όπως είναι η αγορά ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση του φυσικού αερίου και οι παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων. Οι επικεφαλής των δανειστών προγραμματίζεται να επιστρέψουν στην Αθήνα γύρω στις 15 Μαΐου.
 

Περί χρέους

 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συζήτηση καταγράφηκε και για τα μέτρα για την ρύθμιση του χρέους, με τη «γαλλική πρόταση» που συνδέει την αποπληρωμή του με τον ρυθμό ανάπτυξης να βρίσκεται στο τραπέζι.
 
Όπως έχει γίνει γνωστό, ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται μόνο αν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένει κάτω από ένα ορισμένο όριο (και παρά τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων). Ωστόσο, δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί αν ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα, ή αν θα χρειάζεται η έγκριση των κρατών-μελών της ευρωζώνης.
 
Όσον αφορά τις παρεμβάσεις για το χρέος, πρέπει να αναφερθεί ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν την ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων από τη Eurostat στις 23 Απριλίου.
 
Επίσης, υπό συζήτηση παραμένει κατά πόσο ορισμένα από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να συνδεθούν με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα τα επόμενα έτη. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον «γαλλικό μηχανισμό», μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση είναι το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM, που φτάνουν τα 27 δισ. ευρώ, για την αγορά των δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) που υπολογίζονται περί τα 4 ως 5 δισ. ευρώ.
 

Πρώτο ραντεβού Τσακαλώτου – Σολτς

 
«Συνάντηση γνωριμίας» θα έχουν την Παρασκευή στο Βερολίνο στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Ελλάδας, Όλαφ Σολτς και Ευκλείδης Τσακαλώτος.
 
Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, κατά την συνάντηση θα εξεταστούν ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής, ωστόσο -ενόψει του Eurogroup της 27ης Απριλίου και καθώς το πρόγραμμα στήριξης εκπνέει τον Αύγουστο- εκτιμάται ότι θα συζητηθούν τόσο η προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όσο και το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την εποχή μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. Το θέμα αναμένεται να τεθεί και στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Ουάσιγκτον, 16-22 Απριλίου), σε συνάντηση που θα έχει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
 
Ο Ο. Σολτς, όπως έχει επισημάνει κατ' επανάληψη τελευταία ο γερμανικός Τύπος, αν και έχει αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα και έχει δηλώσει ότι δεν είναι σωστό να υπαγορεύει η Γερμανία την οικονομική πολιτική των άλλων κρατών, καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις θέσεις του κόμματός του υπέρ της διευθέτησης του χρέους και της σκληρής στάσης πολλών στελεχών της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), τα οποία διαφωνούν με την παραχώρηση ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος.