Σε πολλά σημεία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, για «τις 100 δόσεις», που συζητείται με την διαδικασία του κατεπείγοντος Βουλή, θα μπορούσε κανείς να ασκήσει εντονότατη κριτική. Στον εισπρακτικό χαρακτήρα του. Στο ότι ζητά την αποπληρωμή των οφειλών στην εφορία χωρίς μέριμνα για «κούρεμα» των μνημονιακών φόρων που επιβλήθηκαν στα λαϊκά στρώματα. Στην ασάφεια για το που θα πηγαίνουν τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ και σε αρκετά ακόμα. Όμως αυτά τα θέματα άφησαν ουσιαστικά αδιάφορα τα κόμματα της … «φιλοευρωπαϊκής» αντιπολίτευσης, παρά τις όποιες φραστικές κορώνες. Εστίασαν τα πυρά τους – ζητώντας απόσυρση- στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 21 του νομοσχεδίου. Αυτό που προβλέπει αυστηροποίηση των ελέγχων για τις λεγόμενες «τριγωνικές συναλλαγές»…

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Για όσους δεν γνωρίζουν τον όρο, αφορά τις πρακτικές φοροαποφυγής εταιριών, μέσω της χρήσης off shore εταιριών, ή εταιριών «φαντασμάτων» στην εισαγωγή (κυρίως) πρώτων υλών. Με την νέα ρύθμιση (σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) «επανακαθορίζονται οι περιπτώσεις μη εκπιπτόμενων επιχειρηματικών δαπανών κατά τον προσδιορισμό του κέρδους, από επιχειρηματική δραστηριότητα» και η ακριβής εφαρμογή του παραπέμπεται σε υπουργική απόφαση.

Αυτή ακριβώς ή ρύθμιση στάθηκε κατά την συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής (19/3) η αφορμή ώστε η Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, να ταχθούν κατά της συζήτησης του προτεινόμενου νομοσχεδίου με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

«¨Εχει μέσα διατάξεις που τροποποιούν τη διαδικασία των φορολογικών ελέγχων» δήλωσε με έντονο τρόπο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης!

«Δεν μπορούν να συζητηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, κυρίως, που αφορούν τις τριγωνικές συναλλαγές» αναφώνησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος

Η κατεπείγουσα διαδικασία «δεν θα επιτρέψει στους φορείς να έρθουν» δήλωσε αγχωμένος ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, σημειώνοντας πως «παρ’ όλα αυτά, εμείς θα ζητήσουμε να έρθουν ο ΣΕΒ και ενδεχομένως και άλλοι φορείς, οι οποίοι πρέπει να είναι παρόντες, όταν κάτι χρειάζεται αλλαγή, όπως είναι το άρθρο 21. Το άρθρο 21 είναι τεράστια αλλαγή».

Για να μην  υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία σχετικά με τις προθέσεις των τριών κομμάτων ακολούθησαν – κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου – οι τοποθετήσεις των εισηγητών και των στελεχών τους. Κατέστησαν σαφές, ότι δεν επιθυμούν κανένα «στρίμωγμα» των επιχειρήσεων που πιθανόν να πραγματοποιούν τριγωνικές συναλλαγές. Είναι ενδεικτικές οι φράσεις τους:

Α.Βεζυρόπουλος (Εισηγητής Ν.Δ): «Εκτιμώ ότι πάσχει η αυστηροποίηση που επιχειρείται σε ότι αφορά τις συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων, με επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έρχονται από χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς» σημείωσε «είναι βέβαιο ότι προσκρούει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ελεύθερου ανταγωνισμού και αυτό υποκρύπτει κινδύνους για τη χώρα» ενώ «μετατρέπει την αδυναμία του κράτους να ελέγξει συναλλαγές με δυσβάστακτη επιβάρυνση για τις ελληνικές επιχειρήσεις»

Γ.Κουτσούκος (Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ): «Τι το κατεπείγον υπάρχει σε ζητήματα φορολογικού δικαίου όπως είναι οι τριγωνικές συναλλαγές μεγάλα και δύσκολα τεχνικά ζητήματα στα οποία χρειάζεται ειδική περίσκεψη και αντιμετώπιση».

Χ.Θεοχάρης (Εκπρόσωπος Ποταμιού): «Το άρθρο 21, πολλά προβλήματα. Κατανοώ ότι ο σκοπός εδώ είναι να πατάξουμε τις τριγωνικές συναλλαγές. Έχει όμως πολλά προβλήματα και δεν πρέπει να έρθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Θα αναστατώσουμε όλες τις επιχειρήσεις» σημείωσε προσθέτοντας πως «χρωστάμε πάνω από 2 δις στις επιχειρήσεις και τώρα με αυτό θα χρωστάμε πολύ περισσότερα» οπότε «ρουφάτε την ρευστότητα, χτυπάτε την ανταγωνιστικότητα, δεν αξιοποιείτε τα υπάρχοντα εργαλεία».

Από την συζήτηση δεν έλειψε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως επισήμανε  «δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται όλοι όσοι εισάγουν από χώρες που απολαμβάνουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, εν δυνάμει ύποπτοι για τριγωνικές συναλλαγές. Υπάρχει πλαίσιο για τις τριγωνικές συναλλαγές. Γνωρίζετε ότι ο προηγούμενος νόμος ήταν αρκετά αυστηρός. Αυτό που κάνετε με το σχετικό άρθρο, είναι να θεωρείτε όλους όσους συναλλάσσονται με αυτές τις χώρες εν δυνάμει υπόπτους και να τους επιβαρύνετε με μια εξοντωτική φορολογία που δεν θα μπορούν να την εξοφλήσουν, βάζοντας τεράστια ταμειακή πίεση σε επιχειρήσεις που ήδη σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Κύριε υπουργέ, πρέπει να αποσυρθεί το άρθρο 21».

Αναφερόμενη στο θέμα των τριγωνικών συναλλαγών η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, υποστήριξε  πως «υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα φοροαποφυγής μέσω των τριγωνικών συναλλαγών, είναι κάτι που σε διεθνές επίπεδο πλέον αναγνωρίζεται. Τι ζητάμε εμείς; Ζητάμε πολύ βασικά πράγματα, ζητάμε να αποδειχθούν ότι δεν πρόκειται για ενδοομιλικές συναλλαγές, δηλαδή, ότι η εξωχώρια η οποία στέλνει τις πρώτες ύλες, ανήκει ουσιαστικά σε αυτόν που τις παραλαμβάνει εδώ. Ζητάμε να πούμε για το ότι πρόκειται για πραγματικές εταιρείες, ότι δεν είναι PiuBox Companies, δεν είναι ShelfCompanies, δηλαδή, ότι υπάρχουν και είναι εταιρείες με υπαλλήλους, με διεύθυνση που δεν αποτελεί ένα ταχυδρομικό κουτί και έχει παραγωγική δραστηριότητα. Δηλαδή, είναι εντελώς συγκεκριμένα πράγματα».