«Υπάρχει εσκεμμένη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Διαφορετικά πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι στο Σουφλί φιλοξενούνται 146 μετανάστες σε 110 τετρ. μέτρα ενώ την ίδια στιγμή στη Σπάρτη οι εγκαταστάσεις υποδοχής μεταναστών παραμένουν άδειες;» είπε σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Μάουρο Πάλμα, πρόεδρος της Επιτροπής για την Πρόληψη του Βασανισμού.

«Σε αστυνομικό τμήμα του Εβρου είδα μια ομάδα γυναικών από την Κεντρική Αμερική και την Αφρική να κρατούνται επί δυο εβδομάδες στριμωγμένες σε ένα κελί χωρίς φυσικό φως _ το μόνο φως έμπαινε όταν άνοιγε η πόρτα. Υπήρχε ένας αναιμικός ηλεκτρικός λαμπτήρας και υποτυπώδης θέρμανση. Το χειρότερο είναι ότι οι γυναίκες αυτές, πραγματικά παραπεταγμένες, δεν γνώριζαν ούτε πόσο θα παρέμεναν εκεί ούτε τι θα απογίνονταν.Ο επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος μου είπε ότι δεν ήξερε τι να κάνει τις γυναίκες αυτές. Δεν τον κατηγορώ. Η Frontex (σ.σ.: η ευρωπαϊκή αστυνομία συνόρων) τις παράτησε εκεί και οι αστυνομικοί έπρεπε κάπου να τις βάλουν. Είναι θέμα των κεντρικών και των περιφερειακών αρχών να αφιερώσουν πόρους προκειμένου τουλάχιστον να τους παρέχουν κάτι καλύτερο από ένα μικρό σάντουιτς και λίγο νερό ημερησίως. Ζήτησα από τον επικεφαλής του τμήματος να τους δίνει τουλάχιστον ένα ζεστό τσάι τη μέρα μέσα στο δριμύ ψύχος », συνεχίζει.

«Επί χρόνια η Αθήνα μας λέει ότι η απαράδεκτη κατάσταση οφείλεται στις συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Δεν μπορεί επί οκτώ ή εννιά χρόνια που πραγματοποιούμε υποδείξεις οι οποίες δεν εφαρμόζονται να παραμένει η έκτακτη ανάγκη. Μεταφέρετε τους μετανάστες από τα αστυνομικά τμήματα ύστερα από μια-δυο μέρες σε κέντρα κατάλληλα για μακροχρόνια παραμονή. Αλλά και στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Φυλάκιο του Εβρου οι μετανάστες, ακόμη και παιδιά, δεν προαυλίζονταν επί ολόκληρες εβδομάδες. Η ελληνική κυβέρνηση απαντά ότι δεν διαθέτει αρκετούς αστυνομικούς για να τους φυλάνε, όμως είναι απλά ζήτημα αναδιοργάνωσης. Κόψτε πόρους από αλλού, από τις στρατιωτικές δαπάνες και όχι από εκεί που πλήττεται η αξιοπρέπεια ανθρώπινων όντων», καταλήγει.