Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, καλούμενος στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία να απαντήσει εάν ισχύει ότι έλαβε 2 εκατ. ευρώ από την ελβετική εταιρεία ώστε να επισπεύσει ως υπουργός Υγείας την αποπληρωμή της με το ποσό των 65 εκατ. ευρώ από οφειλές του Δημοσίου, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι καταβλήθηκαν χρήματα στη Νοvartis -όπως και σε όλες τις φαρμακευτικές στις οποίες όφειλε το Δημόσιο- αλλά όχι το ποσό των 65 εκατ. ευρώ, δηλώνοντας πως η αποπληρωμή κατέστη απαιτητή λόγω «μνημονιακής υποχρέωσης».

«Πληρώσαμε μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2013, ένα μεγάλο ποσό. Περίπου 300 εκατ. ευρώ σε όλες τις ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές, από το ποσό των 600 εκατ. ευρώ που όφειλε συνολικά το Δημόσιο. Δεν υπήρξε καμία προνομιακή μεταχείριση. Όλη αυτή η ιστορία είναι παραμύθια της Χαλιμάς» κατέθεσε στην Εξεταστική, προσθέτοντας πως «εάν έδινα μόνο σε μια εταιρεία και δεν έδινα σε καμία άλλη θα είχε γίνει χαμός. Δείτε εάν υπήρχε την εποχή εκείνη καμία αντίδραση».

Ο κ. Γεωργιάδης, απευθυνόμενος προς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική, ζήτησε να προχωρήσει το κόμμα τους στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis λέγοντας ότι «δεν φοβάται το δικαστήριο».

Ερωτηθείς για το αν ο ίδιος δέχεται την άρση της βουλευτικής ασυλίας του για την υπόθεση, ο κ. Γεωργιάδης αρνήθηκε να συναινέσει, εξηγώντας πως υπάρχει συγκεκριμένος νόμος περί ευθύνης υπουργών και στο Σύνταγμα και στο νόμο που πρέπει να ακολουθηθεί.

«Υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες λένε ότι δεν μπορεί να γίνει με μια δήλωσή μου άρση της βουλευτικής ασυλίας. Εγώ και να θέλω δεν θα μπορούσα, με το νόμο περί ευθύνης υπουργών να δικαστώ παρά μόνο σε Ειδικό Δικαστήριο. Εγώ θα κάνω το παν για να φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια και να δικαστεί, δεν θέλω καμία ασυλία και καμία παραγραφή» είπε, υπογραμμίζοντας πως «θέλω να γίνει Προκαταρκτική Επιτροπή, να ανοίξει αυτή η υπόθεση και μετά να κλείσει με ό,τι μπορεί να γίνει νόμιμα».

Για τις προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Κατά την προηγούμενη  κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, την Τρίτη, ο Α. Γεωργιάδης ρωτήθηκε αν γνώριζε ότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργούσε το σύστημα για την παράκαμψη διαδικασιών προκειμένου να διατίθενται εργαζόμενοι στα πολιτικά γραφεία. Παραδέχθηκε έμμεσα ότι ο ισχυρισμός αυτός του πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρου Παπαδημητρίου είναι αληθής, διερωτώμενος «με ρωτάτε αν γίνονται ρουσφέτια στην Ελλάδα;».

Ερωτηθείς για τους διορισμούς 23 υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ που φέρονται να προσελήφθησαν παράνοα στο γραφείο του, υποστήριξε ότι η πληροφορία αυτή είναι σκευωρία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Ωστόσο, στη συνέχεια δέχθηκε ότι οι 13 από αυτούς βρέθηκαν στο γραφείο του χωρίς ο ίδιος να έχει επέμβει στον διορισμό τους, αν και τους γνώριζε πριν την πρόσληψη τους. Παράλληλα, τόνισε ότι ως υπουργός Υγείας είχε το δικαίωμα να πάρει στο γραφείο του όλους τους υπαλλήλους του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ισχυρίστηκε πως δεν γνωρίζει πως πληρώνονταν οι 13 εργαζόμενοι που είχαν μετακινηθεί στο γραφείο του, αλλά αποδέχθηκε τον ισχυρισμό παραγόντων του ΚΕΕΛΠΝΟ που ισχυρίζονται ότι οι εργαζόμενοι αυτοί  πληρώθηκαν από υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών.


«Πλαστογραφημένο το ηχητικό ντοκουμέντο»

Ερωτηθείς για το ηχητικό ντοκουμέντο όπου ακούγεται ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ να συνομιλεί με συνεργάτη του για ρουσφέτια, υπογράμμισε ότι πλαστογραφημένο και μάλιστα το χαρακτήρισε προϊόν κοπτοραπτικής, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «αυτό το υποτιθέμενο ηχητικό ντοκουμέντο, όπως καταλαβαίνετε, είναι πλαστογραφημένο, αφού έχει σε δεκαεννέα σημεία βάσει πραγματογνωμοσύνης συρραφή. Εγώ ισχυρίζομαι ότι αυτή την πλαστογραφία την έχει διαπράξει ο κ. Πολάκης σε συνεργασία με τον κ. Γιαννακουλόπουλο (στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ)».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «σκευωρία» τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Εξεταστική για παρεμβάσεις του στα ρουσφέτια του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι είναι «κατασκευασμένο» το έγγραφο που περιγράφει τα αιτήματα για διορισμό προσώπων στο γραφείο του. Όπως τόνισε «ο Πολάκης το έχει οργανώσει όλο».


Περνούσαν όλα από την πρόεδρο

Δήλωσε ότι όλες οι μισθοδοσίες έχουν υπογραφές της πρώην προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, επί υπουργίας του, Τζένης Κουρέα-Κρεμαστινού (σύζυγος του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρη Κρεμαστινού). «Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει κανείς ούτε ένα ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ χωρίς την υπογραφή του εκάστοτε προέδρου».

Τέλος προσπάθησε να παρουσιάσει ως νοικοκύρεμα την πολιτική της συρρίκνωσης των δημόσιων δομών του ΕΣΥ επί ΝΔ, με το «λουκέτο» στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 52%. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «όλα μειώθηκαν, δαπάνες, προϋπολογισμός, όλα. Είμαι ο υπουργός με τις χαμηλότερες δαπάνες υγείας».