Οι διαδηλωτές και διαδηλώτριες θα βγουν στους δρόμους σε περισσότερες από 250 πόλεις στην Ισπανία προκειμένου να αντιταχθούν «στην απάθεια των μίντια, των πολιτικών, της κοινωνίας και την κανονικοποίηση αυτής της βαρβαρότητας και της αδιαφορίας» μετά από ένα καλοκαίρι όπου 19 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους.

«Η έμφυλη βία αυτό το καλοκαίρι οδήγησε στα χειρότερα νούμερα εδώ και μια δεκαετία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξεκινήσει μια ακόμα σχολική ή κοινοβουλευτική χρονιά σαν να μην συνέβη τίποτα. Αν το κάνουμε αυτό, θα είναι σαν να επιτρέπουμε το ανεπίτρεπτο. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια έκτακτη ανάγκη» λένε οι διοργανώτριες Emergencia Feminista οι οποίες καλούν τον κόσμο να κατέβει με κεριά, φακούς και κινητά τηλέφωνα ώστε να «κάνουμε τη νύχτα μωβ» – το χρώμα του φεμινιστικού κινήματος – και «ο φεμινισμός να φωτίσει τη νύχτα».

Περιοχές όπου υπάρχει κάλεσμα διαμαρτυρίας. 

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη, ο δήμος της Μαδρίτης κράτησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Adaliz Villagra, του πιο πρόσφατου θύματος ενδοοικογενειακής βίας. H 31χρονη Villagra μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον πρώην άντρα της μπροστά στις δύο κόρες τους.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox αποφάσισε να μποϋκοτάρει αυτή την κίνηση λέγοντας ότι είναι «μια διαφημιστική καμπάνια της αριστεράς» ενώ εκπρόσωποί του εμφανίστηκαν με πλακάτ που έγραφε «Η βία δεν έχει φύλο». Τότε δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ του γενικού γραμματέα του Vox και του συντηρητικού δημάρχου της Μαδρίτης, Χοσέ Λούις Μαρτίνεσ-Αλμέιντα, ο οποίος απάντησε ότι ούτε εκείνος είναι υποστηρικτής της φεμινιστικής ιδεολογίας αλλά ότι είναι «αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το 20% των θανάτων στη Μαδρίτη είναι δολοφονίες γυναικών».