X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

«Θα κάνουμε το καθήκον μας αν στείλει η Τουρκία γεωτρύπανο» διαμηνύει ο Δένδιας

Υποδειγματική χαρακτήρισε τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του, ενώ ερωτηθείς εάν η Ελλάδα αντιδράσει και στρατιωτικά σε περίπτωση ενεργοποίησης του Ορούτς Ρέις εντός της ελληνικής ΑΟΖ, ο Ν. Δένδιας απάντησε: «Θα κάνουμε το καθήκον μας».
|

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open αναφορικά με τη συμφωνία στο Κάιρο είπε μεταξύ άλλων: «Κατά την άποψή μου, είναι μια δίκαιη συμφωνία, η οποία καλύπτει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα. Τελεία. Δεν είναι μια συμφωνία η οποία στρέφεται κατά κάποιου άλλου. Είναι ένα υπόδειγμα συμφωνίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Βεβαίως, από την ίδια την υπογραφή της γίνεται φανερό κάτι που η διεθνής κοινότητα ξέρει πάρα πολύ καλά. Το είπε και προηγουμένως, άκουσα τον κ. Ιγνατίου να το λέει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι η συμφωνία μεταξύ της Διοίκησης της Τρίπολης και της Τουρκίας, είναι ένα ανυπόστατο νομικό έγγραφο, το οποίο δεν εδράζεται πουθενά, δεν έχει καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, δεν το αναγνωρίζει ως υπαρκτό καμία χώρα του κόσμου, εκτός της Τουρκίας βεβαίως. Είναι η μειοψηφία του ενός. Κατά συνέπεια, έχουμε μια νόμιμη συμφωνία, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, που κατοχυρώνει πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα και ένα παράδειγμα μιας ανύπαρκτης συμφωνίας, μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε: «Πάντα η Ελληνική Κυβέρνηση θέλει φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες, άρα και με την Τουρκία. Το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο είναι σαφές. Οι θαλάσσιες ζώνες χαρακτηρίζονται και οριοθετούνται με συμφωνίες και μάλιστα πραγματικές συμφωνίες. Δεν αναφέρομαι, ξαναλέω, στο ανύπαρκτο Μνημόνιο Τρίπολης – Τουρκίας. Άρα, αυτό το οποίο ευχόμαστε είναι η Τουρκία να το αντιληφθεί και να συνεργαστεί με όλες τις χώρες της περιοχής, και με την Ελλάδα και με την Κύπρο, προς αυτή την κατεύθυνση. Έχετε δίκιο, οι δηλώσεις του προέδρου Εντογάν είχαν μια οξύτητα, δεν βοηθούν, αλλά κανείς δεν μπορεί να χάσει την ελπίδα ότι αυτό μπορεί να αλλάξει στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον».

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα αντιδράσει και στρατιωτικά σε περίπτωση που η Τουρκία στείλει το Ορούτς Ρέις μέσα στην ελληνική ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως «θα κάνουμε το καθήκον μας, θα υπερασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», και τόνισε ρητά: «Ως μια κυρίαρχη χώρα έχουμε τη συνταγματική υποχρέωση να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας, και αυτό θα κάνουμε, με κάθε μέσο που το σύνταγμά μας και οι δυνατότητες μας μάς δίνουν, και το λέμε σε όλους, ήρεμα, να το ξέρουμε από την αρχή, να είμαστε συνεννοούμενοι, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση».

Ερωτηθείς αν η κ. Μέρκελ ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να «παγώσει» τις έρευνες και της υποσχέθηκε ότι θα κάνει και εκείνος ένα διάλειμμα, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως εκτιμά πάρα πολύ την παρουσία της γερμανικής προεδρίας και της καγκελαρίου στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, διακρίνοντας μια σαφή προσπάθεια της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ να παίξει ένα θετικό ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι η γερμανική προεδρία έχει παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις