Σε αντιπαράθεση που είχε με τον Βασίλη Κικίλια της ΝΔ στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm», ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «επιστημονική φαντασία» τα όσα λέγονται για πρόβλεψη περικοπής συντάξεων στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την Πέμπτη.

«Με δική σας ευθύνη και υπογραφή του τρίτου Μνημονίου έρχεστε να επικυρώσετε την περικοπή ακόμα 2,5 εκατομμυρίων συντάξεων από τους Έλληνες συνταξιούχους και μνημονιαρά με 5,1 δισεκατομμύρια μέτρα», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, με τον Γ. Κατρόυγκαλο να απαντά πως ψεύδεται. Υποστήριξε πως θα παραιτηθεί αν ο Γ. Κικίλιας του φέρει τη φράση στην οποία γίνεται λόγος για περικοπή συντάξεων, ενώ πρόσθεσε πως είναι κακό για έναν πολιτικό να στηρίζει τον λόγο του στο ψέμα.

«Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία μνεία για περικοπή στις συντάξεις και αυτό που λέτε είναι καθαρό ψέμα. Σας λέω λοιπόν πως αν μου φέρετε τη διάταξη στην οποία αναφέρεστε εγώ θα παραιτηθώ και περιμένω από εσάς μια συγγνώμη γι΄αυτό που είπατε. Η συμφωνία δεν έχει τίποτα για συντάξεις. Είναι κακό για έναν πολιτικό να στηρίζει τον λόγο του στο ψέμα. Αποδείξτε αυτό που λέτε και θα παραιτηθώ. Θα παραιτηθώ αν ο κύριος Κικίλιας φέρει τη φράση που γίνεται λόγος για περικοπές στις συντάξεις».

Στο Πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την Πέμπτη επικυρώνεται η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 6.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, ο επαναϋπολογισμός των παλαιών συντάξεων θα αφαιρέσει 2,555 δισ. ευρώ (1,121 δισ. με αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων του Δημοσίου και 1,434 των κύριων συντάξεων των υπολοίπων Ταμείων). Ακόμα 232 εκατ. ευρώ θα κοπούν από τις επικουρικές συντάξεις, ενώ από την μείωση στο αφορολόγητο η κυβέρνηση προβλέπει έσοδα 1,920 δισ. ευρώ.

Το σχετικό σημείο που αναφέρεται στις  συντάξεις: