«Από το μήνα Νοέμβριο και στο εξής δεν θα γίνεται κατάθεση προκαταβολής, ενώ η εξόφληση της μισθοδοσίας θα γίνεται κανονικά, όπως μέχρι τώρα. Tο ποσό της προκαταβολής αντικαθίσταται από τη δυνατότητα που θα έχουν οι εργαζόμενοι να κάνουν αγορές από τα καταστήματά μας, έναντι της μισθοδοσίας τους, με αποδείξεις που θα εκδίδονται από τα καταστήματα, όπου εργάζονται».

Αυτό ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους της αλυσίδας «Σούπερ-Μάρκετ Λάρισα ΑΒΕΕ», η οποία απασχολεί 640 εργαζόμενους σε 40 καταστήματα στη Θεσσαλία.

Μέχρι και του ποσού της μηνιαίας αμοιβής

Στην ανακοίνωση του Δ.Σ. της εταιρείας αναφέρεται πως το ύψος των επί πιστώσει αγορών των εργαζομένων «θα δύναται να φτάσει μέχρι και το ποσό της μηνιαίας αμοιβής τους», ενώ διευκρινίζεται πως το κάθε κατάστημα θα τηρεί αναλυτική κατάσταση αγορών ανά εργαζόμενο, που θα στέλνεται στο λογιστήριο, μαζί με το παρουσιολόγιο, στο τέλος κάθε μήνα».

Από την πλευρά της, η διοίκηση υπογραμμίζει πως η προαιρετική αυτή δυνατότητα είναι ουσιαστικά μία παροχή προς τους εργαζομένους. «Είναι ένα εντελώς προαιρετικό μέτρο, που έχει στόχο να δοθεί κίνητρο για τη διευκόλυνση των εργαζομένων. Θα μπορούν πλέον να κάνουν αγορές επί πιστώσει από τις αρχές του μήνα, ενώ η προκαταβολή δινόταν στο τέλος του», τονίζει ο διευθυντής της αλυσίδας. Ο ίδιος διευκρίνισε πως όποιος δεν κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας θα πληρωθεί κανονικά το μισθό του στην εξόφληση.

Έντονες αντιδράσεις

 Ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων του νομού Λάρισας εξέφρασε την αντίθεσή του, καταγγέλλοντας τη διοίκηση της εταιρείας για εκβιασμό και τρομοκρατία προς τους εργαζομένους: «Η εργοδοσία επικαλείται την έλλειψη ρευστού και για να μην αναγκαστεί όπως λέει να απολύσει, ζητά «βοήθεια» με εκβιαστικό τρόπο από τους εργαζομένους. Προχωράει μάλιστα και στο φακέλωμά τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, ο οποίος κατηγορεί τη διοίκηση πως με αυτόν τον τρόπο «φακελώνει» τους εργαζομένους και τους κατηγοριοποιεί σε αυτούς που στηρίζουν την εταιρεία και όσους δεν το κάνουν. Μάλιστα, ο Σύλλογος έχει ζητήσει συνάντηση με τη διοίκηση της αλυσίδας, από την οποία θα ζητήσει την απόσυρση της απόφασης.