Ο μεγάλος σεισμός 6,4 Ρίχτερ που τάραξε τη Λέσβο στις 12 Ιουνίου, είχε ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την ισοπέδωση ενός χωριού, της Βρίσας, όπου περίπου το 80% των κτιρίων καταστράφηκε, μία γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από τα ερείπια και 15 άλλοι κάτοικοι τραυματίστηκαν. Εικόνες με drone την επομένη του σεισμού δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στο χωριό

Οι πληγές του σεισμού προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η οποία από τις 19 Ιουνίου καλεί τις χριστιανικές ενορίες της χώρας να πραγματοποιήσουν έρανο για την οικονομική ενίσχυση των σεισμόπληκτων περιοχών. Το έγγραφο αποκάλυψε η εφημερίδα της Λέσβου, Εμπρός, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Αρχιεπισκοπή αναγνωρίζει ότι από τον σεισμό επλήγησαν «καιρίως και οι γνωστοί ταλαιπωρούμενοι μετανάστες, ως πρόσφυγες».

Ο έρανος πραγματοποιείται στις 2 Ιουλίου και λίγο αργότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Βήμα της Εκκλήσίας» της Αυστραλίας, μαζεύεται το ποσό των 150.000 δολαρίων.

Η δωρεά αποστέλλεται στις 25 Ιουλίου στη Μητρόπολη Μυτιλήνης και έκτοτε, η τύχη της αγνοείται. Τον Σεπτέμβριο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας, που έχει πληροφορηθεί την ύπαρξη της δωρεάς, ζητεί με επιστολή του, όπως σημειώνει το «Εμπρός» σε προηγούμενο του δημοσίευμα, τόσο από τον Μητροπολίτη κ.κ. Ιάκωβο, όσο και στην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, αλλά και το δήμαρχο Λέσβου ζητώντας την κοινοποίηση εκ μέρους τους ενός πίνακα με την κατανομή των δωρεών προς τη Βρίσα. Περιφέρεια και Δήμος απαντούν ότι δεν έχουν λάβει τη δωρεά, όποτε ο Σύλλογος επανέρχεται με νέα επιστολή του προς τον Μητροπολίτη.

Αναλυτικά η επιστολή:

«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΙΣΑΓΩΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Προς

Τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο

Θέμα: Ενημέρωση για την αξιοποίηση του εράνου από την Ιερά Επισκοπή Αυστραλίας

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη  Ιάκωβε,

Με επιστολή μας της 12ης Σεπτεμβρίου 2017 σας παρακαλέσαμε να μας ενημερώσετε για τις χορηγίες και δωρεές όπως και για την αξιοποίηση των χρημάτων που έχουν δοθεί  για τους σεισμοπαθείς της Βρίσας, αλλά ως τώρα δεν είχαμε καμία απάντηση. Από το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, Αυγούστου 2017 της ελληνικής παροικίας Αυστραλίας, πληροφορηθήκαμε ότι η Ιερά Επισκοπή Αυστραλίας με έρανο  που έκανε στις 2 Ιουλίου  σε κάθε, εκάστη ενορία – κοινότητα ολόκληρης  της Αυστραλίας  για τους σεισμοπαθείς της Λέσβου συγκέντρωσε το ποσό των $ 150.000, το οποίο έχει ήδη αποστείλει στη Μητρόπολη Μυτιλήνης στις 25 Ιουλίου το 2017 (όπως φαίνεται από τους αναλυτικούς πίνακες από τα έσοδα κάθε ενορίας που είναι στη διάθεσή μας). Ούτε και γι’ αυτή τη δωρεά υπήρξε κάποια ενημέρωση ή ούτε κάποιο ποσό διατέθηκε για την ενίσχυση των σεισμοπαθών της Βρίσας.

Καθώς θέλουμε να αποστείλουμε ευχαριστήρια επιστολή προς την Ιερά Επισκοπή Αυστραλίας όπως και στις ενορίες και κοινότητες της εκεί ελληνικής παροικίας, χρειάζεται να γνωρίζουμε πώς σκοπεύετε να διαθέσετε το ποσόν των χρημάτων του εράνου που έχετε λάβει. Ελπίζουμε να ανταποκριθείτε σύντομα στο αίτημά αυτό, καθώς είμαστε  υποχρεωμένοι να πληροφορήσουμε σχετικά τους συντοπίτες μας, οι οποίοι ήδη αναρωτιούνται για την έλλειψη ενημέρωσης. Έχουμε επίσης την πρόθεση αλλά   και την υποχρέωση να προβούμε στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να γνωστοποιηθεί η γενναιόδωρη προσφορά των Ελλήνων της Αυστραλίας, να διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο  το ποσό από την άνω δωρεά που αναλογεί στο χωριό μας  και παράλληλα να  το αξιοποιήσουμε  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος του χωριού μας και των κατοίκων του.»

Παρά τις δύο επιστολές αλλά και τη δημοσίευση τους σε πολλά τοπικά ΜΜΕ, η Μητρόπολη Μυτιλήνης ούτε έχει δώσει τα χρήματα στους σεισμόπληκτους, ούτε έχει προβεί σε κάποια ενημέρωση για το πού βρίσκονται. Το μόνο που υπάρχει ως ανεπίσημες τοποθετήσεις, είναι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που αναφέρουν ότι τα λεφτά θα χρησιμοποιηθούν για την επισκευή  «23 ναών που έχουν πληγεί». Φυσικά, είναι ξεκάθαρο από τα παραπάνω έγγραφα ότι η δωρεά είχε στόχο τους σεισμόπληκτους πολίτες της Λέσβου και όχι την αποκατάσταση ζημιών της Μητρόπολης.

Για τον Σύλλογο των Βρισαγωτών, η αναζήτηση της δωρεάς συνεχίζεται και το θέμα βρίσκεται αυτήν την στιγμή στην Ιερά Σύνοδο. Σύμφωνα με το «Εμπρός», ο πρόεδρος του Συλλόγου Βρισαγωτών της Αθήνας  Κώστας Σταυρινός, έστειλε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα και τον παρέπεμψε στην Ιερά Σύνοδο. 

Με νέα του επιστολή, αυτήν τη φορά προς την Ιερά Σύνοδο, ο κ. Σταυρινός ζητεί «να διευκρινισθεί η τύχη των χρημάτων που έχουν προσφερθεί για τους σεισμοπαθείς του νησιού μας και τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της Μητρόπολης Μυτιλήνης. Η παράταση της υπάρχουσας εκκρεμότητας θεωρούμε ότι, εκτός των άλλων ζητημάτων, επιφέρει πλήγμα και στην ίδια την Εκκλησία. Ελπίζουμε ότι το αίτημά μας θα τύχει θετικής ανταπόκρισης και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων»